Tipologia de textos

Projectes telemàtics

 Els projectes telemàtics són una manera innovadora de treballar el currículum. En aquests projectes, els rols de l’alumnat i del professorat són diferents dels que habitualment es desenvolupen a l’escola. Seure en una cadira i esperar a veure què diu la mestra, copiar del llibre o de la pissarra i deixar la ment en blanc, són actituds i situacions que no són vàlides en la dinàmica del procés d’aprenentatge que aquí es planteja.

Anna Pérez, Sabina Redondo. Projectes telemàtics a l’educació primària: un recurs per transformar l’escola. Dossiers did@ac-TIC’s.nº1 Editorial UOC.

El projectes telemàtics cooperatius tenen el seu antecedent en el treball per projectes i la manera de compartir procediments i metodologia. Les seves característiques principals són: el treball col·laboratiu de l’alumnat i del professorat i la interdisciplinarietat en el tractament dels continguts. Aquesta orientació i les metodologies que s’hi utilitzen menen, inevitablement, al canvi de rols dels dos protagonistes del procés d’ensenyament-aprenentatge: mestres i alumnes. El mestre esdevé un intermediari entre l’alumne i els mitjans que li permeten assolir els coneixements; i aquest darrer esdevé l’actor i el protagonista del seu aprenentatge.

Els projectes telemàtics d'iEARN Pangea

iEARN són les inicials que designen la International Education and Resources Network (Xarxa Internacional d’Educació i Recursos). Es tracta d’una organització sense ànim de lucre que, des del 1989, fomenta la realització de projectes telemàtics cooperatius entre centres d’ensenyament d’arreu del món.

Entre els seus objectius cal destacar el foment de les relacions d’amistat entre professorat i alumnat de diferents comunitats, basades en el mutu coneixement i el respecte.

Per assolir aquesta fita, iEARN promou l’ús col·laboratiu de les TIC i ofereix a la comunitat educativa un ampli ventall de projectes i recursos.

El Sàlix i els sentits. Es tracta d'un projecte pensat per facilitar el treball dels sentits en l'Educació Infantil. El fil conductor és un personatge de ficció, Sàlix, que introdueix cada sentit i proposa unes activitats. Totes les escoles participants tenen una caixa amb materials relacionats amb els sentits per desenvolupar el projecte amb l'alumnat.

Endevina, endevina... Aquest projecte va dirigit als nens i nenes de Parvulari i Cicle Inicial. Es tracta d'enviar endevinalles fetes pels nens i nenes a l'aula. L'endevinalla i la solució s'han d'enviar per correu electrònic i, en tots els casos, tant la paraula com un dibuix fet pels nens i les nenes, així com una foto del grup inventor de l'endevinalla.

L'equip de coordinació de la XeR penjarà les vostres endevinalles en format d'activitat interactiva; d'aquesta manera, entre tots i totes haurem creat la web d'Endevina, endevina perquè es pugui treballar amb l'alumnat a l'aula o des de casa.

Altres projectes telemàtics

La carta als Reis

El projecte Carta als Reis és un intercanvi a través del correu electrònic entre escoles de Primària i instituts de Secundària.
Carta als ReisEn aquest projecte els nens i nenes de parvulari i cicle inicial de Primària, sovint amb l’ajut de l’alumnat de cicle superior, escriuen la seva carta als Reis d'Orient (a l'ordinador) i després l'envien a Orient per correu electrònic. Al cap de pocs dies, just abans de marxar de vacances de Nadal, tots i totes reben un missatge amb una carta de Ses Majestats, en resposta a la que ells els havien escrit. L'única cosa que ells no saben, ni han de saber, és que els seus reis particulars han estat els nois i noies d'ESO de diversos centres de Secundària que també hi participen des del més absolut anonimat.
Ja podeu imaginar que aquesta activitat és molt engrescadora, tant per als nens i nenes de Primària (petits i grans) com pels "Reis" de Secundària que hi participen. No cal dir que també és molt motivadora per a tot el professorat implicat. Podríem dir que és una ocasió de fer un treball escolar sense que ho sembli, i fer-lo de gust i amb qualitat. Els mestres i professors disposen, per uns dies, d’uns alumnes “transformats” (sobretot els de Secundària), que es deleixen per rebre una carta, per escriure’n una de resposta, per fer bé la feina… En alguns centres de Secundària, els alumnes que fan de “Reis d’Orient” ho fan de forma voluntària, fora d’hores de classe, i es queden sovint a fer hores extra al centre per tal que totes les cartes tinguin una resposta “reial” adequada. És, doncs, un projecte que mobilitza les il·lusions i els « bons sentiments » de tothom i fa que es visquin alguns moments « màgics » a l’escola.

