El pas del temps al llarg del dia

L'objectiu d'aquesta pràctica és donar-vos elements per treballar, amb l'alumnat de cicle inicial, el pas del temps al llarg del dia tot identificant les hores amb els moments del dia, ja sigui mitjançant l'observació dels canvis de llum en un mateix paisatge, ja sigui relacionant-lo amb activitats quotidianes com llevar-se, rentar-se, esmorzar, anar a l'escola, fer classe, sortir al pati… Per dur-ho a terme, us fem dues propostes: bé obtenir imatges de càmeres fixes que emeten tot el dia a través d'Internet, o bé realitzar col·leccions de fotografies amb una càmera digital.

Desenvolupament de la pràctica

La pràctica que us proposem és la consulta en profunditat de la pàgina del rellotge català. Tot seguit, us n'oferim dues possibilitats: l'una comporta relacionar l'hora del dia amb els canvis en un paisatge concret a través d'una tria d'imatges emeses per webcams, mitjançant captures d'imatgesa; l'altra, que vosaltres mateixos realitzeu les fotografies que il·lustrin el pas del temps al llarg d'un dia.

Desenvolupament de la pràctica:

Consulteu la pàgina de l'empresa Comunicació digital (http://www.comunicaciodigital.com/rellotge_catala/#), que ha desenvolupat un rellotge pensat per facilitar la lectura segons el sistema basat en quarts. Cliqueu a la imatge per veure el rellotge en funcionament.

Observeu que a la part exterior de l'esfera hi ha les particions en quarts i mitjos quarts, i els respectius "i 5" i "i 10".

Noteu que el número de l'hora, a la qual feu referència, està destacat en blanc a diferència de la resta que es queden de color gris. Així, a les dotze i cinc, el número 12 apareix blanc, i a un quart d'una és l'1 el que queda marcat.

Llegiu la informació complementària sobre la mesura del temps en català a l'apartat Com va això dels quarts.

Exploreu les possibilitats que us ofereix el convertidor horari. Proveu de convertir diverses hores numèriques i les opcions que us ofereix.

A la columna de la dreta de la pàgina inicial, hi trobeu les opcions de descàrrega del salvapantalles o del fons d'escriptori. És una possibilitat per als ordinadors de la vostra aula.

Decidiu quina manera de dir triareu per al vostre alumnat de cicle inicial.

Feu una o més fitxes que ajudin, els nenes i les nenes, a sistematitzar les hores en català.

Ara consulteu webcams

  • Què és una webcam?

Una webcam és una càmera que capta imatges. Les webcams són un més dels serveis que ofereix Internet. Permeten visitar llocs que poden estar a milers de quilòmetres de distància, tal i com els veuen els seus habitants en aquell mateix instant, és a dir, en temps real.

També s'anomenen "Netcams" o "Spycams" (càmeres espies). Les webcams ofereixen múltiples possibilitats, des de veure el trànsit del Pas de la Casa a Andorra en temps real, fins a veure una platja de la Costa Brava.

  • On podeu trobar webcams que emetin constantment?

L'experiència ens diu que una determinada webcam pot emetre regularment durant un període llarg de temps, però, per causes imprevistes, pot deixar de fer-ho. En la selecció que us adjuntem, hem inclòs aquelles webcams darrere de les quals hi ha una institució que ofereix certa garantia de continuïtat. Una cerca a través d'un cercador us pot facilitar una llista actualitzada de recursos d'aquesta mena, a Internet.

Llocs on podeu trobar un recull de webcams

Webcams de Barcelona relacionades amb el trànsit. Imatges fixes que es renoven cada 5 minuts (no són imatges en directe). Permet treballar la localització de les càmeres de tota la ciutat:

http://www.bcn.cat/transit/ca/cameres.html

Webcams d'Andorra. Un plànol del Principat recull les localitzacions de les càmeres de tot el territori andorrà:

http://www.andorramania.com/andorrawebcams/

Webcams de TV Catalunya. Algunes de les càmeres de què disposa TVCatalunya:

http://www.tvcatalunya.cat/webcams/

Webcams d'interès turístic del gencat:

http://www.gencat.net/turistex_nou/webcams.htm

Webcams d'àmbit català amb interès meteorològic. A l'apartat Temps present d'Infomet hi ha diversos enllaços a webcams d'interès metereològic:

http://infomet.fcr.es/

Captureu i emmagatzemeu les sèries d'imatges de la webcam

Per capturar i manipular imatges d'una webcam, heu de tenir instal·lat un programa de retoc i manipulació d'imatges com pot ser el Gimp (podeu fer-ne la descàrrega des de la pàgina de Softcatalà i buscar les instruccions per a la instal·lació a la XTEC), o bé disposar d'un programa comercial com el Paint Shop Pro PSP.

Per capturar una pantalla o una part amb el PSP (Paint Shop Pro), ho podeu fer amb l'opció Archivo | Importar | Captura de pantalla, o bé amb la icona

Amb el Gimp, heu d'anar a Fitxer | Adquireix | Captura de pantalla.

