Recursos d'internet

Activitats amb el JClic

El JClic és una eina per a la creació d’aplicacions didàctiques multimèdia que té ja més de 10 anys d’història, durant els quals han estat molts els educadors que l’han fet servir per crear activitats interactives que treballen aspectes procedimentals de diverses àrees del currículum, des d’educació infantil fins a secundària.

L’objectiu d’aquesta pràctica és fer servir el cercador d’activitats del web zonaClic per trobar activitats relacionades amb temes que es treballen a l'àrea de Descoberta de l'entorn, com poden ser els animals.

 • Per accedir a la zonaClic, obriu un navegador d’Internet i aneu al web http://clic.xtec.net, seleccioneu l’idioma català i busqueu el botó que porta a la secció Activitats. S’obrirà el cercador d’activitats.

Cerca de projectes

 • Desplegueu el camp Àrea i trieu l'opció Ciències experimentals. També podeu provar amb Ciències socials, donat que les àrees d'Educació infantil no es troben a les opcions, i des de totes dues podeu trobar resultats, que en molts casos seran coincidents.
 • Desplegueu ara el camp Idioma i trieu l’opció que us interessi referent a l’idioma de l’activitat que esteu cercant. En aquest cas serà català. en cercar activitts per alumnes d'Educació infantil pot ser molt interessant cercar projectes amb contingut textual mínim, és a dir, que no conté pràcticament text. Si esteu interessats en un projecte amb contingut textual mínim, marqueu l’opció corresponent. Si no és el cas, deixeu-la desmarcada.
 • Seleccioneu Infantil (3-6) en el camp Nivell.
 • Si esteu buscant una activitat que ja coneixeu podeu omplir els camps Títol, Autor i/o Descripció si disposeu d’aquestes dades. Penseu que quants més camps ompliu més acurada serà la cerca i obtindreu un llistat més curt d’activitats, de manera que serà més fàcil trobar el que busqueu.
  En aquest cas, donat que cerqueu projectes sobre animals, podeu posar a títol el nom de l'animal que cerqueu.
 • Un cop omplerts els camps que us interessin, feu clic sobre el botó cercar…
 • Acabada la cerca obtindreu informació del nombre d’activitats trobades i un llistat d’aquestes activitats en grups de 25. Si se n’han trobat més d’aquesta quantitat veureu que hi ha més d’una pàgina i, sobre el llistat, el lloc per accedir-hi.
 • Trieu una activitat del llistat i feu clic a sobre del títol.
 • Observeu la pàgina de l’activitat que s’ha obert i quin tipus d’informació us dóna.
  Sota la informació teniu la primera barra, la de la Versió JClic - idioma original.
 • Feu clic sobre l’opció Engergar-ho(applet). S’obrirà el JClic i s’executarà l’activitat des d’Internet.
  L’activitat no quedarà instal·lada al vostre ordinador. Si la tanqueu i la voleu tornar a veure heu de tornar a fer-ho des de la web.
 • Proveu vàries de les activitats que heu trobat.

Les activitats es poden instalar a l'ordinador, per poder-la utilitzar sense estar connectat a Internet, però per això caldrà tenir abans ins talat el JClic Player.
Si voleu més informació sobre el Jclic i com utilitzar-lo podeu trobar-la a la zonaClic (http://clic.xtec.cat/) i al curs D73 - Desenvolupament d'activitats educatives en l'entorn JClic (http://www.xtec.net/formaciotic/dvdformacio/materials/td73/index.html)

Aneu a l'apartat d'infantil del portal edu365.cat, i entreu a L'entorn. Hi trobareu que entre les diferents activitats proposades hi ha una petita selecció d'alguns projectes JClic. Aquesta selecció es va ampliant a mida que van apareixent projectes nous. De tota manera es tracta només d'una selecció i cercant directament a la zonaClic de ben segur que trobareu d'altres que us poden interessar.

Aquesta pràctica es pot aplicar a qualsevol tema de qualsevol àrea que es vulgui treballar. A la zonaClic es poden trobar una gran varietat de projectes de totes les àrees i de temàtiques molt diverses.
De tota manera no convé abusar de la utilització d'aquest tipus d'activitats, no han de ser l'únic recurs del mestre d'Educació Infantil per treballar amb l'ordinador amb els alumnes, sinó un més entre molts altres.