L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer alguns dels recursos per a l'educació musical que podem trobar a internet.

Internet com a eina per a l'educació musical

La xarxa Internet connecta milions d'ordinadors de tot el planeta, permetent un accés immediat a tot tipus d'informació i documentació, en formats ben diversos (textos, gràfics, fotografies, sons, fitxers MIDI, partitures…).

Entre tota aquesta informació i documentació que hi ha a la xarxa, podem trobar material que possibiliti el treball a l'aula: en tots els nivells, amb diversitat de continguts, interactiu, multimèdia, en diversos formats (HTML, Flash, PDF…) i en diferents idiomes.

Internet fa possible descarregar programes per utilitzar amb l'alumnat, eines per elaborar material o, senzillament, disposar d'informació per preparar classes, exercicis o proves escrites.

Recursos per al professorat

Els recursos musicals que s'ofereixen a Internet són molt extensos: pàgines d'informació sobre història de la música, compositors, intèrprets, tecnologia, centres d'investigació, auditoris i teatres, companyies discogràfiques, materials educatius… A més d'aquesta informació textual i gràfica podeu accedir també a bases de dades de fitxers MIDI, enregistraments sonors, vídeos i programes educatius que podeu instal·lar directament al vostre ordinador.

Hi ha uns serveis anomenats cercadors que intenten mantenir un catàleg de tots els recursos disponibles i faciliten la tasca de cercar allò que ens interessa, però el millor és partir d'un punt d'informació on algú hagi recopilat i classificat una llista de les referències més interessants.

Dins de la web de l'XTEC, en la secció de Música de l'espai Escola Oberta, hi trobareu recursos i materials per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la música.

La seva adreça és:

http://www.xtec.cat/recursos/musica

Els serveis educatius del Gran Teatre del Liceu i l'Auditori ofereixen també materials i guies didàctiques relacionades amb els seus espectacles i concerts:

http://www.auditori.org

http://www.liceubarcelona.com

Si voleu aprofundir, pel que fa als recursos que ofereix internet per donar suport a la tasca docent en l'àrea de música a secundària, us recomanem que consulteu el curs telemàtic:

Internet i la música a secundària

El portal edu365

L'edu365 http://www.edu365.cat/, és un servei d'Internet que el Departament d'Ensenyament posa a l'abast de tot l'alumnat de Catalunya i les seves famílies.

Els alumnes hi poden trobar seccions dedicades a les diverses àrees del currículum, amb aplicacions dissenyades per al seu nivell educatiu. A més, tenen a la seva disposició un servei de consultoria i diverses eines de comunicació i expressió.

La secció de música per a primària de l'edu365.cat


També, a l'edu365.cat, per a cada etapa i àrea, podeu trobar-hi les mini unitats didàctiques (MUD), propostes de treball sobre un contingut.

Cada MUD conté:

  • Una presentació informativa.
  • Activitats de pràctica per fixar el contingut presentat.
  • Activitats d'autoavaluació.
  • Eines, apartat de suport teòric.

Tingueu en compte que, una vegada elaborades les activitats, es poden imprimir, i des de cada MUD es pot accedir a la consultoria del portal.

Vegeu-ne alguns exemples:

El concerto grosso

http://www.edu365.cat/primaria/muds/musica/concerto/


La veu

http://www.edu365.cat/eso/muds/musica/veu/

Fòrum

Un fòrum pot arribar a ser un espai de diàleg i comunicació útil per intercanviar idees, fer consultes o comentar experiències entre d'altres.

Des de la pàgina principal del portal XTEC podeu accedir al Fòrum (Imatge 1). A l'apartat d'àrees temàtiques trobareu un fòrum específic de Música. (Imatge 2)

http://phobos.xtec.net/forum/viewforum.php?f=21

Imatge 1


Imatge 2

WebQuests

Les WebQuests són activitats orientades cap a la investigació en les quals part o tota la informació amb què l'alumnat interactua prové de recursos d'internet.

A continuació teniu alguns exemples de WebQuests:

Compondre una cançó

http://www.xtec.es/%7Ecmiro12/wq/m3/introd.htm


La gota d'aigua

http://www.xtec.cat/%7Enalart/coleccio/gotaaigua/index.htm


Podeu trobar més WebQuests de música a:

http://www.xtec.cat/recursos/webquests/

http://www.webquestcat.org/enlla/?cat=9

La metodologia per crear WebQuests està a l'abast de tothom perquè, de fet, no exigeix més programari específic del que s'utilitza normalment a la xarxa: pàgines web, textos, imatges. Les WebQuests tenen una estructura estàndard que facilita tant la creació com l'aplicació a l'aula. En una WebQuest, trobareu els apartats següents:

  • Portada
  • Introducció
  • Tasca
  • Procés
  • Avaluació
  • Conclusió
  • Crèdits
  • Guia didàctica

Una nit a l'òpera

http://weib.caib.es/Recursos/opera_webquest/wq/index.html


Si voleu ampliar informació sobre les WebQuests podeu consultar el curs telemàtic: Activitats d'aprenentatge a Internet: WebQuest

Adreces interessants

En aquest apartat us oferim un llistat comentat d'altres adreces a Internet relacionades amb la informàtica musical. Internet és un món molt dinàmic on les adreces acostumen a canviar sovint. Per això hem preferit apuntar-les en una pàgina web que es troba a:

http://www.xtec.cat/recursos/musica/links

Aquesta pàgina, que s'anirà actualitzant regularment, està classificada per categories:

  • Aplicacions de síntesi per software
  • Fitxers MIDI i karaoke
  • Associacions
  • Fabricants de maquinari
  • Informació MIDI
  • Programes de karaoke
  • Programes d'entrenament auditiu
  • Shareware de música
  • Software comercial
  • Universitats i centres d'investigació.