Petites històries

Petites històries és un aplicatiu que trobareu al portal edu365.cat i que permet que els alumnes creïn històries a partir de sèries d’imatges donades, els afegeixin un text, que poden ser frases o únicament una paraula, i, finalment les imprimeixin.

Les sèries es troben agrupades en blocs de tres, sis o nou imatges i tenen un títol, i es pot trobar la mateixa història en dos o en les tres categories, de manera que permet triar el nombre d’imatges d’un mateix tema en funció de l’alumne que farà la història.

Accediu a Petites històries, en català, des de l’adreça http://apliedu.xtec.cat/petites_histories/?lang=ca

Com podeu veure també es troba disponible l’aplicatiu en d’altres idiomes: castellà, occità, anglès i francès.

Petites històries

Una altra manera d’arribar és des del portal edu365.cat | infantil | llegir i escriure | petites històries.

Un cop a la portada seleccioneu el nombre d’imatges de que voleu que consti la història: 3, 6 o 9. En seleccionar cada grup s’obre el desplegable amb els títols de les diferents sèries disponibles. Aquestes sèries aniran creixent, i vosaltres també podeu col·laborar, aprofitant, si voleu, activitats de l'escola com poden ser festes, sortides, tallers,…. Si cliqueu a l’apartat Orientacions, accedireu a una finestra on s’explica, entre d’altres coses, com fer-ho.

Un cop triada la història, feu un clic sobre el títol i accedireu a l’espai per treballar. Trobareu primer l’espai per escriure el títol (el que vosaltres decidiu) i el vostre nom, i, tot seguit, els espais per les imatges, buits i numerats, i a sota de cada un d’ells l’espai per al text.

Comenceu, doncs, amb el títol i l’autor de la història. Simplement fent un clic a Escriu aquí el títol i a Escriu aquí el teu nom, podreu introduir el text.

Ara comenceu a col·locar les imatges.

Cliqueu sobre el primer espai. S’obrirà una finestra amb totes imatges de la sèrie que heu triat.

Imatges de l'hivern

Feu una ullada a les fotos. En principi no es tracta d’ordenar seqüències temporals, sinó que l’alumne crei la seva pròpia història. Algunes sèries si que tenen un ordre lògic, encara que poden admetre combinacions diferents, mentre que d’altres són únicament col·leccions d’imatges sobre un mateix tema.

Trieu la imatge que voleu que vagi en primer lloc, i feu clic al damunt. Quedarà col·locada el seu lloc. Si voleu, després la podreu canviar per una altra. Proveu. Veureu que també hi poden haver imatges repetides a la mateixa història.

Feu el mateix amb la resta d’imatges fins a completar tots els espais.

Ara toca escriure el text a l’espai corresponent sota cada imatge. Els més petits poden escriure una paraula o una petita frase. Si es volen escriure textos més llarg no hi ha problema, encara que l’espai sembla petit a primer cop d’ull, permet escriure textos llargs.

Posant imatges i text

Un cop acabada la història només resta imprimir-la. Per fer-ho, cliqueu a Imprimeix-ho, a la part inferior dreta de la pantalla.

L'extensió de la història dependrà de la imaginació i dels coneixements de la llengua que tingui cadascú, per la qual cosa Petites històries s'adapta a tots els nivells.