Activeu l'opció Captura, una única finestra i doneu uns segons de temps. Arrossegueu amb el ratolí la creu per seleccionar la part de la finestra que desitgeu capturar.

D'aquesta manera, podeu seleccionar el rellotge com una part de la vostra pantalla.

El rellotge català que heu consultat anteriorment marca l'hora del vostre ordinador. Per capturar les hores exactes, o un determinat moment del dia, heu de canviar l'hora del sistema del vostre ordinador. Per fer-ho, feu doble clic al damunt del rellotge digital que us apareix a l'extrem inferior esquerre de la pantalla, i modifiqueu l'hora. Cliqueu el botó Aplicar i després Acceptar.

Heu canviat l'hora del sistema del vostre ordinador i del rellotge català. Repetiu l'operació amb l'hora que vulgueu i ja podeu capturar els rellotges marcant l'hora desitjada. Deseu-los al vostre ordinador amb fitxers el nom dels quals sigui l'hora analògica: 07-00.jpg , 08-00.jpg , 08-30.jpg…

No us oblideu d'actualitzar l'hora quan acabeu aquesta pràctica.

De la mateixa manera, captureu les imatges que veieu a les webcam al llarg del dia. Formeu una sèrie d'imatges d'una mateixa webcam a diferents hores del dia.

En alguns casos, a la mateixa web hi apareixen imatges capturades pel mateix servidor que ofereix la visió en directe de la càmera. Si és així, teniu l'opció de veure una animació de les darreres imatges.

Si captura una imatge cada 10 minuts, quantes imatges necessitareu per veure l'animació d'una hora? I per a tot un dia?

Una vegada capturats els rellotges marcant diferents moments del dia, i les imatges de les webcams, ja podeu passar a fer el mural per a la vostra aula.

Si ho preferiu, realitzeu fotografies dels diferents moments del dia.

De manera alternativa, us proposem que, amb una càmera digital, fotografieu una sèrie d'accions que relacionin cada hora del dia. Us cal una mínima planificació que després podeu transportar directament a la vostra aula.

Hora Contingut
07:00 Nena dormint al llit
07:30 Despertador
07:45 Nena rentant-se
08:00 Esmorzar
08:30 Cartera- Nena camí d'escola
09:00 . . .

Si les fotografies de fora de l'escola us resulten difícils d'obtenir, podeu fer la mateixa activitat escanejant dibuixos fets pels nens i per les nenes.

Finalment, feu el mural o un joc de relació per a la vostra aula.

A partir de les imatges successives de cada hora i de tot un dia d'una càmera d'un lloc o més llocs, podeu decantar-vos entre dues activitats: fer un mural o muntar un joc de taula.

Us proposem fer un mural amb una taula: les imatges capturades dins d'una columna, les hores en format digital en una altra columna i els rellotges capturats en la tercera columna.

Si ho preferiu, imprimiu. Retalleu i imprimiu les imatges de les webcams i els rellotges. Amb les imatges de les webcams, podeu fer sèries amb les hores en punt, o amb qualsevol altra hora.

Programació de l'activitat

Metodologia

Prepareu la sessió per al grup classe. Organitzeu l’alumnat en grups, de manera que cada grup tingui diverses captures de rellotges, diverses imatges dels diferents moments del dia i una base per construir el mural.
També podeu treballar el mateix en un racó, de manera que cada nen o nena, individualment o en petits grups, pugui passar pel racó al llarg de la setmana a omplir les fitxes que heu fet.
Hi ha múltiples maneres d’aplicar el que heu exercitat en aquesta pràctica, per exemple, treballar el mural o fitxa en tres columnes: rellotge, imatge i hora. Podeu graduar la dificultat tot donant tota una columna plena, donant-ne dues o bé alternant imatges, hores i rellotges.

Objectius curriculars

  • Treballar les hores del dia.
  • Treballar el format de les hores en català.
  • Treballar el pas del temps al llarg del dia: la successió de fets.
  • Treballar els canvis en el paisatge.

Objectius TIC

  • Saber instal·lar un programa baixat de la Xarxa.
  • Capturar seleccions de la pantalla.
  • Canviar l'hora del vostre ordinador.

Material necessari

Depèn de l’opció escollida. Per la preparació del/a mestre/a, un ordinador i impressora de color. Per al treball a l’aula, preparar les fitxes o murals i plastificar les imatges, rellotges i hores.

Treball previ

L’activitat requereix que l’alumnat hagi treballat amb anterioritat els números de l’1 al 100 (a primer), i de l’1 al 1000 (a segon). En especial, haver treballat de l’1 al 60 comptant de 5 en 5; i els conceptes de trencats: els quarts i les meitats.

Temporització

Si opteu per la sessió a l’aula d’ordinadors, cada sessió no ha de durar més 30 minuts tot combinant els exercicis individuals, de petit grup i les posades en comú. Si opteu pel racó a l’aula, en funció del material disponible; en tot cas, de manera orientativa, podeu dedicar-hi 15 minuts.

Avaluació La correcció del treballs i una fitxa semblant a la dels exercicis fets en mural us permetrà seguir els aprenentatges i podreu posar recursos per millorar aquells aspectes que no han acabat d'assimilar.