El programa CDex

El CDex és una eina per fer qualsevol cosa relacionada amb l'àudio. Adreçat principalment a l'extracció i a la conversió, coses com ara passar la vostra col·lecció de discos compactes a mp3 o ogg esdevenen extremadament senzilles. El CDex és programari lliure, i permet la utilització de múltiples codificadors sense les restriccions que presenten els programes comercials.

Per descarregar-vos el programa, accediu a la pàgina de Softcatalà.

  • Accediu, a El Rebost, categoria multimèdia. Trobareu una llista de programes, ordenats per ordre alfabètic. Cerqueu el programa CDEX i descarregueu-lo.
  • Localitzeu el fitxer cdex_151.zip al vostre ordinador. És un arxiu comprimit.
  • Extraieu tots els fitxers en una carpeta del vostre ordinador. Per exemple, a la unitat C:\CDEX
  • Accediu a aquesta carpeta i executeu el fitxer CDex.exe
  • Entreu al menú Options | Language i trieu Català.

cdex1.jpg

Ara ja teniu el programa instal·lat i en català. Per comprovar el funcionament i les possibilitats d'aquest senzill i útil programa, introduïu un CD d'àudio al CD-ROM de l'ordinador i obriu el programa.

Abans de realitzar cap operació, cal que introduïu les dades del CD tal i com s'indica en la imatge següent:

cdex4.jpg

Tot seguit, seleccioneu una pista i premeu els botons de la dreta de la pantalla:

cdex3.jpg

  • La primera icona extreu les pistes seleccionades del CD a fitxers WAV (màxima qualitat).
  • La segona extreu les pistes seleccionades del CD a fitxers d'àudio comprimit (mp3).
  • La tercera extreu parts d'una pista seleccionada del CD a fitxes wav o d'àudio comprimit, seleccionant el fragment de la pista que volem extreure.

cdex5.jpg

Per localitzar les pistes d'àudio que s'han extret amb les operacions detallades anteriorment, accediu a la carpeta My music que trobareu a c:\CDEX (o a la carpeta on heu instal·lat el programa).

A banda d'extreure pistes d'un CD o fragments de les mateixes, aquest programa també serveix per reproduir música d'un CD mitjançant els controls de la imatge següent, donant una nova opció de reproducció a l'explicada a la pràctica 1.

cdex6.jpg

Treball amb l'alumnat

De la mateixa manera que es proposava realitzar la pràctica 1 amb l'alumnat, es fa la mateixa proposta per aquesta segona pràctica. La majoria dels alumnes coneixen i utilitzen reproductors mp3 per escoltar la seva música. L'ús d'un programa com el que s'ha presentat pot facilitar molt aquest procediment i els ofereix diferents recursos que els permeten adquirir competència en el tractament de la informació i digital.