Patrons i tampons

Patrons

Quan utilitzeu la galleda de pintura per omplir una zona, podeu triar entre fer-ho amb un color, que pot ser el de primer pla o el de fons, o bé fer-ho amb un patró. En seleccionarem un o altre a Manera d'omplir.

Un patró és una imatge que, en repetir-se per omplir una zona de la imatge, crea una textura amb la qual quedarà pintada la zona. El gimp disposa d'una col·lecció de patrons amb què podreu simular, per exemple, fusta, aigua, etc.

Per defecte, està seleccionada l'opció Omple amb el color de primer pla, és a dir, el que tenim triat per dibuixar o pintar. A l'exemple que veieu a sota és el blau. En aquest mateix exemple, l'opció Omple amb el color de fons, seria el blanc, i la tercera opció, Omple amb el patró, seria de pluja, tal i com s'indica en el requadre de sota.

Opcions d'ompliment

Per veure tots els patrons, cliqueu a:

Obrir el diàleg de patrons

col·lecció de patrons

A la imatge d'exemple s'ha canviat un tros de gespa per unes pedres obtingudes d'un patró.

exemple

Descarrega aquesta imatge al teu ordinador i aplica un patró de manera que el mar es transformi amb una terra molt seca.

Tampons

Amb l'eina coneguda com a tampó podreu dibuixar amb el pinzell i fer la clonació d'una zona de la imatge que prèviament heu seleccionat; també ho podreu fer mitjançant un patró.

Obriu una imatge qualsevol, com podria ser la següent:

exemple

Trieu l'eina del tampó:

tampó

Prement la tecla Ctrl del teclat, i sense deixar-la, situeu el cursor, que apareixerà acompanyat d'una creu, a sobre d'una zona de la imatge i premeu el botó del ratolí, després deixeu anar la tecla Ctrl. D'aquesta manera haureu seleccionat un nou patró. El cursor passa a tenir la forma del pinzell.

A l'exemple s'ha fet al mig de la roda.

Aneu ara a una altra zona de la imatge i dibuixeu-hi amb el pinzell tot clonant una part de la vostra imatge.

exemple

Per dibuixar amb el pinzell fent servir una textura, també podeu fer servir els patrons del Gimp amb aquesta eina.

Més possibilitats dels tampons

De vegades us trobareu amb una imatge molt ben aconseguida a la qual li sobra algun detall que us agradaria esborrar. Un cop deseu la imatge amb format .jpg o .png, no es mantenen les capes i es fa difícil modificar un element sense que afecti tota la imatge.

Els tampons, però, us permetran pintar una zona de la imatge amb el color de fons, i podreu "esborrar" d'aquesta manera l'element no desitjat.

En l'exemple d'aquesta imatge de la platja, es volen esborrar les esteles dels avions:

exemple

Per esborrar-les caldrà pintar del mateix color. Una opció seria buscar el color exacte, tasca que pot resultar molt difícil.

En canvi, prement la tecla control juntament amb l'eina de clonar, Control + , i situant el ratolí a sobre del color que es vol clonar, automàticament el color per pintar serà el que s'ha triat:

Si us heu fixat, quan deixeu la tecla Control desapareix el tampó del cursor i us permet pintar, però al seu costat hi ha una creu que ens indica el que estem reproduint, que pot ser un color o tot un dibuix, i cada vegada que deixeu de clicar el ratolí comença de nou el canvi:

Per a visualitzar aquest contingut necessiteu el connector d'Adobe Flash.