Escriure: Petites històries i Còmics

Desenvolupament de les pràctiques

Pràctica 1
 1. Entreu a edu365.cat | Primària i trieu qualsevol de les àrees lingüístiques: català, occità, castellà, francès o anglès. A la pàgina de l'àrea veureu una entrada cap a Petites històries. Aquest aplicatiu funciona de la mateixa manera per a qualsevol de les llengües esmentades.
 2. A Orientacions llegiu les consideracions prèvies, també us ofereixen la possibilitat de publicar a l'entorn imatges que us interessin per algun treball a l'aula. Podeu triar una història amb tres, sis o nou imatges. Ara, per fer proves, escolliu-ne una qualsevol.
  http://apliedu.xtec.cat/petites_histories/?lang=ca
  Escriu la història
 3. Observeu que a la part superior us explica el funcionament i hi teniu un accés al diccionari i al conjugador verbal (per a algunes llengües) per comprovar l'escriptura. Seguiu les instruccions i poseu-hi un títol vostre, el vostre nom, i, tot seguit, si cliqueu sobre la imatge se us obrirà una pàgina que conté el nombre d'imatges del tema que heu triat. Cliqueu sobre la imatge que voleu fer servir per construir la vostra historia i a sota de la imatge triada ja hi podeu escriure.
  Escriu la història
 4. Quan ja tingueu la vostra història acabada la podeu imprimir, guardar en un .pdf en el vostre ordinador o enregistrar el text en un mp3. Fer fer-ho seguiu les instruccions que trobareu quan cliqueu sobre la imatge que teniu a sota.
  Escriu la història

Seria interessant que si prepareu una activitat per a la vostra aula demaneu que us publiquin les imatges que us facin falta a Petites històries. Recordeu que a les Orientacions els passos a seguir i les característiques tècniques.

Pràctica 2
 1. Entreu a Pixton a la part superior de la dreta podeu escollir la llengua. Aquí hem triat el català. Observeu que a la part inferior dreta es permet crear grups per a escoles i sota la fletxa de 'Comença' podeu accedir per llegir els còmics que ja s'han fet i s'han posat a disposició de tota la comunitat. Cal registrar-se, no té cap cost i fer-ho és molt ràpid. Cliqueu 'Comença' tant per registrar-te com per iniciar una sessió de treball.
  http://pixton.com/ct/
  Pixton
 2. Ara us apareix la possibilitat d'iniciar la sessió de treball o registra-vos i crear el compte. Per fer-ho us demanarà el correu electrònic, la contrasenya que vulgueu fer servir i poques dades més. Si no el teniu creat, ara és el moment de fer-ho. Tot seguit rebreu un correu per activar el servei, només haureu de clicar a l'enllaç que us han enviat i ja estareu donats d'alta. Tot seguit ja podeu començar a fer el vostre còmic.
  Crea una història o Registra't
 3. L'editor de còmics té grans possibilitats. Caldrà que experimenteu prèviament el banc d'imatges i com gestionar formes, colors, elements complementaris, etc. La tira que s'estigueu fent es pot deixar feta per continuar-la en un altre moment, sempre podreu modificar-la i quan ho cregueu oportú publicar-la perquè tothom la vegi.
  Fes el còmicfes el còmic
 4. La creació d'un còmic pressuposa un treball previ de petit grup a l'aula que cal pautar. L'alumnat ha d'anar a l'ordinador quan ja sàpiga quina història ha d'explicar per mitjà de la imatge i les paraules. La interdisciplinarietat entre les àrees de plàstica, tecnologia i llengua és fonamental. Ensenyar l'alumnat a elaborar un storyboard és una tasca molt interessant perquè els donarà instruments per explicar i estructurar idees, fets, situacions, diàlegs i narracions… tot relacionant text i imatges.
  Escriu la història

Com qualsevol activitat TAC, abans de veure la conveniència d'incorporar-la a la programació d'aula, cal provar-la, estudiar-ne avantatges i inconvenients i conèixer bé el seu funcionament.
Ara, escriviu una història i proveu les diferents possibilitats que us ofereixen aquestes dos aplicatius. Tot seguit ja podreu demanar als vostres alumnes que siguin ells qui escriguin una història.

Prèviament a l'elaboració d'un còmic cal tenir en compte que l'alumnat haurà de:
a) Pensar una història que sigui avinent explicar-la en imatges, diàleg i narració curta. L'alumnat posarà en pràctica la competència lingüística i audiovisual
b) Pensar en les imatges que il·lustrin o expliquin la història fet que es relaciona directament amb la competència artística i cultural
c) Decidir el suport, en aquest cas serà en un entorn telemàtic i col·laboratiu per la qual cosa seran vàries les competències bàsiques que posarà en pràctica: 'Tractament de la informació i competència digital', 'Aprendre a prendre' i 'Social i ciutadana'