Primera visió de l'Inkscape

Quan s'obre el programa Inkscape, la pantalla que es veu és: Per conèixer-ne cada una de les barres i quadres, el primer que fareu serà amagar-les totes. Desplegueu el menú superior Visualitza, cliqueu sobre Mostra/amaga i veureu totes les opcions marcades. Aneu-les desmarcant fins que quedi així: Ara, la interfície que veieu del programa és l'espai de treball i la barra de menús a la part superior: Aneu marcant cada una de les opcions de Visualitza i Mostra/amaga i anireu veient quina part s'obre i quin nom té. Comencem per baix:

  • Barra d'estat. És on es donen diferents informacions sobre el que s'està fent. Normalment se situa a sota:

  • Paleta. La paleta de colors s'acostuma a situar a sobre de la barra d'estat:

  • Barra de desplaçament. Apareixen dues barres, una a sota i l'altra al costat dret de la pantalla, que permeten desplaçar amunt i avall la imatge quan aquesta és més gran que la pantalla i no es visualitza sencera:

  • Regles. Són com regles de debò que es posen al voltant de la interfície, al costat esquerre i superior. Actualment gairebé tots els programes de dibuix i retoc d'imatges porten incoporada aquesta possibilitat, ja que permet més exactitud en algunes medicions:

  • Caixa d'eines. Conté les eines de què disposa el programa. Se situa a la part esquerra de la pantalla. Més endavant treballareu cada una d'aquestes eines:

Barra de control d'eina. En aquesta barra es mostra les característiques de cada una de les eines; cada vegada que cliqueu una eina, la barra canvia mostrant les opcions de l'eina seleccionada. Aquesta barra està situada a sota del menú superior desplegable. En fer clic, per exemple, a l'eina de la lupa, la barra de control d'eina que surt és aquesta:

  • Barra d'ordres. En aquesta barra, situada a sota de l'anterior, hi ha una sèrie d'icones conegudes, característiques de molts programes, i d'altres que es treballaran més endavant:

Aquestes barres són molt senzilles d'entendre, però cal conèixer-les bé, ja que durant el desenvolupament d'aquest curs s'hi anirà fent referència, i qualsevol confusió pot ocasionar alguns problemes.