El relleu de Catalunya
En acabar aquesta pràctica haureu descarregat i instal·lat al vostre ordinador l'aplicació Google Earth.
L'objectiu principal, un cop analitzat superficialment el seu funcionament, es trobar-ne aplicacions didàctiques a l'aula.
Desenvolupament de la pràctica
Obriu el portal Edu365 (http://www.edu365.cat). A la secció dedicada a Primària, dins de l'apartat Àrees, cliqueu a Social i cultural.
Aquesta pàgina ha de ser de referència per a tots els que treballeu l'àrea de Ciències Socials. Fixeu-vos en les Activitats curriculars , activitats pensades com a reforç o ampliació, segons el cas, dels continguts treballats a l'aula ordinària. Obriu-ne algunes: "Les formes de la terra", "El relleu de Catalunya" …, i comproveu com s'adapten perfectament als continguts de l'àrea.
A continuació,tornant a pàgina anterior, cliqueu a MAPES: http://www.xtec.cat/recursos/socials/mapes/index.htm .
S'obre la secció dedicada exclusivament a Catalunya, però val la pena fixar-se en la part esquerra, on observareu que podeu trobar-hi, també, mapes d'Espanya, d'Europa, del món i cartografia diversa.
Feu clic a l'apartat dedicat al món. De les diferents possibilitats que ofereix, trieu la tercera, Google Earth, cliqueu-hi i anireu directament a la pàgina de descàrregues: http://earth.google.com/. Aquest és un programa en constant evolució, amb una interfície molt intuïtiva que permet navegar d'un extrem a l'altre del planeta amb una gran facilitat. Per poder-lo utilitzar és necessari estar connectat a Internet, ja que les imatges es descarreguen en línia, però anem pas a pas. Cliqueu a descàrregues, situat a la dreta de la pantalla.
Actualment permet descarregar la versió 6.0 en tres versions, depenent del sistema operatiu. Trobareu totes les necessitats de requeriments del maquinari en aquesta mateixa pàgina.
Nota: una alternativa al Google Earth és el Google Maps, que funciona totalment en línia i permet realitzar les principals funcions de localització i navegació sense algunes de les possibilitats del Google Earth.
Instal·leu el programa i comenceu a gaudir d'unes imatges espectaculars. Per facilitar la comprensió de totes les eines que ofereix, canvieu l'idioma si no s'ha insal·lat directament en català. Feu clic a Tools. S'obre una nova finestra. Cliqueu la pestanya que indica General i un cop aquí canvieu l'idioma a l'opció Language Settings.
Caldrà que tanqueu l'aplicació i la torneu a obrir perquè els canvis siguin efectius.
A la part esquerra, trobareu tres submenús: Cercar, Llocs i Capes. Dins de Cercar teniu tres opcions:
- Vola. Escriviu el lloc on voleu arribar i cliqueu a sobre de la lupa, llavors comença un vol que dura fins que us situeu a sobre del lloc triat.
- Troba empreses. Són una mena de pàgines grogues amb la particularitat que situen al mapa el negoci triat.
- Indicacions. Traça el recorregut per carretera entre les dues poblacions triades.
Tota la informació complementària que apareix a sobre del mapa depèn de la configuració del submenú Capes. Podeu marcar o desmarcar les opcions que més us interessin. També podeu observar com s'expliciten tots els canvis de carreteres al llarg de la ruta. Baixeu la barra lateral d'aquestes explicacions i cliqueu a Vista imprimible; tot seguit s'obre una altra aplicació Google Maps, on podeu combinar la vista del mapa amb la del satèl·lit.
El submenú Llocs emmagatzema els diferents llocs que aneu visitant.
Ara és el moment de pensar com podeu aprofitar aquesta eina amb l'alumnat.
Voleu fins al "Delta del Ebro". Acosteu-vos-hi amb el zoom. Qui no es rendeix a seguir el curs del riu! Voleu fins al seu naixement, o fins a la desembocadura del Segre i remunteu aquest afluent. Les possibles activitats a muntar dependran de l'edat de l'alumnat. En el trajecte podeu identificar les principals ciutats, els embassaments, les serres…, que travessa. No oblideu d'utilitzar la barra horitzontal per anar comprovant el paisatge per on aneu passant o, fins i tot, comprovar l'alçada de les parets d'una presa.
Aquesta aplicació no està vetada als més menuts. Podeu volar fins al vostre centre, barri o població i, a partir d'aquí, identificar-hi els diferents carrers. Ara cada alumne pot marcar l'itinerari a seguir des de casa seva a l'escola, o el camí a seguir des de l'escola a… Per realitzar aquesta activitat podeu capturar la imatge i, a continuació, amb el programa de dibuix, marcar el recorregut a seguir.
La majoria dels centres realitzeu colònies escolars o sortides lluny del vostre entorn. Com a feina prèvia, podeu preparar la ruta a seguir des de l'escola fins al lloc concret combinant el Google Earth i el Google Maps. La impressió d'aquesta imatge pot servir com a comunicació per a les famílies, de manera que l'alumnat se senti més implicat en l'organització de l'activitat.
Per acabar, experimenteu amb les eines que es troben a la part superior de la pantalla. Podeu calcular distàncies en línia recta, traçar rutes entre diverses poblacions, imprimir la pantalla que teniu seleccionada o, fins i tot, enviar-la per correu electrònic.
Programació de l'activitat
- Metodologia
Heu de distingir dos moments clarament diferenciats en la realització d'aquesta activitat. En una primera sessió, amb tot el grup, i amb l'ajuda del canó de projecció, heu d'explicar el funcionament bàsic de l'aplicació. A continuació, i per parelles, podeu "volar" amb el Google Earth i familiaritzar-vos amb el seu ús. En una segona sessió, de manera individual, heu de dur a terme les activitats programades.
- Material necessari
Cal un ordinador connectat a Internet i és molt aconsellable disposar del canó de projecció per mostrar, al grup, les activitats a realitzar.
- Objectius curriculars
- Reconèixer les formes del relleu de Catalunya.
- Identificar el curs d'un riu.
- Orientar-se pels carrers del poble/ciutat.
- Objectius TIC
- Descarregar i instal·lar una aplicació.
- Capturar imatges per tractar-les posteriorment amb programari gràfic.
- Imprimir de forma selectiva.
- Temps
Dependrà molt de l'activitat proposada. Heu de dedicar-hi, com a mínim, dues sessions, una de les quals per mostrar el Google Earth i començar-hi a treballar, i l'altra per realitzar alguna activitat relacionada amb el currículum.
Informació complementària
Podeu trobar informació complementària a les adreces següents:
- Actualment es pot accedir a una altra aplicació que ofereix totes les particularitats de Geogle Earth amb l'avantatge que no cal instal·lar-la al vostre ordinador. Un petit inconvenient és, per qui no domina l'anglès, que no hi ha ni versions en català, ni en castellà. L'aplicació és Live Maps i la podeu trobar a l'adreça següent: http://maps.live.com
- Web que recull un conjunt d'activitats centrades, la majoria, a Colòmbia: http://www.eduteka.org/GoogleEarth2.php.
- Proposta de treball del CRP Baix Llobregat 1I: http://www.xtec.cat/crp-santfeliu/propostes/google/tombpoble.htm