L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer, de manera elemental, el procés d'elaboració d'activitats amb el JClic.
Eines d'autor (II): JClic
El programa JClic és una eina que pot ser de molta utilitat ja que permet la creació d'activitats de manera senzilla i intuïtiva.
La pretensió d'aquesta pràctica és la d'iniciar-vos en la utilització d'aquest programa. Si voleu aprofundir en les possibilitats i el funcionament del JClic us recomanem que visiteu el curs telemàtic D73 Desenvolupament d'activitats educatives en l'entorn Clic
Instal·lar el JClic
Obriu ara el navegador d'Internet i aneu a la web zonaClic http://clic.xtec.cat.
Un cop a la web seleccioneu l'apartat d'instal·lació:
i accedireu al lloc on hi ha els botons per instal·lar tant el programa com les activitats d'exemple.
Feu clic sobre el botó JClic i començarà la instal·lació.
Un cop acabat el procés apareix el quadre per triar l'idioma. Busqueu i trieu català (ca) i accepteu.
El missatge següent informa de la carpeta on farà la instal·lació i demana confirmació. Accepteu amb OK.
El programa queda instal·lat a l'ordinador i s'executarà.
Seguidament us demana si voleu que JClic quedi integrat a l'escriptori, és a dir si voleu que es creï una icona i una drecera per facilitar-hi l'accés. Feu clic sobre el botó Sí. Si no us apareix aquesta pregunta no us preocupeu: probablement apareixerà la segona vegada que poseu en marxa el JClic.
A partir d'ara podreu executar el programa des de la icona de l'escriptori o des de Menú Inici | Programes | JClic.
Torneu a la web zonaClic http://clic.xtec.cat i feu clic sobre el botó JClic Autor. Es torna a repetir el procés i s'instal·la el JClic Autor.
Per últim instal·lareu les activitats d'exemple.
Torneu a la web i feu clic sobre el botó Activitats d'exemple.
Aneu fins a la part inferior de la pàgina que s'ha obert, busqueu la versió en català i feu clic sobre el botó instal·la'l a l'ordinador.
S'inicia el procés d'instal·lació de la demo amb una pantalla de presentació del projecte, que en aquest cas són les activitats d'exemple.
Aneu confirmant amb el botó Endavant els diferents passos per on passa la instal·lació: selecció de la biblioteca, descàrrega de fitxers i creació d'icones. La darrera pantalla conté un missatge final on us informa que els projectes s'han instal·lat correctament i us dóna l'opció d'executar l'activitat.
Marqueu l'opció Obre ara el projecte i confirmeu amb Finalitza. S'obre el JClic i podeu veure les activitats d'exemple. Si no marqueu aquesta opció finalitza el procés sense obrir la demo.
Podreu obrir el projecte sempre que ho desitgeu des del botó del JClic que s'ha creat a la biblioteca.
Creació d'un nou projecte
Ara, amb el JClic Autor, configurarem un nou projecte, que és el primer pas per a la creació de noves activitats.
Poseu en marxa el JClic Autor, des de la icona o des de Menú Inici | JClic Autor.
Aneu al menú Fitxers | Nou projecte, i a la finestra de Creació d'un nou projecte JClic ompliu la casella del Nom del Projecte posant m8p2.
Fixeu-vos que el programa posa a Nom del fitxer el mateix que heu posat a Nom del projecte, i també assigna per defecte una carpeta on es guardarà el projecte, en aquest cas C:\Archivos de programa\JClic\projects\m8p2. Deixeu el nom del fitxer i la carpeta tal i com les ha posat el programa.
Confirmeu amb el botó D'acord.
Ara que ja teniu un nou projecte creat, aneu a omplir algunes dades més abans de començar a crear activitats.
Feu clic sobre la pestanya Projecte.
Per desplegar i poder utilitzar cada un dels apartats, en el cas que els trobeu tancats, feu clic sobre la fletxa de l'esquerra.
Si voleu tancar de nou algun apartat feu clic sobre la fletxa que ara indica cap avall.
A l'apartat Descripció d'aquesta pestanya, poseu el Títol del projecte i la Descripció corresponent. Pot quedar de la següent manera:
Per omplir l'apartat Creació amb les vostres dades heu de fer clic sobre el botó que hi ha sota la casella Autors/es, ompliu les dades que creieu convenients de la finestra Afegeix un autor a la llista i confirmeu amb D'acord.
A sota de cada una de les caselles hi ha un grup de botons:
amb aquests botons podeu afegir, treure i modificar els elements de les llistes
Afegeix un nou element a la llista.
