A la barra de menús de la finestra d'imatge hi ha l'opció que correspon a les Eines; si el desplegueu, hi trobareu diferents grups d'eines: menú eines

Tres de les opcions del menú Eines corresponen a:

  • Caixa d'eines: obre la finestra de les eines.
  • Colors per defecte: posa els colors que, per defecte, té el GIMP; blanc com a color de fons i negre com a color de primer pla.
  • Intercanvia els colors: intercanvia els colors de fons i de primer pla. Si són els que vénen per defecte, quedaran negre de fons i blanc de primer pla.

També hi ha una sèrie de grups desplegables d'eines, algunes de les quals ja s'han treballat en mòduls anteriors, com les Eines de selecció, les Eines de pintura i les Eines de transformació. Hi ha diversos camins per arribar a una mateixa eina, i això possibilita diferents formes de treballar, de manera que cadascú s'adaptarà a la que li vagi millor.

Els colors

Dels colors, que a priori sembla una cosa molt senzilla, és important conèixer-ne alguns detalls abans de continuar.

Els colors que veieu en pantalla són producte de la combinació de tres colors primaris: el verd, el vermell i el blau; i en canvi, quan un arxiu s'imprimeix barrejant diferents pigments a partir de tres primaris, aquests seran el cian, el magenta i el groc. També cal tenir en compte la brillantor i la lluminositat, que resulten diferents en pantalla i en paper.

Ara, uns quants conceptes:

CMYK

El model CMYK (de l'ànglès Cyan, Magenta, Yellow i Key) és el sistema que utilitza la impressió d'una imatge. La barreja dels tres colors primaris hauria de donar el negre, i, en teoria, amb aquestes tres tintes, cian, magenta i groc, es podrien imprimir els negres, però és preferible usar directament la tinta negra, atès que el negre obtingut amb les tintes de color no és tan perfecte; per això, la impressió es fa a 4 tintes. Per saber-ne més: http://es.wikipedia.org/wiki/Modelo_de_color_CMYK CMYK

RGB

De l'anglès Red, Green i Blue, és a dir, vermell, verd i blau; són els colors que utilitzen els ordinadors per poder visualitzar per pantalla tota la gamma de colors possibles. Els valors vénen donats per nombres, des del 0 al 255, en què el 0 indica l'absència d'aquell color i el 255 la quantitat màxima. Per saber-ne més:

http://es.wikipedia.org/wiki/Modelo_de_color_RGB

RGB

HSV

De l'anglès Hue, Saturation i Value, que vol dir tonalitat, saturació i valor. Aquest sistema, a més a més de tenir en compte els colors, Valor, té en compte la tonalitat d'aquests colors i la saturació; si en voleu saber més, podeu clicar a: http://es.wikipedia.org/wiki/Espacio_de_color_HSV

HSV

Notació per a webs

Per codificar tots els colors per tal de ser visualitzats en una imatge en pantalla, hi ha un sistema de 6 dígits; de cada 2 dígits, nombre que correspon a un dels 3 colors primaris, del qual indica el grau de saturació, n'esdevindrà un nombre que correspondrà a un color. Si voleu veure tot el codi de colors, podeu anar a:

http://es.wikipedia.org/wiki/Colores_web

Eines de color

Un grup d'eines que us poden ser útils per millorar o modificar una imatge són les eines de color. A aquest grup d'eines, s'hi pot accedir també des del menú Eines | Eines de color que trobareu a la barra de menús de la finestra de la imatge, o bé fent clic amb el botó dret sobre una selecció o la imatge. La manera d'utilitzar-les és la mateixa en una imatge que en una selecció. Si hi ha una selecció feta, l'eina actuarà sobre la mateixa, peròque si no teniu cap àrea seleccionada, l'eina actuarà sobre la totalitat de la imatge. Les eines d'aquest grup són: Balanç del color,To-saturació avançat, To-saturació bàsic,Brillantor-contrast, Llindar blanc i negre, Nivells de color, Corbes de color, Redueix el nombre de colors, Desatura.

Eines de color

Totes les eines, en seleccionar-les, obren una finestra que podeu situar en un lloc de la pantalla que us deixi veure la imatge per anar graduant-ne els diferents valors (amb les barres de desplaçament corresponents), i comprovar com us va quedant, ja que totes tenen l'opció Previsualitza que, si està marcada (opció per defecte i recomanada), mostra com quedarà la imatge un cop confirmats els canvis.

Mireu les finestres que permeten configurar algunes d'aquestes eines:

Balanç de color Balanç de color
To-saturació bàsic To saturació bàsic
Brillantor-contrast Brillantor-contrast

Descarregueu la primera imatge i mireu d'aconseguir, utilitzant les eines de color, que aquesta imatge s'assembli a les altres tres.

Imatge original: imatge original Imatge n. 1 imatge 1 Imatge n. 2 imatge 2

Si en un moment donat voleu informació sobre un color concret, desplegueu l'eina de Capturador de color del menú Eines, i veureu que s'obre una pantalla amb tota la informació.