L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer les funcionalitats dels serveis de podcast i els blocs com a mecanismes ràpids i senzills de publicació de tot tipus de documents sonors.
Publicació i difusió de documents sonors a Internet
La publicació i el seguiment de tot tipus d'informacions i continguts a Internet és actualment més fàcil que mai gràcies a tecnologies com els blocs http://ca.wikipedia.org/wiki/Bloc, el podcast http://ca.wikipedia.org/wiki/Podcast o l'RSS http://ca.wikipedia.org/wiki/RSS
En aquesta pràctica ens familiaritzarem amb aquests tres termes i veurem com treure'n profit a l'àmbit educatiu.
Els blocs
Els blocs són un tipus de servei d'Internet que posa a l'abast de qualsevol usuari/ària la possibilitat de publicar textos, imatges, sons, vídeo o qualsevol altre contingut digital d'una manera molt fàcil i ràpida.
Les publicacions dels blocs s'organitzen en "articles" o "posts", consistents en composicions de text, imatges, sons o altres objectes multimèdia. Per treure el màxim rendiment al sistema convé que tots els articles estiguin etiquetats amb paraules claus i organitzats per àrees temàtiques, que en el món blocaire s'anomenen "categories".
A Internet existeixen molts espais on qualsevol persona o institució pot crear un bloc de manera gratuïta, com ara Blogger o WordPress.com. En aquesta pràctica farem servir l'espai XTEC-Blocs, que ens garanteix un entorn sense publicitat, en català i reservat de manera exclusiva a blocs d'interès educatiu.
El servei XTEC-Blocs
L'accés a XTEC-Blocs es fa des de l'adreça http://blocs.xtec.cat. Tots els usuaris de la XTEC hi poden crear els blocs que necessitin, i convidar altres usuaris de la XTEC o alumnes amb identificador de l'edu365.cat a escriure-hi. El contingut del bloc pot ser públic o restringit només a usuaris convidats.
Per començar mireu-vos aquest vídeo on s'explica com funciona el sistema:
Aquí teniu alguns exemples d'espais d'XTEC-Blocs dedicats al món de l'educació musical. Doneu-hi un cop d'ull:
- … i molts més que trobareu fent clic a la paraula Música del núvol de descriptors d'XTEC-Blocs.
Creació d'un bloc a l'espai de pràctiques d'XTEC-Blocs
En aquesta pràctica no farem servir el servidor principal d'XTEC-Blocs, sinó l'espai per a cursos i proves, que té exactament les mateixes prestacions. Hi podeu accedir fent clic en el següent enllaç:
Espai de pràctiques d'XTEC-Blocs http://hipolit2.xtec.cat/blocs
Començarem per fer clic a l'opció Entra de la part superior dreta de la pantalla:
El sistema ens demanarà que ens identifiquem amb el nostre codi d'usuari i contrasenya de la XTEC.
Un cop identificats, feu clic a Crea el teu Bloc!. Doneu-li el nom d113 seguit del vostre identificador XTEC, i poseu com a títol "Pràctiques del curs D113"
El nom del bloc ha de ser únic, així que si per casualitat ja existís un altre bloc amb aquest nom, proveu amb un identificador diferent.
El sistema us informarà de dues adreces importants: una és l'adreça pública del bloc que acabeu de crear, i l'altra és la pàgina des d'on podreu administrar-lo.
Dirigiu-vos ara a l'adreça pública del bloc (el primer dels dos URL que s'acaben de mostrar) i observeu que ja hi ha un primer article creat pel sistema, que porta el títol "Hola!".
Tot seguit crearem el nostre primer article al bloc. Feu clic a l'enllaç Administració que hi ha a la dreta, just a sota de "Meta", i després a la pestanya "Escriu".
Poseu un títol i un text al vostre primer article. Més endavant podreu canviar-lo si us ve de gust:
Disposeu d'un editor de text complet per donar format a l'article. Quan hàgiu acabat feu clic a Publica. Observeu que apareix una nota indicant que l'article ha estat desat. Feu clic a Mostra l'article i el podreu veure tal com apareix publicat al bloc.
Torneu a l'Administració del bloc i escolliu la pestanya Gestiona. Elimineu l'article que porta per títol "Hola!", que és el que crea el sistema automàticament en iniciar el bloc.
Passeu després a la pestanya Categories, encara dins de Gestiona, i creeu-ne una de nova anomenada "Música". Al camp Descripció podríeu posar-hi "Recursos per a l'educació musical".
Per acabar de configurar el bloc aneu a la pestanya Presentació i escolliu l'aparença que més us agradi per al vostre bloc. Podeu fer tantes proves com vulgueu abans de decidir-vos. Per provar les aparences seleccioneu-les fent clic a la mostra i després feu clic a l'enllaç "Mostra el lloc web" que apareix a la part superior. Si no us convenç, feu servir la fletxa enrere del navegador per tornar ràpidament a la pàgina de selecció d'aparences i provar-ne una altra. Algunes aparences tenen opcions addicionals. Per exemple, l'aparença WordPress Mu Default, que és la que surt inicialment, té una pestanya anomenada Colors i imatge de la capçalera.
