Kid Pix
El Kid Pix, igual que el Tux Paint vist a la pràctica anterior, és un programa de dibuix molt fàcil d’usar i molt atractiu pels nens i nenes. Es tracta d’un programa interactiu, que permet que els nens i les nenes creïn imatges amb el Kid Pix manipulant, una o més, eines de dibuix. Els nens i les nenes interactuen creant imatges, prenent decisions sobre el que faran a continuació; reaccionen a allò que han dissenyat; i comparteixen les seves creacions amb altres companys.
De la mateixa manera que abans heu vist i heu provat les possibilitats del Tux Paint, ara veureu les del Kid Pix. Un diferència important entre aquests dos programes és que, mentre el Tux Paint, és programari lliure, i per tant es pot descarregar gratuïtament d'Internet, i pot funcionar en diferents sistemes operatius (Linux, Mac OS, Windows), el Kid Pix, necessita una llicència i només funciona amb Windows. El programa va ser distribuït als centres públics de primària pel Departament d'Educació.
Algunes de les caracterísituqes del Kid Pix que es poden destacar són:
- A més de les possibilitats de fer dibuixos lliures, l'alumne té al seu abast unes biblioteques d'imatges per fer els fons dels dibuixos, petits dibuixos per estampar, sons i pel·lícules que pot utilitzar en tot moment en les seves composicions.
- Una ampliar varietat d'eines que inclouen més de cent segells de dibuixos acolorits, efectes sonors que poden activar-se i desactivar-se, una “batedora” que permet barrejar i animar imatges, un “pinzell esbojarrat” que crea gargots, degoteigs i altres elements de disseny, un mesclador de pintura aleatori que crea dissenys plens de color,…
- La barra del menú està sempre visible, la qual cosa permet accedir de forma instantània a totes les característiques del programa.
- Té menús desplegables a la part superior de la pantalla i catorze eines de dibuix a l'esquerra. Cada eina té el seu so corresponent, i a més el programa permet crear-ne d’addicionals, de tal manera que els usuaris poden donar claus o instruccions amb gravacions enregistrades prèviament.
- Disposa d'un mode “menuts”, que permet que, fins i tot els més petits puguin experimentar amb les eines del programa i les opcions, sense que, accidentalment, puguin bloquejar o esborrar una de les opcions, o sortir del programa.
- Disposa d'un grup d'eines per al professorat que us possibilitarà, per exemple, controlar quines biblioteques gràfiques han d’estar actives per a un projecte, crear plantilles personalitzades i afegir notes i instruccions als projectes.
- Els estils i les mides de les lletres es poden mesclar en un mateix quadre de diàleg. D’aquesta manera, es pot practicar més àmpliament amb les habilitats d’escriptura.
- Disposa d'una aplicació que permet crear projeccions de diapositives, que es poden exportar com pel·lícules del QuickTime amb tots els efectes de transició.
En aquests documents, extrets de la revista de la segona sessió del SATI (Seminari d'actualització en tecnologies de la informació) del curs 2005/2006, podeu ampliar la informació sobre com instal·lar i utilitzar el Kid Pix
Instal·lació del KidPix | kidpix1.pdf |
Treballar amb el Kid Pix. Explicació detallada de les eines del programa | kidpix2.pdf |
Diapositives de tardor. Activitat feta amb el Projector de diapositives del Kid Pix | kidpix3.pdf |
Propostes de treball amb el Kid Pix. Propostes de treball per a Educació infantil, i també per a cicle inicial i mitjà de primària, del CEIP Josep Manuel Peramàs de Mataró | kidpix4.pdf |
També trobareu una bona guia a: http://www.xtec.cat/satis/ra/kidpix/kidpix/index.htm
- Instal·leu el programa al vostre ordinador, si no el teniu, i accediu des de la icona que trobareu a l'escriptori.
- Proveu les diferents eines de dibuix del programa i exploreu els menús. No deixeu de consultar els documents indicats abans, us podran orientar.
- Penseu quines activitats podríeu proposar als vostres alumnes un cop vistes les possibilitats del programa. Com heu vist, és un programa de dibuix, però de la mateixa manera que el Tux Paint es pot utilitzar per treballar aspectes molt diversos del currículum.
Més propostes d'activitats
Algunes propostes d’activitats que podeu trobar a la web de la xtec.
Racons de comptar, de llegir i d'escriure Exemples d'activitats creades per utilitzar en els diferents racons de l’aula, amb continguts de lecto-escriptura i de matemàtiques. El programa Kid Pix disposa d'eines que poden facilitar l'elaboració de materials d'aquest tipus. Del curs Recursos TIC a l'educació infantil ( Mòdul 3, Pràctica 1 ) http://www.xtec.net/formaciotic/dvdformacio/materials/td114/d114m3/d114m3p1.htm
Dibuix amagat Proposta d’activitat del tipus distinció de figura-fons, consistent a trobar una figura determinada distingint-la del fons d'aquest dibuix. Per fer-ho, els alumnes utilitzaran l'eina d'omplir i la paleta de colors del programa Kid Pix. Prèviament, el mestre/a haurà preparat el fitxer des del programa GIMP, ja que disposa de més elements d'edició que el Kid Pix. Del curs Recursos TIC a l'educació infantil ( Mòdul 3, Pràctica 2 ) http://www.xtec.net/formaciotic/dvdformacio/materials/td114/d114m3/d114m3p2.htm
És Nadal: fem felicitacions Proposta que consisteix en una felicitació nadalenca feta pel mestre o la mestra. Després, coneixent els recursos, es poden adaptar per fer que la targeta la facin els alumnes. Del curs Recursos TIC a l'educació infantil ( Mòdul 4, Pràctica 2 ) http://www.xtec.net/formaciotic/dvdformacio/materials/td114/d114m4/d114m4p2.htm
L'Hivern A partir del quadre "Testa de dona" de Picasso es fa l’observació de l'esquema corporal i de la tècnica del retratat; alhora que s’estudien els colors de l'hivern (blanc, negre, blau, grisos). Una de les activitats proposades és fer creacions amb el programa Kid Pix. De la web Una pinzellada al món de l’art http://www.xtec.es/aulanet/ud/plastica/pinzellada/hivern.htm
Altres webs on trobar idees:
http://www.lttechno.com/links/kidpix.html
http://www.mcps.k12.md.us/curriculum/littlekids/archive/kidpix_activities.htm