Viquipèdia, enciclopèdies, diccionaris...

Aquesta pràctica vol donar a conèixer una enciclopèdia col·laborativa, Viquipèdia, per utilitzar-la com eina didàctica i al mateix temps explorar diferents tipus de diccionaris, enciclopèdies, conjugadors verbals, etc., que es troben a Internet. Aprendre l'ús d'aquests materials de suport que s'utilitzen a qualsevol àrea, es fonamental de cara al fet d'escriure amb correcció de forma autònoma al mateix temps que permeten el desenvolupament de la compentència bàsica d'aprendre a aprendre. Per iniciar l'alumnat en el seu ús cal tenir en compte: la informació que es necessita buscar, l'edat dels alumnes, els coneixements previs que tenen, la llengua de consulta (català o castellà), el tipus de diccionari, etc.

La Viquipèdia és una enciclopèdia que ha revolucionat el concepte de gestió del coneixement, està pensada per ser utilitzada per a persones adolescents o adultes, no per un entorn escolar.
Des del curs passat disposem d'una enciclopèdia pensada per ser utilitzada per a nens i nenes de 6 a 16 anys Eduwiqui
Tot i que les pràctiques que us proposem són per realitzar-se amb la Viquipèdia, les propostes didàctiques per als alumnes les podeu proposar a l'Eduwiki que té un entorn més amable i l'ús és més senzill.

Desenvolupament de les pràctiques

Pràctica 1
 1. La Viquipèdia (Wikipedia, en anglès) és una enciclopèdia lliure, escrita col·laborativament que fa servir un programa lliure anomenat MediaWiki (com l'eduwiki). Hi ha versions en més de 195 llengües, inclosa la catalana, que va ser la segona Viquipèdia del món en crear-se després de l'anglesa i que actualment ja sobrepassa els 292.000 articles.
  http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada Viquipèdia
 2. Entreu a la Viquipèdia i observeu les diferències que té respecte d'altres enciclopèdies interactives.
  Escriviu a Cerca el nom d'una població, un riu, una muntanya, etc. prou conegudes, per exemple: Girona, Ebre, Pirineus, etc. premeu la lupa i us apareixerà l'article sol·licitat.
  Observeu-hi que té paraules amb enllaços de color blau i d'altres de color vermell, els primers són interns, cap a d'altres articles de la Viquipèdia, els segons són articles que no existeixen i que esperen que algú els escrigui.
 3. A la part superior de l'article hi ha unes pestanyes, ara ens interessa la que diu Modifica, cliqueu-hi i s'obrirà un editor des d'on podreu ampliar, precisar o/i modificar el contingut de l'article.
  Us adverteixen que no us heu identificat i esteu a punt de canviar un article, doncs, per ara, no toqueu res i torneu a clicar la pestanya Pàgina.
  Capçalera article de la Viquipèdia
 4. Ara és el moment d'identificar-vos aneu a Crea un compte i ompliu les dades. Recordeu l'identificador i contrasenya que doneu perquè us servirà per identificar la vostra participació en l'article que heu fet.
  Registre a Viquipèdia
 5. Seguiu experimentant: cliqueu sobre una paraula de l'article que estigui escrita de color vermell. Us apareix un editor per escriure l'article nou. Si ja esteu identificats ja podreu escriure un nou article. També podeu ampliar l'article inicial o modificar-lo. Observeu l'editor. Si voleu ampliar les funcions i posar fotografies, enllaços etc, cliqueu sobre Avançat i se us desplegarà com a la imatge que teniu a sota.
  Editor de la Viquipèdia

Convindria que seguiu les instruccions per crear un compte perquè en els exercicis us demanarem que escriviu un article. Anoteu-vos l'identificador i la contrasenya que heu fet servir.


A la Portada en el quadre Ajuda cliqueu sobre:

 • Preguntes més freqüents. Amb la Viquipèdia podeu publicar articles i incloure-hi fotografies, mapes, esquemes, quadres, enllaços, etc. cada vegada que vulgueu ampliar i millorar un article, podeu recòrrer a aquesta pàgina per saber com es fa.
 • Conegueu la Viquipèdia en tan sols tres passos. Llegiu les recomanacions i… endavant! Feu un article de prova o escriviu-ne directament si ja ho teniu ben clar.
Pràctica 2
 1. A l'escriptori de primària de l'edu365.cat, http://www.edu365.cat/escriptoris/escriptori_primaria.htm podeu disposar de diccionaris, enciclopèdies, traductors, conjugadors verbals i d'altres eines de suport per a l'escriptura i cerca d'informació. Actualment no es necessita contrasenya per accedir als materials. En destaquem alguns:
  • Els diccionaris de l'Àgora: català amb amazic, xinès, àrab i urdú amb suport visual i àudio.
  • El DIDAC, un diccionari de llengua catalana amb definicions i exemples molt entenedors, per a l'educació primària. Cal remarcar, com a apartats especialment interessants, els verbs conjugats, làmines i il·lustracions aclaridores i la flexió dels noms i dels adjectius.
  • Un enllaç al traductor Opentrad que permet traduccions al català, castellà i gallec de textos, documents i pàgines web
  • El conjugador de verbs en català.
  • Etcètera.
 2. Diverses entitats han publicat a Internet els seus diccionaris i eines diverses que ajuden a la correcció i precisió de l'escriptura. Una bona part d'aquests aplicatius s'actualitzen i s'amplien tot sovint, amb la qual cosa es disposa de la informació al dia.

Exploreu-los per valorar-ne la utilitat en la vostra tasca diària a l'aula o per preparar les classes:

Clave, diccionarios S|MEl diccionari Clave de la llengua castellana permet cercar paraules de maneres diferents: per "Palabras completas" "Empieza por…", "Termina en…" o "Contiene".
http://clave.librosvivos.net/
Recull de termes de Softcatalà A Soft català trobareu un recull de termes informàtics traduïts de l'anglès al català que poden ser d'utilitat per al professorat.
http://www.softcatala.org/projectes/eines/recull/recull.htm
Diccionarios.comDiccionarios.com és un portal de l'empresa Spes Editorial que ofereix els seus diccionaris en línia per subscripció, però també permeten algunes consultes en obert. Disposa de diccionaris de castellà: de la llengua, sinònims i antònims, conjugador verbal i ideològic.
També hi ha diccionaris de traducció al castellà : català, anglès, francès, portugués, italià i alemany.
http://www.diccionarios.com
Diccionaris audiovisualsDiccionaris audiovisuals és un material realitzat per un grup de mestres de les Illes Balears en un curs de formació que pot ser d'utilitat especialment per a l'alumnat nouvingut.
http://weib.caib.es/Recursos/diccionaris_audiovisuals/diccionaris.htm
Universidad de Gran CanariaLa Universidad de Las Palmas de Gran Canaria ofereix, per a la llengua castellana, eines de gran interès en procés d'ampliació i de perfeccionament, com són: conjugadors verbals, lematitzadors, diccionari de sinònims i antònims, traductors de pàgines web, etc.
Els conjugadors verbals i els flexionadors són eines que a l'aula ofereixen múltiples possiblilitats d'aplicació didàctica a qualsevol etapa educativa.
http://gedlc.ulpgc.es/index.html

Les possibilitats de treball de la Viquipèdia són múltiples, des d'organitzar un treball per completar articles ja iniciats, fins a lús de la Viquipèdia per a la consulta d'un article en diverses llengües en visions diferents sobre el mateix tema, etc.
Vegeu, a tall d'exemple dues propostes d'activitats a partir dels llibres de lectura: L'esclava de blau o No demanis llobarro fora de temporada