Crear un article amb contingut multimèdia
Ara escriurem un nou article al bloc de pràctiques que acabem de crear, i hi col·locarem una fotografia i un fragment de música. Començarem per obtenir dos fitxers que després pujarem al bloc. Feu clic amb el botó dret del ratolí damunt aquests enllaços i deseu els fitxers a l'escriptori o a qualsevol carpeta del vostre ordinador:
Torneu a l'Administració del bloc (la segona de les adreces que heu apuntat abans) i seleccioneu la pestanya Escriu. Aneu a la part inferior de la pàgina i observeu la secció Desa al servidor. Comencem pel fitxer primavera.mp3 que hem descarregat fa un moment: Feu clic a Navega, busqueu-lo al vostre ordinador i confirmeu l'operació fent clic a Desa al servidor.
Torneu a fer clic al títol Desa al servidor i repetiu el procés amb la fotografia primavera.jpg.
Escriviu al Títol de l'article el text "Les quatre estacions: Primavera", i marqueu la categoria Música.
Situeu-vos a la caixa de text i escriviu-hi el que podria ser una invitació a l'alumnat a fer una audició tranquil·la del tema:
Escolta aquest fragment del Concert número 1 en Re major "Les quatre estacions" d'Antonio Vivaldi. Correspon al tercer moviment, dedicat a la primavera, i escrit en temps d'Allegro.
Quines sensacions et produeix aquesta música?
Afegeix un comentari a aquest article explicant el que t'ha suggerit l'audició d'aquest fragment.
Tor seguit hi inserirem l'àudio. El primer que necessitem saber és l'adreça d'Internet on ha quedat col·locat quan l'hem pujat al servidor. Per descobrir-la feu el següent:
- Torneu a la secció Desa al servidor, que hi ha a sota de la caixa de text.
- Si encara s'està visualitzant la fotografia feu clic a "« Enrere" i seleccioneu el fitxer primavera.mp3.
- Poseu el punter del ratolí damunt l'enllaç al fitxer primavera.mp3. Observeu que a la barra d'estat del navegador apareix l'adreça completa. Per copiar-la feu clic amb el botó dret damunt l'enllaç i seleccioneu Copia la ubicació de l'enllaç (Firefox) o Copia la drecera (Internet Explorer).
Ara aneu novament a la caixa d'edició de text i situeu el cursor al final. Feu clic al botó Insereix un recurs de vídeo o so, que és el darrer de la fila superior d'eines:
A la finestra de diàleg que apareix a continuació, enganxeu-hi amb Ctrl+V l'adreça que acabeu de copiar:
Apareixerà el text Download Link, subratllat en blau. Ara proveu com està quedant l'article, fent clic al botó Publica. Després feu clic a Mostra el lloc web i comproveu com queda. Observeu que a l'article hi ha un objecte que permet engegar la reproducció de la música.
Tornem a la pantalla anterior fent clic a Edita que acompanya l'article. Tot seguit hi afegirem la fotografia: Situeu el cursor a l'inici de l'article. A sota del quadre d'edició, feu clic a la pestanya Navega de la secció Desa al servidor. Feu clic damunt la fotografia. Seleccioneu les opcions Mida real i Cap, i feu clic al botó "Envia-ho a |". Observeu que la imatge ha aparegut inserida al text, a la part superior.
Feu clic damunt la imatge dins de la caixa de text i després al botó anomenat Insereix o edita una imatge:
Seleccioneu l'alineament Alinea a l'esquerra i escriviu 10 a les caselles Espai vertical i Espai horitzontal.
Acabeu amb un clic a Desa i comproveu com queda l'article.
Ens manca encara un pas molt important quan fem servir materials d'Internet, que és citar les fonts que hem emprat i el tipus de llicència d'ús. Torneu a editar l'article i afegiu aquest text al final (podeu copiar-lo d'aquí i enganxar-lo a l'editor del boc):
Música d'American Barroque, publicada a Magnatune amb llicència Creative Commons:
http://magnatune.com/artists/albums/abaroque-seasons/
Fotografia d'szeretlek_ma, publicada a Flickr amb llicència Creative Commons:
http://www.flickr.com/photos/burity_/1347439814
Amb això tindrem l'article totalment acabat. Deseu-lo i comproveu com es visualitza al bloc.
Per saber-ne més
Consulteu l'ajuda d'XTEC-Blocs http://blocs.xtec.cat/index.php?a=help, on trobareu detallades explicacions de com publicar vídeo i altres tipus de continguts multimèdia i aprofitar les moltíssimes possibilitats expressives que ens ofereixen els blocs. També us aconsellem donar un cop d'ull al fòrum d'XTEC-Blocs.http://phobos.xtec.cat/forum/viewforum.php?f=45
Com estar al dia del que es publica als blocs mitjançant RSS
L'RSS és un tipus de document que molts portals web, inclosos els blocs, generen de manera automàtica. Ens informa de la publicació de nous continguts o articles en alguna de les seves seccions.
