Tangram

El Tangram (en xinès:七巧板; en pinyin:qī qiǎo bǎn; "set taulers d'astúcia") és un joc xinès molt antic, consistent a formar siluetes de figures amb la totalitat d'una sèrie de peces donades. Les figures formades han d'usar totes les peces sense encavalcar-les ni sobreposar-les. En aquesta pràctica veureu dues versions per jugar a aquest joc des d'un ordinador.

El Tangram en Flash

La primera és una versió en línia a la que podeu accedir des de la web de l'edu365.cat, proposa models classificats en dos nivells de dificultat. Cada nivell consta de 8 figures i totes les figures s'han de construir col·locant les 7 peces que formen el tangram.

Accediu al joc des de edu365.cat | infantil | matemàtiques | tangram o directament des de l'adreça: http://www.xtec.cat/~jbuil/tangram/

A la primera pantalla trobareu la introducció i l'accés a les activitats des de començar

Entreu i escolliu el NIVELL 1

Trieu una figura.

triar la figura del nivell 1

Us demanarà el vostre nom, el podeu posar o no. Encara que no el poseu podreu continuar endavant. Cliqueu sobre la fletxa per continuar. Com que us trobeu al nivell 1 les figures tenen marcades les peces, que es troben a la dreta orientades en la posició necessària i per completar-les només cal arrossegar-les al seu lloc. Amb les fletxes de la part inferior podeu anar a la figura anterior o bé a la següent.

figura del nivell 1

També disposeu d'una ajuda a ajuda que mostra la figura completa mentre premeu sobre el botó i desapareix un cop el deixeu anar. Al ser cada peça d'un color diferent, aquesta ajuda pot anar bé als nens per veure la disposició correcta de les peces.

Podeu completar el nivell o bé sortir des del botó sortir i tornareu a la pantalla que permet triar el nivell.

Trieu ara el NIVELL 2. Aquí el sistema és el mateix però la posició de les peces no ve totalment delimitada per línies. L'ajuda serà molt útil en aquest segon nivell.

El Tangram a GCompris

L'altra opció la trobareu al programa Gcompris que vau instal·lar a la pràctica 3 del mòdul 2.

Obriu el programa, aneu a les activitats de trencaclosques i de les que apareixeran trieu el Tangram.

El tipus de joc és el mateix explicat abans, però aquí les peces són totes del mateix color i no venen orientades en la posició correcta, amb la qual cosa augmenta la dificultat.

El tangram al GCompris

Les peces s'arrosseguen amb el ratolí per posar-les al seu lloc, i es poden girar o invertir amb les diferents fletxes de que disposeu sota el model. També trobareu fletxes per poder canviar de model.

El joc disposa de dues ajudes. Una que marca el contorn de la figura i que s'activa des del botó botó ajuda,

El tangram amb el botó d'ajuda activat

i una altra, que s'activa des del botó botó ajuda i que marca, cada cop que es clica, una de les peces al model.

El tangram amb els dos botons d'ajuda activats

Altres recursos

  • Els trencaclosques són un recurs molt utilitzat a les activitats infantils que trobem a les diferents webs i programes educatius. Acostumen a més a més a agradar molt als nens i nenes. En podeu trobar a moltes webs, activitats JClic i programes com el GCompris,….
  • Cap a on?: activitat JClic d'orientació espacial.