Projecte
El projecte de treball és l'element que permet integrar els aprenentatges que es van realitzant al llarg del curs. Té la finalitat que l'alumne o l'alumna apliqui els coneixements apresos als mòduls de forma autònoma, contextualitzada. És indispensable per superar el curs.
El projecte és la creació d'un conjunt d'activitats, centres d'interès o unitats didàctiques d'algun dels continguts d'àrea que aneu aplicant al nivell o cicle educatiu que estigueu treballant. Els objectius, continguts i la durada a treballar són de lliure elecció. Tanmateix, aquest conjunt d'activitats, centre d'interès o unitat didàctica ha de contenir almenys cinc tipus diferents de recursos inclosos i treballats al llarg del curs.
En tot cas, en el projecte heu d'especificar aspectes curriculars i TIC:
- Poseu un títol a la unitat didàctica curricular que aneu a crear.
- Especifiqueu el nivell educatiu o cicle on adreceu la vostra proposta de treball.
- Heu d'expressar quins són els objectius curriculars que voleu aconseguir amb el projecte.
- Identifiqueu les competències bàsiques.
- Concreteu el/s contingut/s curricular/s que vulgueu treballar.
- La unitat didàctica ha de contemplar una temporització dins el calendari escolar i la metodologia emprada, especificant-ne, en cas necessari, el detall.
- Cal que feu una descripció del material utilitzat per fer les activitats: programari, adreces web, CD-ROM interactius, etc., així com l'organització dels recursos humans i materials que s'utilitzaran durant les sessions.
- Determineu els procediments d'avaluació que utilitzareu per al control i seguiment de les activitats del projecte.
- Si heu dut a terme amb el vostre alumnat una part o la totalitat del projecte, feu una reflexió sobre la pràctica ja realitzada.
És aconsellable, si podeu, que feu el projecte sobre algun aspecte que ja estigueu fent a classe. Així podreu utilitzar la programació per a la vostra feina i comprovar si el que heu programat funciona amb el vostre alumnat. Si ho podeu fer, podeu incloure en el projecte produccions dels alumnes, fotografies d'alguna activitat o impressions i valoracions dels nens i les nenes.
- Exemple de projecte presentat per Assumpta Marce Ventura:projecte1.pdf
- Exemple de projecte presentat per Rubèn Cerezuela: projecte2.pdf
- Exemple de projecte presentat per Adela Ortiz: projecte3.pdf
Perquè tingueu una orientació sobre l'estructura i les característiques d'una unitat de programació en què es té en compte el currículum per competències, el document "Desplegament del currículum a l'educació primària" inclou a la pàgina 12 (apartat 7) un esquema per elaborar unitats de programació o projectes interdisciplinaris, i a la pàgina 14 (apartat 8) un exemple d'unitat de programació.
Amb data de març de 2009, el Departament d'Educació va publicar el document Del currículum a les programacions. Una oportunitat per a la reflexió pedagògica a l'educació bàsica. Es tracta d'orientacions i models per formalitzar les programacions didàctiques, i que tenen l’objectiu d'orientar el debat curricular en els centres i adaptar els documents actuals al marc curricular de les competències bàsiques.
Al web "Currículum i organització", del Departament d'Educació, es presenta una unitat didàctica de mostra, desenvolupada d'acord amb la proposta curricular per competències: Com vivien els nostres avis i àvies quan eren infants?
Altres materials que heu de tenir en compte a l'hora d'elaborar la unitat de programació, són els següents: