Canvia de cara!

La pàgina web Vols jugar? que se us presenta en primer lloc ha estat elaborada per una professora que ha ofert, de manera altruista, la seva feina i els seus materials a tota la comunitat educativa, cosa que tots hem d'agrair. Els materials estan pensats per a educació infantil o cicle inicial, però, com podreu comprovar, alguns poden ser d'utilitat en altres cursos, perquè l'escriptura de narracions de forma lúdica queda oberta a les possibilitats que el grau de coneixements de cada nen i nena permeti.

La segona pràctica presenta activitats adreçades al primer curs de cicle inicial de primària per a la l'inici de la comprensió lectora, tot jugant amb el vocabulari de les parts i les expressions d’una cara. És un joc de llengua que afavoreix la descoberta del lèxic per mitjà de l’experimentació.

Desenvolupament de les pràctiques

Practica 1
  1. Aneu a Vols jugar. Com veieu a la imatge, teniu diverses possibilitats. En primer lloc, escolliu Escric. És un petit aplicatiu senzill i molt intuïtiu que permet escriure el nom de divuit coses amb lletra molt gran. És adient per a l'inici de cicle inicial.
    http://www.xtec.cat/~dvert/nivell3.htm
    Escriu la història
  2. A Escriu la història del submarinista teniu la possibilitat d'escriure una història tot seguint els dibuixos animats fets per nens. En funció dels coneixements de cada usuari/ària, es construeix un conte que al final es pot imprimir. Igual que a l'aplicatiu anterior, aquest també és d'ús fàcil i de gran utilitat per a l'aula perquè possibilita d'escriure contes ben diferents.
    Podeu combinar el treball a l'ordinador amb altres tipus de pràctiques, com lectura de la narració, continuació o inici diferent de la història, etc. Exploreu les possibilitats dels altres interactius d'aquesta pàgina, per exemple: Jocs.
    http://www.xtec.cat/~dvert/d4.swf
    Escriu la història
Pràctica 2
  1. Aneu a edu365.cat | Primària | Llengua catalana | Canvia de cara!. Se us obrirà una pàgina com aquesta:
    http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/sati/anicara1.swf
    Canvia de cara
  2. Observeu que la pantalla té tres parts diferenciades:
    A l’esquerra, teniu una columna amb tot el vocabulari necessari.
    Cada una de les caselles de vocabulari conté diferents models, que podeu descobrir si cliqueu a les fletxes.
    A la dreta de la pantalla, apareix el dibuix de la cara que vosaltres mateixos confegiu, depenent de les diferents formes que trieu a la columna del vocabulari.
    A sobre del dibuix, hi ha un rètol vermell on podeu llegir: Descobreix aquesta cara. Si el cliqueu, us apareixen les pistes que cal seguir per fer la cara tal com indica.
    Descobreix aquesta cara

Programació de l'activitat

  • Metodologia. És una activitat adreçada a cicle inicial d'una sessió d'una hora. Els alumnes poden treballar individualment o per parelles. És convenient que, prèviament, abans d'anar individualment o per parelles a l'ordinador, a classe s'hagi fet alguna activitat de grup sobre descripció de cares. Si es disposa de pissarra digital es pot exemplificar el funcionament de l'activitat per a tota la classe.
    Una vegada acabada l'activitat a l'ordinador, cada alumne/a pot imprimir la cara que hagi fet i participar per parelles en un joc de taula de descripció similar al "Qui és qui".

Disposar d'una fitxa de treball per a l'alumnat sempre és útil, tot i que de vegades a alguns alumnes el professorat els hi hagi de donar les instruccions orals perquè no són capaços de llegir-les o d'entendre-les.

Informació complementària

Català
  • Podreu trobar contes i jocs sobre La Vaca Connie amb una interfície molt atractiva per a cicle inicial.
    http://www.lavacaconnie.com/home.htm
  • A Canviem el final, podeu veure-hi unes vinyetes desordenades que s’han d’ordenar amb dos finals diferents: un de bo i un altre de dolent. No vadis! la prevenció des de l'escola està organitzat per cicles: inicial, mitjà i superior. Molt recomanable per formar part de la programació d'una seqüència didàctica utilitzant-ho especialment com activitats prèvies o finals.
    http://www.edu365.cat/nobadis/index.htm
Castellà
  • El portal del Centro Virtual Cervantes disposa de cinc-cents jocs i passatemps en castellà: Pasatiempos de Rayuela. Estan classificats per tipus de continguts: funcional, gramatical, lèxic i sociocultural. També es pot accedir a una classificació per quatre nivells de dificultat: inicial, intermedi, avançat i superior. És un material de gran interès per jugar i practicar la llengua de forma lúdica.
    http://www.cvc.cervantes.es/aula/pasatiempos/pasatiempos1/