L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer alguns dels recursos que ens ofereix Internet per a crear, modificar i compartir peces musicals.
Recursos de la web 2.0 per a la creació musical
El terme "web 2.0" descriu un ampli conjunt de recursos i serveis en línia que es caracteritzen per permetre als usuaris crear, manipular, publicar i compartir informació i continguts, com ara escrits, fotografies, vídeo, creacions sonores o qualsevol altra cosa susceptible de ser epresentada en format digital. A diferència del web tradicional, on l'usuari acostuma a jugar únicament el rol de consumidor, a la web 2.0 els visitants són els propis autors dels continguts que s'hi mostren.
Altres característiques singulars de la web 2.0 són l'explotació de les possibilitats d'interacció social entre els usuaris, la creació de xarxes d'afinitat per interessos comuns, l'ús de descriptors curts (tagging) per a identificar els materials produïts, i la notificació contínua de novetats mitjançant RSS.
Una darrera característica a tenir en compte és que tots aquests serveis, inclosos els instruments de creació i edició de continguts, acostumen a funcionar autònomament dins d'una pàgina web. Per accedir-hi només ens cal un navegador amb complements de Flash i Java instal·lats, i ho podem fer des de qualsevol plataforma: Linux, Mac o Windows.
Alguns dels exemples més coneguts de portals web 2.0 són http://www.youtube.com/, http://www.flickr.com/, http://www.myspace.com/, http://twitter.com/, http://del.icio.us/
Abans de començar, uns advertiments:
- La majoria dels portals web 2.0 més interessants i innovadors són en anglès, tot i que els més populars mostren ja interfícies de navegació en espanyol i altres idiomes.
- Els serveis que tot seguit veurem eren accessibles en el moment de redactar aquest document, però Internet és un espai volàtil on les adreces poden canviar o desaparèixer sense previ avís. També pot ser que l'aspecte del web canviï, i les imatges del document no es corresponguin exactament amb el seu estat actual.
- Molts portals web 2.0 us demanaran que us hi registreu amb un codi d'usuari, una adreça de correu i una contrasenya. Intenteu fer servir contrasenyes diferents per a cada portal. Si fem ús d'aquests portals amb l'alumnat, el més aconsellable serà emprar identitats genèriques que no comprometin les dades personals de ningú.
- Recordeu que sempre podeu capturar en un fitxer d'àudio digital el so que s'escolta pels altaveus o els auriculars de l'ordinador, sigui quin sigui el programa o pàgina web on s'estigui generant. Tal com hem vist en els primers mòduls del curs, només cal engegar l'Audacity, seleccionar el canal d'enregistrament corresponent a la sortida mesclada ("stereo mix", "salida mezclada" o similar, el nom canvia segons el model de targeta de so), i fer clic al botó d'enregistrar. Quan tinguem el so aturem l'enregistrament, netegem les cues que puguin haver quedat davant o darrere, i l'exportem a OGG o MP3.
Pel que fa al món de la música, podríem distingir entre dos tipus de portals web 2.0:
- Portals dedicats a l'audició musical i tot el que l'envolta (artistes, àlbums, enregistraments, lletres de cançons, opinions i crítiques, etc), com ara http://www.last.fm/, http://www.foxytunes.com/ o http://hypem.com/
- Espais web que posen a disposició dels visitants eines d'autor per a produir i intercanviar les seves pròpies creacions. En aquesta pràctica ens dedicarem a veure amb detall alguns exemples d'aquest segon grup. Hem seleccionat llocs web on no sigui imprescindible registrar-se per a poder experimentar.
JamStudio.com, un seqüenciador per a crear bases rítmiques i melòdiques
Entreu a http://www.jamstudio.com i al cap d'uns segons es posarà en marxa l'eina de creació de seqüències dins del vostre navegador. Com en la majoria de webs 2.0, necessitareu el complement Flash Player per a poder fer-ne ús:
Crearem una base melòdica senzilla amb quatre clics:
- A la caixa Chords, que es la primera a la dreta, feu clic a aquests acords: sol major (G), do major (C), re major (D) i do major (C). Fixeu-vos que es van col·locant a les caixetes que hi ha damunt dels quatre primers compassos de la caixa Score.
- Marqueu la casella Loop.
- Marqueu la primera fila de la caixa Mixer. Observeu que té il·luminat un altaveu a l'esquerra, cosa que significa que és una pista activa.
- Aneu a la caixa Sounds i seleccioneu el grup Bass. Marqueu també el botó Preview mode que hi ha a la part inferior: això us permetrà provar els sons fins que en trobeu un que us agradi.
- Desmarqueu el Preview mode i feu clic al so Bounce (o a qualsevol altre so de baix que us hagi agradat). Observeu que queda seleccionat a la caixa Mixer.
- Proveu com sona fent clic al botó Play de la caixa Mixer.
- Marqueu la segona fila del Mixer, i activeu-la il·luminant l'altaveu de l'esquerra.
- Seleccioneu a Sounds el grup Drums i l'instrument Slip N Side.
- A la tercera línia del Mixer, poseu-hi l'instrument Mellow del grup Guitar.
- A la quarta línia, un Piano de tipus Hopefull.
Al final us ha de quedar semblant a aquesta captura de pantalla:
Seguiu experimentant fins a trobar combinacions d'acords, ritmes i timbres que us agradin. Podeu canviar el tempo, ajustar el volum de cada pista, o crear diverses pàgines que s'encadenaran en l'ordre que indiqueu.