Si feu clic sobre aquest botó s'obrirà una finestra, que serà diferent segons l'objecte amb el qual estigui relacionat (autor, centre o revisions), en la que podreu omplir les dades que calgui.
Elimina l'element seleccionat de la llista
Modifica l'element seleccionat.Obre la finestra on heu introduït les dades per poder-les modificar.
Mou amunt o avall l'element seleccionat de la llista.
De la manera que heu introduït les dades personals podeu introduir, si ho desitgeu, les del vostre centre.
La pestanya Descriptors deixeu-la buida.
Finalment, a la pestanya Interfície d'usuari, comproveu que està marcada l'opció Sons d'event i trieu la pell @simple.xml.
Deseu el projecte amb el menú Fitxers | Desa… . El projecte s'haurà guardat com a m8p2.jclic.zip.
Heu creat un nou projecte, però encara és buit, no té cap activitat. A continuació creareu diverses activitats dins d'aquest projecte.
Crear una activitat
Per fer aquesta pràctica necessitareu el fitxer piano.rar del material del curs. Aquests fitxer es troba a la carpeta C:\td113\fitxers.
Quan creeu activitats heu de tenir preparats els fitxers que heu de fer servir en una carpeta, preferiblement la mateixa on guardeu el projecte. Durant aquestes pràctiques, però, els anireu a buscar a una carpeta diferent.
Aquests fitxers, o recursos, s'han d'afegir a la mediateca abans de fer-los servir. Des de la mediateca es visualitzen i gestionen els recursos emprats en el projecte. El primer pas és afegir aquests recursos, que poden ser de diferents tipus; els més utilitzats són: imatges, sons i animacions, amb varietat de formats.
Poseu en marxa el JClic Autor, aneu al menú Fitxers | Obre el fitxer i trieu el projecte m8p2.jclic.zip que heu creat anteriorment i que es troba a la carpeta C:\Archivos de programa\JClic\projects\m8p2.
Confirmeu amb Obre.
Feu clic a la pestanya Mediateca que, en aquests moments, com que esteu treballant amb un projecte acabat de crear, és buida.
Feu clic al botó per afegir les imatges a la mediateca. Un cop a la finestra Cerca recurs... aneu a buscar la carpeta on es troben els fitxers del curs i seleccioneu el fitxer piano.gif.
Un cop seleccionat el fitxer confirmeu amb Obre.
Com que el fitxer no es troba a la mateixa carpeta del projecte apareix un missatge com aquest:
Confirmeu amb Sí.
Ja teniu el fitxer a la mediateca. Ara creareu l'activitat.
Aneu a la pestanya Activitats i feu clic sobre el botó per afegir una nova activitat al projecte.
Al llistat del tipus d'activitats seleccioneu puzzle doble. A la casella Nom de l'activitat escriviu m8p2_01. Confirmeu amb el botó D'acord.
Aneu a la pestanya Plafó, la darrera de les pestanyes inferiors. Aquesta pestanya mostra el contingut del plafó; des d'aquí construireu el trencaclosques.
Feu clic al botó Imatge . S'obre una finestra on es mostren les imatges que teniu a la mediateca.
Seleccioneu la imatge piano.gif, que en aquests moments és l'única que hi ha, i confirmeu l'operació amb el botó D'acord.
Ara indiqueu el nombre de files i columnes que voleu que tingui el puzzle. Ho podeu fer canviant els números a les caselles amb els botons +/- o bé seleccionant el número i escrivint-lo directament.
En aquest cas indiqueu 4 files i 3 columnes.
La mida del plafó i les caselles, en treballar amb una imatge definida al plafó, s'ajusta automàticament a la mida de la imatge seleccionada. Si canvieu la mida el resultat pot deformar la imatge. Per tant, deixeu-la com està.
El pas següent és seleccionar el tipus de forma que voleu que tinguin les peces del trencaclosques.
Desplegueu el menú de Selecció del tipus de generador de formes del plafó fent clic sobre la fletxa de la dreta.
Aneu seleccionant els diferents tipus d'encaixos i observeu-ne els resultats (el JClic dóna 5 possibilitats). Deixeu seleccionada l'opció Encaixos amb unió ovalada.
Si cliqueu sobre el botó que hi ha a la dreta del menú de Selecció del tipus de generador de formes del plafó, s'obre una finestra on es poden modificar les propietats del generador de formes que heu triat.
Ara escriureu missatges en l'activitat.
Aneu a la pestanya Missatges i escriviu un missatge inicial que pot ser:
Ordena les peces d'aquest trencaclosques
i un de final que aparegui en resoldre l'activitat: Molt bé!
