El món per un forat

El món per un forat és una web del portal edu365.com, on podeu trobar una sèrie de vídeos, fotografies, dibuixos i activitats interactives. Aquesta web està dirigida, principalment, a alumnes d’educació infantil i cicle inicial de primària, i a tots aquells alumnes nouvinguts que s’inicien en el coneixement de la llengua catalana. Són activitats que reforcen l’observació indirecta dels principals continguts que hi ha a l’àrea de la descoberta de l’entorn. Com a metodologia general, es parteix de la imatge audiovisual i s’introdueix el text escrit relacionant-lo amb les imatges i dibuixos. Els continguts estan estructurats en tres grans blocs: els éssers vius, els paisatges i la societat. Cada bloc consta de diferents capítols on es tracten centres d’interès que es van actualitzant periòdicament.

  • Per accedir a la web de El món per un forat aneu a edu365.cat | infantil | entorn | El món per un forat i se us obrirà el menú principal.
    http://www.edu365.cat/infantil/monperunforat/
    El món per un forat
    Movent el ratolí per sobre de la pantalla, veureu els tres blocs en que estan estructurats els continguts: Éssers vius, Societat i Paisatge. També trobareu una explicació general si cliqueu a sobre del cartell El món per un forat.
  • De tant en tant, apareix, volant pel cel, un globus aerostàtic amb la paraula nou com a reclam. Posant el ratolí sobre del globus, veureu quines són les novetats, i hi podreu accedir directament amb un clic.
  • Cliqueu sobre un dels tres blocs per accedir als diferents temes. Trieu un que sigui del vostre interès. Tots els temes tenen la mateixa estructura: a la part dreta de la pantalla hi ha l’espai on podreu veure el vídeo i les imatges i fotografies, i a la part dreta les icones per accedir als diferents recursos (fotos, activitats, imatges, vídeo)
  • Gaudiu tranquil·lament del vídeo, que s’engega automàticament. Podeu aturar la imatge prement el botó de pausa. Podeu veure'l tants cops com vulgueu si torneu a prémer el play. Mentre el vídeo es reprodueix van apareixent, sota la imatge, les paraules clau del text que escolteu.
  • Cliqueu sobre les fotos que teniu a l’esquerra. La pantalla de vídeo desapareix i podeu veure sis fotos relacionades amb el tema. Aneu obrint-les una per una.
    A sota de cada fotografia hi ha una frase. Fent servir els botons que trobeu a sota podeu canviar el tipus de lletra de la frase (lligada o de pal), escoltar-la o, fins i tot, imprimir-la.
    Fotos
  • Seleccioneu ara l’opció Dibuixos amb el botó corresponent dels que hi ha al costat del mussol. S’obrirà al mateix espai on abans veieu el vídeo i les fotografies, un dibuix, amb una fletxa a sota a la dreta.
    En fer clic a la fletxa, s’obre una pantalla nova, on veureu una fotografia i, paral·lelament, la mateixa imatge però dibuixada. Passeu el ratolí per sobre. Aquestes imatges es poden imprimir, amb el botó que hi ha a la part inferior central d’aquesta nova pantalla.
    Dibuix
  • Per últim, aneu a Activitats. A la dreta de la pantalla, apareixen els números 1, 2 i 3.
    L’1 i el 2 són activitats JClic graduades per dificultat per a parvulari i cicle inicial, i el número 3 correspon a jocs.
    Prement els botons d'esquerra i dreta, podreu anar passant d’activitat o tornant enrere. La fletxa reinicia l’activitat.
    Activitats Jclic
  • La càmera de vídeo que hi ha al costat del mussol permet tornar a veure la pel·lícula.
  • La G que trobeu sota el mussol és la guia de tots els capítols d'El món per un forat

L’activitat és pot desenvolupar en 3-4 sessions. Es convenient presentar el vídeo de forma col·lectiva, en una primera sessió, si es possible amb el canó de projecció. D’aquesta manera es poden comentar les imatges, aturant-les si cal, i fer incidència en les paraules clau que van apareixent. El mateix criteri es pot aplicar, inicialment per les imatges i els dibuixos. Les activitats es poden treballar per parelles a l’aula d’informàtica.

És un aplicatiu que respon plenament al desenvolupament de la competència audiovisual

podeu veure un exemple d’activitat a l’aula: http://www.xtec.cat/ticaula/experiencies/hivern.htm