Petites històries

Petites històries és un aplicatiu que trobareu al portal edu365.cat i que permet que els alumnes creïn històries a partir de sèries d’imatges donades, els afegeixin un text, que poden ser frases o únicament una paraula, i, finalment les imprimeixin.

Les sèries es troben agrupades en blocs de tres, sis o nou imatges i ténen un títol, i es pot trobar la mateixa història en dos o en les tres categories, de manera que permet triar el nombre d’imatges d’un mateix tema en funció de l’alumne que farà la història.

Accediu a Petites històries, en català, des de l’adreça http://apliedu.xtec.cat/petites_histories/?lang=ca

Com podeu veure també es troba disponible l’aplicatiu en d’altres idiomes: castellà, occità, anglès i francès.

Petites històries

Una altra manera d’arribar és des del portal edu365.cat | infantil | llegir i escriure | petites històries.

Un cop a la portada seleccioneu el nombre d’imatges de que voleu que consti la història: 3, 6 o 9. En seleccionar cada grup s’obre el desplegable amb els títols de les diferents sèries disponibles. Aquestes sèries aniran creixent, i vosaltres també podeu col·laborar, aprofitant, si voleu, activitats de l'escola com poden ser festes, sortides, tallers,…. Si cliqueu a l’apartat Orientacions, accedireu a una finestra on s’explica, entre d’altres coses, com fer-ho.

Un cop triada la història, feu un clic sobre el títol i accedireu a l’espai per treballar. Trobareu primer l’espai per escriure el títol ( el que vosaltres decidiu ) i el vostre nom, i, tot seguit, els espais per les imatges, buits i numerats, i a sota de cada un d’ells l’espai per al text.

Comenceu, doncs, amb el títol i l’autor de la història. Simplement fent un clic a Escriu aquí el títol i a Escriu aquí el teu nom, podreu introduir el text.

Ara comenceu a col·locar les imatges.

Cliqueu sobre el primer espai. S’obrirà una finestra amb totes imatges de la sèrie que heu triat.

Imatges de l'hivern

Feu una ullada a les fotos. En principi no es tracta d’ordenar seqüències temporals, sinó de que l’alumne crei la seva pròpia història. Algunes sèries si que tenen un ordre lògic, encara que poden admetre combinacions diferents, mentre que d’altres són únicament col·leccions d’imatges sobre un mateix tema.

Trieu la imatge que voleu que vagi en primer lloc, i feu clic al damunt. Quedarà col·locada el seu lloc. Si voleu, després la podreu canviar per una altra. Proveu. Veureu que també poden haver imatges repetides a la mateixa història.

Feu el mateix amb la resta d’imatges fins a completar tots els espais.

Ara toca escriure el text a l’espai corresponent sota cada imatge. Els més petits poden escriure una paraula o una petita frase. Si es volen escriure textos més llarg no hi ha problema, encara que l’espai sembla petit a primer cop d’ull, permet escriure textos llargs.

Posant imatges i text

Un cop acabada la història només resta imprimir-la. Per fer-ho, cliqueu a Imprimeix-ho, a la part inferior dreta de la pantalla.

L'extensió de la història dependrà de la imaginació i dels coneixements de la llengua que tingui cadascú, per la qual cosa Petites històries s'adapta a tots els nivells.