LA SEQÜÈNCIA

El pas del temps el trobem en les coses que ens envolten. Actualment tenim bons recursos tècnics per captar imatges i després poder oferir-les de forma que es vegi molt clar tot el procés.

Per exemple, el procés d’una flor que s’obre i es panseix pot ser molt a l’abast de qualsevol.

En la història de l’art, hi trobem obres que, d’alguna manera, ens mostren seqüències. Un dels més coneguts és Marcel Duchamp, que en l'obra "nu baixant l'escala", ha utilitzat les seqüències, una al costat o damunt de l’altre per indicar moviment

En aquesta pràctica treballaràs amb la fotografia digital, tot enquadrant molt bé per deixar constància per sempre més d’un fet o procés, la major part de vegades irrepetible. A més l’aprofitaràs per aprendre conjuntament amb els teus alumnes. També us anirà bé per parar-vos a pensar i adonar-vos de com tot passa, però que si volem, en podem ser plenament conscients i no perdre'n cap detall.


Activitat: fotografiem com passa el temps

Per treballar a la classe:

  • Totes les accions es poden destriar en seqüències; fer que el nen s'adoni d'aquestes seqüències. Primer de tot verbalitzar-ho en una conversa col·lectiva.
  • Que cada nen/a pensi una seqüència de tres o quatre imatges que il·lustri el pas del temps en algún objecte o cosa viva que tingui a prop. Fer-ne fotografies.
  • Fer fotografies que il·lustrin el pas del temps, pot ser real o provocat. Per exemple: una casa en construcció, una planta que creix, un paper que s’arruga o s’estripa, un text que es va escrivint, un dibuix que es va fent, o d'altres. S'ha de procurar que l’enquadrament sigui igual o el més semblant possible en totes les seqüències.
  • Que els alumnes fotografiïn accions amb elements de la pròpia escola, pas a pas i que, desprès, aquestes accions es puguin destriar en seqüències. Amb les imatges impreses, fer-ne un joc per donar-lo als altres grups i que les ordenin.
  • Altres recursos interessants que t'ajudaran a treballar els temes d'aquesta pràctica són:

http://www.edu365.cat/primaria/muds/visual/jugaimatges/enquad/index.htm, activitats interactives amb les imatges.

http://www.cinemaencurs.org, on es poden fer pràctiques on line.

http://www.tu.tv/videos/micrososmos, film documental on en el minut 00:08 i 00:09 es veu molt bé com s'obren les flors.