Projecte Els escacs a l'escola i a l'institut


Justificació


Des de fa més de trenta anys, s’han dut a terme diferents investigacions a diversos països que han conclòs que els escacs exerceixen una influència important sobre el desenvolupament de diverses habilitats cognitives i socials de les persones que els practiquen.

Se sap que els escacs són molt útils per potenciar i desenvolupar diferents habilitats que estan relacionades, sobretot,amb les matemàtiques, però diversos estudis han mostrat ben clarament la seva influència en el desenvolupament de la imaginació, la creativitat i la millora en la lectura, així com l’educació en diferents i importantíssims valors i maneres de fer, com ara el respecte envers els altres, l’honestedat, la reflexió abans d’actuar i l’acceptació de les conseqüències dels propis actes, la responsabilitat, l’esforç, etc., els quals considerem fonamentals per a qualsevol individu.

Els escacs són un joc molt «democràtic», perquè tothom hi té cabuda: els dos jugadors disposen exactament de les mateixes possibilitats i de les mateixes peces al començament de la partida, així com d’una participació equivalent en el nombre de moviments, pel fet que hi ha un torn de joc que s’ha de respectar.

Són com la vida en miniatura, un joc en el qual cadascun dels «personatges» (peces) té unes capacitats i unes limitacions i es demostra que, si es volen aconseguir grans objectius (en aquest cas, guanyar la partida), s’ha de treballar en equip. Cada peça, per ella sola, és insignificant, perquè és la combinació amb les altres el que fa que es puguin assolir les fites realment importants.

Igual que a la vida real, quan juguem a escacs, hem de prendre infinitat de decisions, sabent que potser ens equivoquem. Ens hem d’arriscar i actuar de la manera que ens sembli millor, acceptant, després, les conseqüències d’allò que hem fet, i no podem atribuir els errors a ningú més que no siguem nosaltres mateixos. L’empatia és una actitud que també es treballa a través d’aquest joc, ja que és necessari posar-se en el lloc de l’altre, imaginar què pensa, què deu voler fer, etc.

Per anar acabant, fer èmfasi en la universalitat del llenguatge d’aquest joc, la qual cosa fa que sigui una excel·lent eina integradora i socialitzadora entre persones de procedències, sexe i edat diferents.

En definitiva, a través dels escacs, aprofundim en un ventall de qualitats que formen els nostres alumnes en tots els aspectes, els fa gaudir i relacionar-se entre ells, al mateix temps que treballen per millorar les competències bàsiques i, així, els nostres alumnes van creixent com a persones que han d’aprendre a ser autònomes i a viure en societat.

Iniciativa del Parlament de Catalunya i Parlament Europea a favor dels escacs



Resolució 752/VIII del Parlament de Catalunya, sobre la difusió i el foment dels escacs (Tram. 250-02864/08)




La declaració del Parlament Europeu, de 15 de març de 2012, sobre la introducció del programa “Els escacs a l’escola” als sistemes educatius de la Unió Europea, és un bon indici del reconeixement dels beneficis que els escacs poden aportar als infants (a partir de la Declaració Escrita 50/2011 per l'execució del programa d'Escacs a l'escola entre les escoles de la Unió Europea).



Els escacs a l'escola - Programa "Fem que passi" - XIP/TV

La part del programa referent a els escacs a l'escola va del minut 1:34 al 21:20.


Experiència educativa: "Dóna'm la mà". Els escacs com a eina educativa.

El document del projecte Dóna'm la mà mostra la experiència didàctica relacionada amb els escacs que es va iniciar a l'Escola Sant Ramon del Pla de Santa Maria el curs 2008/09.