Obtenir imatges

Podeu obtenir imatges de diverses fonts: fent fotografies amb una càmera digital, fent dibuixos amb l’ordinador, amb les imatges descarregades d’Internet, digitalitzant-les amb un escàner o capturant el que es veu a la pantalla de l’ordinador.

En el cas que vulgueu utilitzar les imatges en documents, activitats, webs… i no en sigueu vosaltres els autors, heu de tenir sempre molt present la llicència a què estan subjectes per saber quin és l’ús que en podeu fer.

Moltes de les imatges que hi ha a Internet tenen llicència Creative Commons. Podeu trobar informació sobre aquest tipus de llicència a la wikipedia, o a la web de Creative Commons Catalunya.

Capturar imatges d'Internet

La majoria de les imatges que es visualitzen en un navegador es poden capturar, és a dir, desar-les al disc dur, tot fent el següent:

Amb el Mozilla Firefox:

 • Feu clic amb el botó dret sobre la imatge que voleu desar al vostre ordinador.
 • Trieu l'opció Desa la imatge com a… (Guardar enlace como…) del menú desplegable que s'obrirà:

Menú que apareix en clicar amb el botó dret sobre la imatge.

 • A la finestra que s'obrirà, seleccioneu el nom i la ubicació on volem desar la imatge i premeu Guardar.

Ja teniu la imatge disponible al vostre disc dur.

Amb l'Internet Explorer:

El procediment és el mateix, però l'opció a triar serà Guardar destino como… (o Guardar imagen como…).

Per trobar les imatges que necessiteu podeu fer servir els cercadors d'imatges (Google, Flickr…, o bancs d'imatges d'on podeu obtenir-ne amb la seguretat que són lliures i que les podeu utilitzar sense problemes. Aquí en teniu algunes adreces:

http://recursos.cnice.mec.es/bancoimagenes4/

http://www.picto.qc.ca/

http://www.sxc.hu/

Si voleu fer la cerca amb l'alumnat, és convenient que abans la feu vosaltres per evitar sorpreses.

Busqueu una imatge de l’arc de Sant Martí i deseu-la amb el nom de smarti.png

Captura de pantalles amb el Gimp

Des del Gimp podeu fer una captura de tota la pantalla o d'una finestra.

 • Obriu la finestra que voleu capturar.
 • Obriu el Gimp i aneu al menú Fitxer|Crea|Captura de pantalla…. Aleshores, s'obre una finestra de diàleg on podreu triar entre capturar la pantalla completa o només una finestra. Trieu aquesta darrera opció i premeu adquisició.

Menú del Gimp

 • S'obrirà aleshores una finestra de diàleg com aquesta:

Opcions de captura

 • Trieu Captura la pantalla sencera, minimitzeu la finestra del Gimp per tal que no quedi a la vostra captura (no la finestra WinSnap que s'acaba d'obrir) i premeu Adquisició.
  Apareixerà una nova finestra d'imatge de Gimp amb una nova imatge anomenada Sense títol nº (RGB, Capa 1) seguit de la mida en píxels de la finestra capturada, on apareixerà tota la pantalla de l'ordinador capturada.

També és possible, des del Gimp, capturar només una finestra en concret. Per fer-ho, procediu de la següent forma.

 • Obriu la finestra que voleu capturar.
 • Obriu el Gimp i aneu al menú Fitxer|Crea|Captura de pantalla…. Aleshores s'obre la finestra de diàleg d'abans, on podrem triar entre capturar la pantalla completa o només una finestra. Trieu aquesta darrera opció i premeu Adquisició.
 • S'obrirà una finestra anomenada Select window que té una creu a la part central. Amb el ratolí cliqueu la creu i, mantenint el botó esquerre premut, arrossegueu-lo fins la finestra que voleu capturar. Deixeu anar el botó del ratolí i la finestra capturada apareixerà com una nova imatge anomenada sense títol nº (RGB, Capa 1) seguit de la mida en píxels de la finestra capturada.

Captura de pantalles

Hi ha una altra manera de capturar pantalles. Es tracta de fer servir la tecla Impr Pant(PrtSc).

L'avantatge que té respecte a la captura des del Gimp, és la rapidesa i simplicitat de procediment.

És més ràpid, perquè només prement la tecla Impr Pant (PrtSc) ja queda al porta-retalls una còpia de la pantalla completa sense que intervingui el Gimp. Si la captura la feu utilitzant les tecles Alt + Impr Pant(PrtSc), aleshores serà només la finestra activa la que capturareu.

Des de Windows, un cop capturada la pantalla, cal importar la imatge del porta-retalls al Gimp. Per fer-ho, procediu de la següent manera:

 • Aneu al menú Fitxer|Crea|Del porta-retalls….
 • S'obrirà una nova finestra d'imatge amb el contingut del porta-retalls del Windows.

Si treballeu amb la Linkat, la tecla ImprPant activa la finestra de captura de pantalla que dóna l'opció de desar la imatge capturada.

Obtenir imatges des d'un escàner

Les imatges també es poden obtenir digitalitzant-les amb un escàner. Escanejar una imatge és convertir una imatge de format paper en imatge de format digital.

Es pot fer amb el GIMP. Cal que tingueu l'escàner connectat al vostre ordinador i, des del GIMP, aneu al menú Fitxer | Adquireix | Importar des de l'escàner.

menú per escanejar

Un cop escanejada tindreu la imatge al GIMP i la podreu modificar o desar al vostre ordinador.

Obtenir imatges des d'una càmera digital

Les càmeres digitals, cada cop més petites i més pràctiques, ja han passat a formar part de la nostra vida quotidiana, de manera que obtenir imatges de les nostres activitats diàries s'ha tornat molt senzill. Fins i tot els nens petits les utilitzen sense dificultat. Un cop feta la fotografia, es passa sense complicacions a l'ordinador mitjançant un cable USB o un lector de targetes, i ja es pot utilitzar.

Quan introduïu la tarja a l'ordinador, aquest la detecta i pregunta què es vol fer: obrir la carpeta, veure les imatges…