Coneixement del medi i Web 2.0

L’objectiu d’aquesta pràctica no és altre que el de conèixer ,molt per sobre, algunes de les possibilitats que ens ofereix “la meva xtec”

Treballarem dos aspectes : els documents compartits i els llocs webs .

Desenvolupament de la pràctica

Al llarg del curs heu lliurat molts documents, arxius, etc al vostre tutor/a. Concretament a la pràctica 1 del mòdul 7 heu elaborat una fitxa de treball i a la pràctica 4 heu editat un text instructiu. La idea és compartir qualsevol d’aquests documents en un espai web al que tots podeu accedir i editar pàgines.

Des de la portada de XTEC, clicant a la pestanya accedireu al vostre espai personal , caldrà que us identifiqueu amb el nom d’usuari i contrasenya habitual.

Aquest portal ens ofereix la possibilitat de tenir a un sol clic el nostre correu, el nostre calendari personal, els contactes de correu, etc.

Nosaltres ens centrarem en dues icones : la de Documents i la de Llocs web. Cliqueu a Documents, s’obre una nova finestra

A la part central , emmarcada en negre, visualitzem els documents pujats al servidor de google , a la columna de l’esquerra distingim dues seccions : emmarcada en blau se’ns ofereix la possibilitat de crear ( ja veurem que ) o penjar, en rosa totes aquelles col·leccions/carpetes ( prèviament creades ) per ordenar els nostres documents, en color blau cel podeu observar “Accions” que podrem realitzar amb els nostres documents i per últim, en color vermell s’ens ofereix totes les característiques del document .

Comencem per crear/penjar .

Clicant a “Crea un nou element” podeu observar que tenim moltes possibilitats : documents, formularis, presentacions, col·leccions, etc. No és el nostre cas, nosaltres ja tenim els documents per tant optarem per l’opció “Penja”

Seleccionem els arxius que volem pujar del nostre ordinador, deixem marcada l’opció de convertir els documents al format de documents google ( permet editar online) i per últim iniciem la càrrega.

Podríem haver seleccionat la carpeta/col·lecció de destinació ( prèviament l’hauríem d’haver creat ,opció “Crea un nou element” ) o haver canviat la configuració de “Privat”.

Cliqueu a “Torna a Documents de Google”, hauran d’aparèixer els documents . ( Si no els veieu cliqueu a sobre de “Tots els elements” a la columna de l’esquerra)

Ara arriba la part més interessant , poder compartir aquests documents .

Obriu un d’ells, a la part superior dreta cliqueu a sobre de “Comparteix”, s’obre una finestra on podeu optar per diferents opcions .Nosaltres només canviarem l’opció “Privat” per “Públic al web”

Passem ara a fixar-nos en “Llocs web”.

Si cliqueu a sobre de la icona de “Llocs web” de “La meva xtec”, comprovareu que apareix al vostre llistat, “Medi natural, social i cultural a primària” .

Al participar en aquest curs telemàtic formeu part del conjunt de propietaris de aquest web.

Obriu i comproveu que podeu editar i crear pàgines.

Passeu a crear una nova pàgina, com a títol poseu el vostre nom i cognoms , deixeu les diferents opcions tal com estan marcades i cliqueu de nou a “Crear pàgina”.

Ara ja disposeu de la vostra pàgina on inserireu un dels documents que anteriorment heu pujat al servidor (assegureu-vos d’haver canviat l’opció “Privat” )

Clicant a sobre d’ “Insertar” s’obre una finestra amb tota una sèrie de possibilitats, trieu la de “documents”, seleccioneu un d’ells i deseu. Observeu que surt un requadre i sembla que el document no s’hagi publicat , no us preocupeu, , cal desar el treball (part superior a la dreta).

Per últim cal indicar on volem que es mostri la nostra pàgina. Fixeu-vos a la part superior a la dreta, si cliqueu a sobre de "Més" s'obre un nou quadre de diàleg.

Cliqueu a sobre de "Configuració de la pàgina", ens dóna una sèrie d'opcions, entre elles podem triar on volem que es mostri, marquem "Treballs curs 2011-2012" i desem. Automàticament apareixerà a la barra lateral.

Com podeu comprovar, el fet de crear i publicar un web ja no és una feina només per aquells que dominen els ordinadors, amb aquesta aplicació de google apps tots nosaltres podem crear-los.

Informació complementària

Podeu trobar ajuda específica per a cadascuna de les aplicacions al web oficial de google

Documents http://docs.google.com/support/?hl=ca

Llocs Webs http://sites.google.com/support/?hl=ca ( en anglès)

Igualment podeu trobar tutorials, de més o menys qualitat, penjats a youtube.