La Prestatgeria

És un servei, destinat a centres docents, que permet escriure llibres de manera col·laborativa a través d'Internet. Es proporciona un compte a cada centre, des d'on es poden crear llibres virtuals i assignar-ne l'administració a diferents usuaris (normalment professorat del centre).
Ara, per a aquesta pràctica i per als exercicis, treballareu en un espai de proves, però no oblideu que si en el projecte final trieu fer un llibre a La Prestatgeria heu de seguir el procediment previ per donar d'alta el vostre centre, i vosaltres sereu un dels administradors.

Entreu a La Prestatgeria des de La Prestatgeria Abans de començar la pràctica escolteu una entrevista que Catalunya Ràdio va fer al responsable de La Prestatgeria i visioneu el vídeotutorial que trobareu a edu3.cat. El vídeo serà un element molt important per a vosaltres perquè mostra les parts de La Prestatgeria, com donar-se d'alta com a centre i com es fa un llibre.
http://phobos.xtec.cat/llibres/index.php
La Prestatgeria

Ara cliqueu al menú Catàleg digital, a la dreta us sortirà el catàleg de llibres de la Biblioteca Digital editats fins aquest moment. Si entreu a Col·leccions, veureu l’índex de les col•leccions existents. A les obertes s’hi poden associar llibres, a les tancades no. Les col·leccions permanents sempre estan obertes, les no permanents tenen la data prevista del tancament.

Feu un clic a Com funcionen els llibres?, http://phobos.xtec.cat/llibres/llibre/ per accedir a una guia on podreu resoldre molts dels dubtes que se us puguin presentar en el moment de fer el vostre llibre. A la pàgina de l’esquerra, La Prestatgeria us dona la benvinguda. A la dreta teniu l’índex d’aquest llibre.

  • A La Prestatgeria digital de la XTEC, us explica què és i com començar a treballar-hi.Com funcionen els llibres?
  • A Descripció de l’entorn trobareu tota la informació referent a la interfície d'usuari dels llibres virtuals.
    La Prestatgeria Digital de la XTEC
  • A Introducció de nous continguts veureu com donar continguts als llibres.
    Descripció de l'entorn
  • A Subscripció a continguts s’explica què significa subscriure’s o sindicar-se a un llibre i com fer-lo.
  • Administració de llibres mostra com administrar els usuaris que tenen accés a un llibre.

Ara torneu a l’inici de La Prestatgeria.

A la part esquerra de la pàgina hi ha diferents apartats des d'on es pot accedir a alguns dels llibres creats: els més recents, els més llegits, els que tenen més pàgines…. Baixeu fins troba un apartat anomenat Descriptors. Allà, els "núvol de tags" mostra les etiquetes (descriptors) que els usuaris han posat als seus llibres. Aquí només apareixen les més utilitzades. Per veure-les totes cal clicar a …més. Fixeu-vos que no tots els descriptors tenen la mateixa mida. Són més grans els que han estat utilitzats més cops, és a dir els que ens portaran a un nombre més gran de llibres de La Prestatgeria. Cliqueu sobre el descriptor infantil. Veureu el que han fet alguns companys i companyes vostes amb els seus alumnes de 3, 4 i 5 anys.

Per crear un llibre nou, primer heu d’anar a Entra, a la part esquerra de la pàgina i fer la inscripció amb el codi del centre i contrasenya del correu xtec, després ja podeu clicar a Crea un llibre nou.

Per fer proves de com funciona La Prestatgeria (en els exercicis d'aquest mòdul) ho fareu a http://hipolit.xtec.cat/llibres/ espai de proves i cursos A Entra,us identifiqueu amb l’usuari i contrasenya personal xtec, veureu
Espai de proves i cursos

Entreu a Crea un llibre nou, heu d’omplir els diferents camps, accepteu la finalitat del Servei d’edició de llibres en línia de la XTEC, i feu clic a entra llibre. Surt aquest missatge
Crea llibre nou Ara entreu al menú gestiona els llibres, podreu autoritzar la creació de llibres nous a altres persones i entrar al llibre clicant el títol a estat dels llibres. Per poder editar-lo, aneu a entra i us torneu a identificar. Ja podeu començar el vostre llibre de proves. Podeu editar la pàgina d’entrada, crear capítols nous, inserir imatges,…. Penseu que els llibres d'aquest espai s'esborren a diari de forma automàtica.