Proveu el funcionament de l'activitat a la finestra de proves amb el botó .
Tanqueu la finestra de proves i deseu els canvis del projecte.
Creació d'una associació simple
Ara preparareu una nova activitat del tipus associació simple.
Des del JClic Autor, obriu el projecte m8p2.jclic.zip.
Aneu a cercar els fitxers que us caldran per fer aquesta activitat: cello.rar, clarinet.rar, piano2.rar, trombo.rar, , , i .
Des de la pestanya Mediateca, premeu el botó d'afegir un objecte multimèdia . Des del quadre de diàleg, cerqueu la carpeta on teniu els fitxers del curs: C:\td113\fitxers.
Amb la tecla Control premuda feu clic sobre els fitxers i, a continuació, premeu el botó Obrir. Com que els fitxers estan fora de la carpeta de treball, el programa us avisa si voleu copiar el fitxer seleccionat a la carpeta del projecte. Premeu el botó Sí. Ho fareu vuit vegades, ja que són vuit els fitxers seleccionats.
Des de la pestanya Activitats, feu clic sobre el botó . Seleccioneu Associació simple i poseu com nom de l'activitat m8p2_02.
Aneu directament a la pestanya Plafó. A l'entorn de treball visualitzeu les dues graelles necessàries per a aquest tipus d'activitat. Fixeu-vos que cada plafó (A i B) tenen la seva pestanya corresponent. Com que estem fent una associació simple, els dos plafons hauran de tenir el mateix nombre de caselles (en aquest cas, en tindran 4). Dimensioneu els plafons a dues files i dues columnes, i seleccioneu una distribució del tipus "AB":
Dimensioneu les caselles del Plafó A a 100 d'amplada per 100 d'altura, i les del Plafó B a 200 per 140. Ho podeu fer de dues maneres: clicant i arrossegant les vores de cada plafó fins a obtenir els valors indicats, o escrivint-los a directament les caixetes corresponents. En aquest segon cas cal prémer la tecla Retorn després d'haver escrit els valors per tal que el JClic autor els llegeixi.
Una vegada resolta la distribució i la mida dels plafons (encara que sempre podeu fer modificacions al disseny inicial), donareu contingut a les caselles. Aquest contingut es defineix a partir de l'objecte o objectes multimèdia que hi ha a la mediateca o que s'introdueixen sobre cada casella.
A les caselles del Plafó A introduïu so:
Feu clic sobre la primera casella. Al quadre de diàleg, feu clic en el botó Contingut actiu i al quadre de diàleg seleccioneu el tipus Interpreta so. Feu clic sobre el botó i escolliu el fitxer cello.mp3. Confirmeu amb el botó D'Acord.
En prémer el botó D'acord dues vegades més haureu acabat el contingut de la primera casella. Repetiu el mateix procediment amb les següents tres caselles, amb els sons clarinet.mp3, piano.mp3 i trombo.mp3.
Una vegada completat el plafó A, continueu amb el Plafó B. Aquest contindrà les imatges i els noms dels instruments. Per relacionar els elements de les caselles dels dos plafons s'han de situar en la mateixa disposició a cada plafó.
Col·loqueu-vos sobre la pestanya del Plafó B. Feu clic damunt de la primera casella.
- Text: escriviu: Violoncel.
- Imatge: premeu el botó de selecció d'una imatge i escolliu cello.gif i activeu l'opció Evita la sobreposició text/imatge.
- Estil i Vora: Com que en aquesta activitat totes les caselles de cada plafó tindran el mateix aspecte, millor que deixeu aquestes opcions desmarcades.
Tot seguit feu la segona casella amb el nom i la imatge de l'instrument del qual heu introduït el so a la segona casella del Plafó A (clarinet). I el mateix amb la tercera i la quarta casella (piano i trombó).
Per acabar, i des de l'entorn visual de treball, modifiqueu els estils de cada plafó per obtenir uns resultats semblants a la imatge que es mostra més avall i estireu o arronseu les graelles (pels costats inferior i dret de la graella o pel vèrtex que uneix aquests costats) fins que tinguin la mida més favorable al contingut de les caselles.
Proveu el funcionament de l'activitat amb .
Introduïu des de la pestanya Missatges un text que convidi a la realització de l'activitat (Missatge inicial) i un altre per felicitar el seu acabament (Missatge final).
També des de la pestanya Finestra, podeu donar color a la finestra principal (pot ser el mateix que el dels plafons) i a la finestra en joc.
Quan doneu per enllestida l'activitat, deseu el projecte: Fitxers | Desa.