EL MOVIMENT I L'ANIMACIÓ
El moviment és una de les forces visuals més predominants en l’experiència humana i està present en el nostre entorn amb molta més freqüència del que sembla. Aparentment existeix només en els films, la televisió, la maquinària, les escultures mòbils, etc. però hi ha diverses tècniques que serveixen per enganyar l’ull i donar sensació de moviment.
En una ciutat hi podem trobar elements dinàmics, que es mouen habitualment empesos pel vent, però també línies, volums, edificis… que ens donen igualment la sensació de dinamisme sense necessitat del vent. Fins i tot el propi desplaçament d’un subjecte i la seva interacció amb les formes ho podriem considerar també dinamisme.
De tots els tipus d’elements dinàmics parem atenció als freqüentment anomenats “mòbils”. Aquestes obres tridimensionals de moviment imprevisible que es consagren definitivament l’any 1932 quan Alexander Calder va construir-ne els primers. Calder volia expressar el moviment per ell mateix, defensava que “el propi moviment és l’obra d’art”.
Activitats: dinamisme i cinema d'animació
Propostes de treball a l'aula:
- Cercar artistes que en la seva obra utilitzin peces dinàmiques, que es mouen: Alexander Calder, Nicolas Schöffer o Julio le Parc en poden ser uns bons exemples.
- Crear escultures mòbils amb formes fetes de cartolina o altres materials.
- Cercar en la ciutat o poble, elements mòbils (penells, escultures…
- Segons els elements trobats, treure conclusions de quins són les formes millors i els materials més aptes per al moviment. Aquí en tens alguns exemples:
- Identificar formes que no es mouen però que donen la sensació de dinamisme.
- Dibuixar aquestes formes i analitzar les característiques que tenen.
- Dibuixar diversos tipus de línies i analitzar aquelles que es farien servir per indicar moviment.
- Cercar artistes que amb les seves obres ens donin sensació de moviment (art cinètic): Umberto Boccioni, Moholy-Nagy, Victor Vasarely, entre d’altres.
- Crear dibuixos o pintures que ens donin la sensació de moviment.
Un altre tema dins el moviment seria utilitzar-lo per evidenciar el pas del temps. A partir del treball fet en la pràctica anterior es pot avançar i a aquestes seqüències donar-los moviment, tot endinsant-nos en el món dels films, sobretot dels dibuixos animats.
Serà bo veure un video molt interessant a http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=16492&p_ex=la%20m%E0gia
o consultar el llibre: la magia de les imatges en moviment, de la col.lecció els audiovisuals a l'aula que el podràs trobar també a http://www.xtec.es/audiovisuals/av_aula/index.html
Ara ja podeu treballar:
- Fabricar, amb els alumnes, un zootrop. És un element molt fàcil de construir i d'accionar i els resultats són molt entenedors. Mitjançant aquest artilugi, podem convertir uns dibuixos o imatges en un film, o almenys és aquest l’efecte que farà als nostres ulls.
- Experimentar amb el zootrop, antecedent dels dibuixos animats. Copsar com han de ser les imatges que hi posem perquè, en girar, faci l'efecte que es mouen.
http://www.upv.es/miw/infoweb/anl/info/6419412005c.html, dóna instruccions molt clares per a construir-ne un.
Serà interessant també, consultar la pàgina del museu del cinema de Girona http://www.museudelcinema.org i també el treball que es mostra en http://www.xtec.cat/~mpons123/cinetisme.
Fem un pas més i entrem en el món de l'ANIMACIÓ.
- Visionar pel·lícules de dibuixos de diferents estils, des de Walt Disney de la primera època (Blancaneus), més actual (El rei lleó) o altres (les tres bessones, bola de drac, doraimon, srek, o els nòrdics.) A la pàgina http://nuriamusicaicinema.blogspot.com/2008/06/canons-dels-clssics-disney.html, hi ha una sel.lecció de videos d’animació trets del yotube on es pot veure les diferències d'estil.
- Comparar els moviments de La sirenita amb els de Heidi. Analitzar semblances i diferències.
- Plantejar-se perquè hi ha aquestes diferències entre els diversos estils.
- Explicar que en les primeres pel·lícules de Walt Disney, hi havia 25 imatges diferents per a cada segon, per això els moviments estan encadenats tan suaument que semblen reals.
Passem a fer una mica més de pràctica:
- Edita amb el programa Studio8 o qualsevol altre programa d'edició, les fotos que has fet en la pràctica anterior i veu-ho com si d'una pel·lícula es tractés. Com queda el moviment? Per què?
Interessa que els alumnes arribin a copsar que perquè es vegi el moviment de forma harmoniosa es necessita filmar o fotografiar moltes imatges amb molt poca diferència entre elles. Si ho fem amb la càmera de video, s'ha de fer un fotograma diferent per a cada dècima de segon, per exemple.
Per iniciar-te en el món dels dibuixos animats, aquestes adreces t'aniran molt bé:
http://www.edu365.cat/primaria/muds/visual/jugaimatges/mov/index.htm
http://www.edu365.cat/videofoto/animacio/index.htm
http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/tdv31.htm