Davant la gran quantitat de llocs web que publiquen informació i continguts que ens pot interessar, resulta cada cop més difícil tenir temps per a poder-los visitar un per un amb regularitat. El servei RSS ens porta a casa un resum de les novetats que s'hi va produint, i ens ofereix la possibilitat de desplaçar-nos fins al bloc o el portal web per a llegir, escoltar o veure els continguts que ens semblin més interessants.
Per llegir els canals RSS ens cal un programari especial, exactament igual que per a llegir el correu electrònic. Hi ha tres maneres de fer-ho:
- Mitjançant un programa lector instal·lat al nostre ordinador.
Una de les millors opcions és el Mozilla Thunderbird, que ens servirà tant per a llegir el correu electrònic com els canals RSS als quals ens vulguem subscriure. És programari lliure multiplataforma i es troba disponible en català.
- Mitjançant un servei web.
Hi ha diversos serveis web personalitzats que recullen les novetats dels canals RSS als quals ens hàgim subscrit i les presenten aplegades. Una bona opció, si sou usuaris dels serveis de Google, és el Google Reader.
- Directament amb el navegador web.
El navegador Mozilla Firefoxpermet subscriure's directament a canals RSS, que queden integrats en el menú o a la barra de les adreces d'interès. Les versions més recents del navegador Microsoft Internet Explorer (a partir de la 7.0) també tenen aquesta funcionalitat.
Aquestes icones acostumen a notificar-nos l'existència d'un canal RSS. Segur que les haureu vist a molts llocs web:
En un bloc es generen molts canals RSS: un de global per a totes les notícies del bloc, un altre per a cada categoria, un per als comentaris dels visitants, etc.
Com a propietaris d'un bloc tenim la possibilitat de fer-hi aparèixer automàticament les notícies RSS d'un altre lloc web que considerem que té un contingut interessant per als nostres visitants. Vegem com fer-ho:
L'objectiu serà incorporar al nostre bloc les informacions d'actualitat musical emeses per Catalunya Música Aquesta emissora, com molts altres mitjans de comunicació, fa servir la tecnologia RSS per a difondre les notícies que considera més interessants per als oients. Ho podeu comprovar si visiteu la seva pàgina web amb el navegador Firefox: fixeu-vos que a la barra d'adreces, just al costat de l'URL, hi apareix una de les icones que acabem de veure.
Tornem a visitar la pàgina d'administració del nostre bloc. Aneu a la pestanya Presentació i seleccioneu la subpestanya Widgets. Aquest terme, de difícil traducció, serveix per a referir-se als complements visuals que es poden enganxar als blocs. Si l'aparença actual del vostre bloc no té aquesta subpestanya seleccioneu-ne una altra que sí que la hi tingui.
Aneu a la part inferior d'aquesta pàgina i augmenteu el nombre de Widgets de canal d'informació RSS a 4. Inicialment se'n preveu només un, però en necessitareu més per a les pràctiques i l'exercici del mòdul.
Arrossegueu la caixa etiquetada RSS 1 de la zona Widgets disponibles a la zona Barra lateral. Quan ho hàgiu fet, feu clic al botó Configura:
Escriviu aquesta adreça com a URL del canal d'informació (podeu copiar-la i enganxar-la):
http://www.catradio.cat/rss/wcr_cm_noticies_rss.xml
Poseu-li el títol "Notícies de Catalunya Música", tanqueu la finestra per la creueta i feu clic a Desa els canvis. Comproveu com es mostra el canal RSS al vostre bloc.
El podcast: un RSS amb contingut multimèdia
Els portals web d'institucions i empreses que produeixen material audiovisual amb regularitat acostumen a emprar un tipus especial de canals RSS anomenats Podcast. Les dues principals diferències entre un RSS estàndard i un podcast són:
- Totes les notícies d'un podcast porten sempre una referència a un fitxer d'àudio o vídeo digital. Opcionalment poden tenir també un comentari i referències a altres continguts, com ara imatges.
- Els podcast estan pensats per a ser llegits des programes de gestió de biblioteques musicals, com ara l'iTunes d'Apple o el Juice, una aplicació multiplataforma i lliure. Aquests programes s'encarreguen de transferir directament els fitxers multimèdia al dispositiu portàtil de reproducció que hi tinguem connectat. Així ens podem emportar cada dia a la butxaca les últimes edicions del nostre programa de ràdio favorit, i escoltar-les quan ens vingui de gust.
Gairebé totes les emissores de ràdio ofereixen actualment serveis de podcast als seus portals web. Si sou usuaris de l'iTunes o d'algun altre programa similar podeu provar a subscriure-us a alguna de les adreces que es mostren a la pàgina de podcast de Catalunya Música, o de qualsevol altra emissora.
El servei XTEC-Blocs oferirà properament la possibilitat de convertir qualsevol bloc en un canal de podcast. Això resultarà especialment útil per als centres que produeixen regularment enregistraments sonors, com ara els participants en el projecte XTEC Ràdio, i en general per a qualsevol grup musical, orquestra o agrupació coral que vulgui donar a conèixer els seus enregistraments sonors per Internet.