L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer les possibilitats del Ear Master School pel que fa al disseny dels exercicis.
Disseny d'exercicis amb Ear Master School
Com administrador o professor podeu elaborar nous exercicis o modificar els ja existents i preparar una seqüència d'exercicis a mida per a un grup d'alumnes determinat.
Per fer això heu d'utilitzar l'Editor del Tutor que el podeu obrir des del menú Configuración del ejercicio | Editor del Tutor… o bé clicant el botó .
Aquest editor us permetrà crear un seguit de lliçons, anomenat tutorial, que, de fet, són configuracions d'exercicis personalitzats on es poden definir els diferents nivells de dificultat que vulgueu establir, el nombre de preguntes per nivell, el tant per cent d'encerts necessaris per a canviar de nivell automàticament i un comentari per a l'alumne/a. A continuació anem a dissenyar una tutorial amb diverses lliçons que estableixin el criteri per al progrés en els diferents nivells de dificultat.
- Obriu el programa EarMaster School. Recordeu que heu d'accedir al programa amb el perfil d' administrador o de professor.
- Des del menú Configuración del ejercicio | Editor del Tutor… o amb el botó obriu la finestra de l'Editor del Tutor. (Imatge 1)
Imatge 1
- Feu clic a Aceptar.
Imatge 2
- A continuació, des del menú Ejercicio o clicant sobre el botó corresponent, seleccioneu el tipus d'exercici que vulgueu configurar. En aquest cas seleccioneu Comparación de intervalos. (Imatge 3)
Imatge 3
- Una vegada seleccionat el tipus d'exercici feu clic a Nueva lección….(Imatge 4)
Imatge 4
- En la finestra que us apareix, Lección del tutorial, feu clic a la fitxa Propiedades, on heu de posar com a títol de la lliçó, Interval melòdic ascendent de 2a Major i menor i establiu el nombre de preguntes i la puntuació màxima en 10. Deixeu els valors que apareguin per defecte en les caselles Pasar a la lección siguiente i Descender a la lección anterior. (Imatge 5)
- Feu clic a Aceptar
Imatge 5
- A la finestra de configuració de l'exercici activeu els intervals de 2a Major i menor i deixeu tots els altres desactivats. Només deixeu marcades les caselles Melódica ascendente i Sonido más grave idéntico. (Imatge 6)
Imatge 6
- A continuació cliqueu el botó Nueva lección… o premeu Ctrl + N i creeu una nova lliçó anomenada Interval melòdic descendent de 2a Major i menor.
Fixeu-vos que, a la fitxa Nueva lección de la finestra Lección del tutorial, ens permet copiar la configuració de l'exercici anterior. Posteriorment el podem modificar i ajustar com convingui. (Imatge 7)
Imatge 7
- Feu clic a la fitxa Propietats, poseu el nom de la llicó: Interval melòdic descendent de 2a Major i menor i premeu Aceptar.
- A la configuració d'aquesta nova lliçó heu de desmarcar la casella Melódica ascendente i marcar Melódica descendente.
- Feu clic a Aceptar.
- A partir d'aquí podeu elaborar dues o tres lliçons més en aquest tipus d'exercici.
Ara cal preparar alguna lliçó més referent a d'altres àrees d'exercicis.
- Prepareu una lliçó amb 10 preguntes titulada Reconeixement d'acords majors.
- A la finestra de configuració deixeu activat només l'acord Perfecte Major i les opcions Melódica ascendente.
- Obriu la finestra Controles de configuración del ejercicio prement el botó corresponent que es troba a la part inferior dreta de la finestra de l'Editor del tutor.
- Al menú desplegable "Mostrar respuesta" automàticamente, seleccioneu Respuesta correcta i, a l'apartat opciones marqueu Mostrar el primer sonido.
- Desmarqueu totes les altres caselles. (Imatge 8)
- Feu clic en Aceptar.
- Elaboreu tres o quatre lliçons més.
- Torneu a desar el fitxer prement el botó Guardar tutorial .
Imatge 8
La configuració predeterminada per a totes les opcions és a elección del usuario. Això vol dir que, l'usuari, pot canviar les opcions mentre realitza un exercici. Si configureu qualsevol d'aquestes opcions de manera que tingui un comportament específic, l'usuari no podrà realitzar cap tipus de canvi en la configuració durant l'execució de l'exercici.
Ja teniu dissenyat un conjunt de lliçons a mida agrupades en el tutorial m7p2_01.tut que el podeu ampliar fins a completar-lo. Ara es tracta d'assignar aquest conjunt d'exercicis (tutorial) a un usuari i realitzar-los.
- Tanqueu la finestra Editor del Tutor.
- Feu clic al botó Información sobre el usuario o premeu Ctrl + U i s'obrirà una finestra amb la informació i resultats de tots els usuaris i des d'on es podran fer diverses gestions com assignar un tutorial, eliminar o crear nous usuaris o modificar el nivell d'accés d'un usuari. Només es té accés a aquesta pantalla si el programa s'ha executat sota el perfil d'administrador o professor.
- Cliqueu sobre el vostre nom per a seleccionar-lo i, un cop seleccionat, amb el botó dret del ratolí feu clic a sobre del mateix, en el menú que s'obri escolliu l'opció Asignar tutorial… (imatge 9), s'obrirà una finestra mostrant el tutorial actual.
Imatge 9
- Premeu el botó Cargar tutorial… (imatge 10) i s'obrirà una nova finestra on hi ha tots els tutorials disponibles. Seleccioneu el tutorial que heu creat, m7p2_01.
- Feu clic en el botó Aceptar (Imatge 11)
Imatge 10
Imatge 11
Finalment apareix la finestra on s'indica que teniu assignat el tutorial que heu creat. (Imatge 12) * Premeu el botó Aceptar.
Imatge 12
Penseu que la configuració d'un conjunt d'exercicis (tutorial) genera un fitxer que es pot distribuir fàcilment a d'altres ordinadors.
L'usuari pot controlar els seus resultats en qualsevol moment prement Ctrl + R o fent clic al botó Estadísticas. Cal tenir en compte que la informació que apareix, tant en aquesta pantalla com en la d'informació de l'usuari, només fa referència a l'àrea d'exercicis activa.