Imatges per expressar el canvi, les transformacions i el pas del temps

En aquesta pràctica adquirireu les habilitats necessàries per desar imatges que veieu en una web, buscar imatges en un cercador o obtenir-ne en un banc d'imatges. L'obtenció d'aquestes imatges té per finalitat utilitzar-les per crear materials per a la vostra aula.

Desenvolupament de la pràctica

Internet és una font inesgotable d'imatges, una font que podem utilitzar a l'aula tant per a la creació de materials didàctics, com perquè els nens i les nenes en facin ús. Cal, però, educar en la cultura del respecte als drets de la propietat intel·lectual de terceres persones, i recórrer a bancs d'imatges que autoritzin els usos educatius.

A l'Educació Infantil, els conceptes temporals s'adrecen a observar les transformacions i a fer evident el pas del temps.

Aquesta pràctica està adreçada preferentment a les mestres i als mestres de parvulari. També podeu adaptar-la als diferents cicles d'Eduació Primària

Primera proposta: com desar una imatge d'una web

Desar una imatge a l'ordinador és senzill. Quan navegueu per una pàgina web feta amb htm, cliqueu al damunt de la fotografia o de la icona que vulgueu desar, amb el botó dret del ratolí.

Trieu l'opció "Desa la imatge com a…", escolliu la carpeta on la vulgueu desar i poseu nom i extensió al fitxer.

Segona proposta: cercar imatges d'un cercador

Una altra possibilitat d'obtenir imatges: els cercadors

El Google ofereix una possibilitat de cerca d'imatges. Només heu de clicar l'opció d'imatges. Teclegeu la vostra sol·licitud a la caixa de recerca d'imatges i cliqueu el botó buscar imatges, o bé premeu l'enter del vostre teclat.

Quan vegeu la pàgina de resultats, cliqueu sobre la versió de la imatge que vulgueu veure.

Proveu de fer una cerca, alternativament, amb les paraules següents: bosc, fôret, bosque, forest. Tot seguit, observeu-ne els diferents resultats.

Alguns consells afegits:

La indexació està feta pel nom que han donat al fitxer de la imatge o bé pel text que l'acompanya a la pàgina web d'origen.

Si el teclegeu en català tindrà un efecte diferent que si el demaneu en castellà o en anglès, ja que el nombre de pàgines varia en cada llengua. És convenient que feu cerques consecutives en cada llengua.

És important tenir en compte la resolució de la imatge (nombre de píxels d'alt i ample). En funció de l'ús que li vulgueu donar posteriorment, haureu de desestimar les imatges que no tinguin uns mínims (la resolució d'una imatge es pot reduir, però no es aconsellable ampliar-la).

Finalment, recordeu que les imatges poden tenir drets d'autoria. En alguns casos (p.e. si voleu publicar-les a l'espai web del centre), heu de demanar el permís corresponent i/o citar la font.

Tercera proposta: exploreu els bancs d'imatges

A Internet ja hi ha reculls d'imatges que us faciliten la feina: són els bancs d'imatges. N'hi ha que tenen finalitat lucrativa i n'hi ha d'altres que permeten utilitzar-les lliurement.

Un bon exemple n'és FreeFoto.com. Tot i que és una web en anglès, us serà molt fàcil d'explorar-la i d'obtenir-ne bones imatges en una bona resolució.

Però, si voleu obtenir fotos a dojo amb llicències diverses, heu de conèixer Flickr.com. A més d'un banc d'imatges, es pot utilitzar per emmagatzemar i compartir les vostres imatges de manera restrictiva, amb qui vulgueu, o obertament amb tothom. També permet reunir diverses fotos i fer-ne un àlbum.

Amb el Flickr, si us hi doneu d'alta, podeu fer col·leccions d'imatges per mostrar i treballar amb el vostre alumnat.

Una altra font d'imatges és el Magatzem d'Icones Catalanes (MIC). Tot i que estan adreçades a alumnes amb paràlisi cerebral que tenen greus problemes de parla i utilitzen moltes vegades Sistemes Augmentatius i Alternatius de Comunicació (SAAC), poden ser molt útils per al parvulari.

Quarta proposta: utilitzeu les imatges per construir un joc de memòria (memory)

Aneu a un banc d'imatges i busqueu la fotografia d'un arbre representatiu de cada estació de l'any. Deseu cadascun dels quatre arbres en una carpeta de treball. (Si el fitxer és un bmp, convertiu-lo a jpg.)

Del MIC, trieu quatre icones que suggereixin també les estacions de l'any i deseu-les a la carpeta de treball.

Construïu un joc de memòria amb imatges i paraules relacionades amb les estacions de l’any.

Creeu un document nou de text amb l'OpenOffice (si teniu la corresponent llicència, podeu fer servir el Word). Inseriu-hi una taula de quatre columnes per quatre files. A la primera i segona fila, hi escriviu els noms de les estacions. A les cel·les de la tercera fila, hi inseriu una imatge dels arbres de cada estació. I a les cel·les de la darrera fila, les icones del MIC. Procureu que el format de les cel·les us quedi quadrat.

Imprimiu, plastifiqueu i retalleu cadascuna de les cel·les.

La vostra taula ha de tenir una aparença similar a aquesta:

Primavera Estiu Tardor Hivern
Primavera Estiu Tardor Hivern

Programació

En aquesta pràctica us proposem que utilitzeu imatges extretes de diferents llocs d'Internet per realitzar els materials per reproduir una seqüència d'accions o esdeveniments, que mostrin un procés, o bé, que evidenciïn el pas del temps en un escenari o situació propera als vostres nens i nenes.

Metodologia

Treball amb imatges per ajudar a observar el pas del temps i els efectes en el medi natural.

Objectius curriculars
  • Seqüenciar accions o esdeveniments.
  • Relacionar, classificar i ordenar imatges referides al pas del temps.
  • Exercir l'atenció i la fixació.
  • Aprendre la seriació d'un procés.
  • Practicar la retenció i la posició de les coses.
  • Usar la memòria visual (si ho treballem com un memory)
Objectius TIC
  • Obtenir imatges d’una web.
  • Cercar imatges amb un buscador.
  • Aconseguir imatges d’un banc d’imatges.
Temporització

Depèn del joc, però en funció del seu final són jocs que no duren més de quinze minuts.

Material necessari

Per a la preparació de les fitxes, a més de l’ordinador, paper i plàstics per plastificar.

Informació complementària

La Xarxa està plena d'imatges per aprofitar. Algunes adreces per complementar el que ja heu vist són:

N'hauríeu de fer una tria. Vinga, en teniu per una estona!