El joc: vehicle d'aprenentatge

L'objectiu d'aquesta pràctica és saber triar, entre tot un ventall d'activitats possibles, les activitats més adients per treballar els continguts programats.

Us mostrem un conjunt de webs on es treballen aspectes relacionats amb el medi ambient i us demanem que acabeu programant una sessió a la sala d'ordinadors.

Desenvolupament de la pràctica

Visiteu diversos webs on trobareu diferents tipus de jocs. Trieu aquells que estiguin relacionats amb els conceptes que vulgueu treballar. Aquesta tria és molt important, ja que realitzar una sessió amb ajut dels ordinadors pot ser relativament fàcil, hi ha molts recursos a la Xarxa i, fins i tot, el vostre alumnat s'ho passarà d'allò més bé, però no és suficient. Heu de saber triar aquells que us serviran per treure el profit desitjable.

Les tres bessones miren al món

Comenceu amb uns personatges molt coneguts pel vostre alumnat, Les tres bessones, al seu apartat dedicat al joc: http://www.lestresbessones.com/elpati/juga.html

Aquí comença la vostra feina, cal triar els jocs adients:

 • Joc del reciclatge. Heu de moure el ratolí per anar introduint els productes que cauen al contenidor adequat. L'activitat finalitza en el moment que tots els objectes estan ben classificats.

En acabar, es poden llegir unes frases que cal fer notar als nens i nenes: “Redueix, reutilitza i recicla: aquesta és la recepta per cuidar el teu planeta”.

 • Salvem el parc. És un joc per evitar la construcció d'edificis en una zona verda. Cal moure el ratolí per enderrocar uns maons i, alhora, recollir el nombre màxim de signatures per impedir les obres.
 • Guia la Marina. La Marina ha d'arribar a l'escola, però va en cadira de rodes i troba molts entrebancs a les voreres. Un cop realitzada l'activitat, val la pena seure tots junts davant del projector i tornar a realitzar-la, per tal de reflexionar sobre quines dificultats ha tingut la Marina en el seu camí.

 • No val a badar. Aquesta activitat planteja apagar una sèrie d'incendis amb un cotxe de bombers. Cal utilitzar les fletxes del teclat i no adormir-se per aconseguir-ho. Potser trobareu que és més adequada per primer, ja que han de llegir i triar una resposta encertada sobre unes qüestions que es plantegen a l'hora d'haver d'apagar els incendis. Si la voleu realitzar amb els alumnes d'infantil, heu de recórrer al projector, treballar en gran grup, i que un nen o nena diferent moguin cada vegada el ratolí. Les diferents qüestions s'han de resoldre entre tots.

En aquesta adreça podeu trobar notícies, estadístiques, consells… sobre el medi ambient. Aneu directament a l'apartat dedicat al joc virtual:
http://www.joreciclo.cat/

Feu-hi una ullada i seleccioneu les que cregueu més adients per al vostre alumnat.

Programació de l'activitat

 • Requeriments de maquinari i de programari

Per a la realització d'aquesta pràctica és necessari un ordinador per a cada nen i cada nena amb connexió a Internet. Per a la reflexió conjunta, una vegada més us aconsellem la utilització del canó de projecció.

 • Metodologia

Són activitats per realitzar-les de manera individual, però sense oblidar la posada en comú, una vegada hagiu acabat la sessió. Per aquest motiu, cal reservar un espai de temps suficient perquè aquesta reflexió es pugui dur a terme i no sigui una carrera contra rellotge que només serveixi per afavorir l'estrès del professorat i dels alumnes.

 • Objectius curriculars
  • Sensibilitzar respecte a la protecció del medi ambient.
  • Participar en la vida col·lectiva tot respectant les normes de convivència.
  • Col·laborar en jocs, activitats i relacions de grup.
 • Objectius TIC
  • Usar el ratolí per assenyalar i fer clic.
  • Accedir a pàgines web seleccionades prèviament.
  • Col·leccionar, classificar, ordenar i seriar diferents tipus d’objectes.
  • Usar jocs senzills de simulació o d’aventura.
 • Temporització

Cada un d'aquests jocs es pot realitzar, com a màxim, en uns deu minuts. Alguns nens i nenes no trigaran més de dos minuts a fer-los, però d'altres, potser, no els acabaran ni en quinze. Això vol dir que cal que feu una programació que contempli uns mínims, però que alhora disposi d'unes alternatives per als més ràpids.

 • Avaluació

Per avaluar els conceptes treballats, us heu de valdre de l'observació directa en el dia a dia. Heu de valorar si els nens i les nenes tenen una actitud més crítica envers el medi ambient i envers el reciclatge. Sempre podeu afavorir aquests valors si vosaltres mateixos els impliqueu directament en la reutilització del paper, dels envasos dels esmorzars, etc., i disposeu, ja sigui a la classe o al centre, d'uns llocs on poder dipositar aquests residus.

Informació complementària

Altres adreces que podeu visitar són: