La barra d'ordres

La barra d'ordres conté una sèrie d'icones, algunes comunes a d'altres programes i d'altres específiques de l'Inkscape.

Funcions generals

En primer lloc trobareu una sèrie de funcions generals comunes a tots els programes. Així, per exemple, tant a la barra d'ordres com a la de menús, trobareu les opcions: Fitxer, Edita, Visualitza… a les quals ja esteu habituats. I dins de cada una:

  • Per obrir document nou
  • Per obrir un arxiu existent
  • Per desar l'arxiu

Importar i exportar mapa de bits

Per importar un mapa de bits: Si cliqueu aquesta icona, s'obre un quadre on podeu triar una imatge. Quan importeu una imatge en mapa de bits no vol dir que la reconvertiu en un dibuix vectorial. Importar un mapa de bits és similar a enganxar la imatge a l'arxiu on la importeu.

La icona que hi ha al costat permet exportar a mapa de bits, i en aquest cas sí que el dibuix vectorial que tenim elaborat es transforma en mapa de bits.

Si exporteu un arxiu en mapa de bits amb format PNG i no el deseu amb el format propi de l'Inkscape, SVG, quan el torneu a obrir us trobareu amb un mapa de bits i serà difícil reconvertir-lo a dibuix vectorial.

Eines d'edició

Si seguiu per la barra d'ordres cap a la dreta, podeu veure les dues opcions de Desfer i Tornar a fer, i després Copia, Retalla i Enganxa.

Visualitzar

A continuació hi ha 3 icones que permeten visualitzar el document de tres formes diferents.

Importeu un mapa de bits, visualitzeu-lo de diferents formes segons aquestes 3 icones i fixeu-vos en les diferències. Per exemple, la primera icona ofereix la possibilitat de veure només el tros de la imatge que esteu treballant…

Duplicacions i clons

A continuació vénen tres icones molt diferents d'altres programes. Per saber què volen dir, podeu deixar el ratolí a sobre sense clicar, i aleshores es desplega un petit requadre groc amb una petita definició: En l'exemple del dibuix s'indica que la primera icona permet duplicar una zona marcada. La segona icona, similar a la primera però amb un candau, també duplica la imatge, però amb la diferència que els canvis que feu en la imatge original també es produeixen en la segona imatge. Aquest comportament s'anomena "fer clons". La tercera icona trenca la relació entre clons.

Agrupacions i dissociacions

Les dues icones que hi ha a continuació permeten agrupar objectes seleccionats o dissociar-los.

La resta de funcions

Les icones que segueixen les d'Agrupar i Desagrupar són:

Per ordre, la funció que fan és:

  1. Edita l'estil i contorns dels objectes.
  2. Visualitza i deixa canviar el tipus de lletra, la grandària, l'estil.
  3. Edita i visualitza l'arbre HTML de document.
  4. Alinea i distribueix els objectes.
  5. Edita les preferències globals de l'Inkscape.
  6. Edita les propietats del document que s'està elaborant; quan es desa l'arxiu, també es desen aquestes propietats.