Els materials
La proposta d'aquesta pràctica és treballar els materials i les seves propietats.
En primer lloc, veurem una activitat del Jclic de materials. Tot seguit us proposem elaborar materials. Us donem diferents adreces on trobar les explicacions per fer-ho. Els materials a elaborar són, concretament: pasta de sal, paper reciclat i paper maixé. Finalment demanarem als infants que facin una col·lecció.
Als nens i a les nenes els agrada, i els ha agradat sempre, poder fer col·leccions de cromos, de bales, de petxines, de determinades joguines i de les coses més inversemblants. Aprofitarem aquesta afició!
Desenvolupament de la pràctica
Els materials i les seves propietats són una part important del bloc de matèria i energia al cicle inicial.
1.- Coneixereu una de les activitats del Jclic dedicada als materials:
Necessiteu tenir els ordinadors connectats a Internet i recordeu que cal tenir descarregat el Java.
Aquesta és l'adreça del Jclic "Els materials": http://clic.edu365.com/db/act_ca.jsp?id=1067. Podeu veure que hi ha activitats dedicades a:
- La classificació dels materials segons la seva procedència
- L'origen dels materials
- Les seves propietats: dur/tou, elàstic/rígid, pesant/lleuger, etc.
- L'ús segons les propietats
- Els productes que s'elaboren amb cada material
2.- Fabricació de materials
2.- Aquí teniu algunes adreces on podeu trobar la manera de fer paper reciclat, pasta de sal i paper maixé:
(http://blocs.xtec.cat/saberutdigital/2008/04/11/fem-paper-reciclat/)
(http://www.xtec.cat/~lbartron/plastica/pasta%20de%20sal.htm)
(http://www.abalorios.net/aba/om/papel/pastas.htm )
Aquestes activitats més lúdiques us serveixen per fer entendre als infants que a partir d'uns materials en poden fabricar uns altres que, a vegades, tenen diferents propietats i utilitats que els primers.
Si feu paper reciclat, paper maixé, o pasta de sal, demaneu als infants que facin fotos del procés de fabricació. Si voleu, podeu afegir els textos fets pels nens i les nenes, explicant què han fet. Podeu trobar un exemple de graella en: aquest document
3.- La col.lecció
Demaneu als infants que facin una col·lecció de robes, de fils, de papers, de plàstics o d'allò que vulguin. Demaneu-los també que amb cada una de les peces de la seva col·lecció facin una observació de:
- Les seves propietats, centrades en els sentits: la vista, l'oïda, l'olfacte, el gust i el tacte, i que escullin la més adequada a les característiques de la seva col·lecció.
- Les seves reaccions quan entra en contacte amb l'aigua, amb la calor o amb el fred.
A partir de l'observació, els infants faran comparacions, identificaran semblances i diferències, agruparan les diferents peces, les ordenaran i les classificaran.
Animeu els infants a fer fotografies de la seva col·lecció ja ordenada, i, per escrit, dels criteris de classificació que han emprat. Podeu trobar un exemple de graella en: aquest document
Programació de l'activitat
- Metodologia
Aquestes activitats de Jclic les podeu treballar de manera individual o per parelles. Procureu que els dos infants que formen la parella participin igual nombre de vegades, i que s'ajudin i col·laborin en els moments de dificultat. La preparació de nous materials, pasta de sal, paper reciclat o paper maixé, es pot fer en petits grups o amb mitja classe, però cal que, al final, tots tinguin una petita peça per decorar-la al seu gust. El treball respecte a les propietats dels materials convé fer-lo individualment, però després d'haver treballat alguns exemples de manera col·lectiva.
- Objectius curriculars
- Conèixer les característiques d'alguns materials d'ús quotidià.
- Fabricar nous materials.
- Observar, comparar, identificar semblances i diferències, agrupar, ordenar i classificar diferents objectes de la col·lecció.
- Objectius TIC
- Iniciar el treball amb l'ordinador.
- Dominar el ratolí, arrossegar-lo i fer clic.
- Temporització
- 1) Per treballar amb l'activitat de materials del jclic és suficient una sessió de treball individual o per parelles.
- 2) L'elaboració d'algun dels materials es pot realitzar en dues sessions. Si voleu decorar i pintar la producció, penseu que caldrà una tercera sessió.
- 3) L'observació i la classificació dels materials les podeu realitzar en una altra sessió.
- Avaluació
1) Les activitats del jclic ja sabeu que avaluen cada una de les pantalles, i que els infants reben una paraula de felicitació o ànim a cada activitat.
2) El paper reciclat, la figura de paper maixé o de pasta de sal pot sortir millor o pitjor. Però el que és realment important és que els nens i les nenes entenguin que han fabricat un material amb una textura i un color diferent del material original del qual van partir. Donar un ús a aquest material (punt de llibre de Sant Jordi, targeta de Nadal, figura de clauer…) és molt gratificant per als infants.
3) La classificació feta pels infants ha de ser coherent amb el criteri emprat.
* Informació complementària
http://phobos.xtec.cat/ceip-benviure/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=96
http://www.xtec.cat/ceipruizamado/cicles/mitja/RepaperCM/repaperCM.htm
http://www.xtec.cat/iesbadalona9/activitats/evp/dracsx.htm
Són exemples de treballs fets a les escoles amb paper reciclat i paper maixé.