El vídeo digital

Per a fer aquesta pràctica heu de treballar amb el studio8. Tots els centres disposen d'aquest programa.

1. El vídeo com a eina de presentació

Un programa d’edició de vídeo digital pot servir per a fer presentacions d’imatges de manera senzilla. S’hi poden incloure tot tipus d’imatge fixa i en moviment, àudio i música, i crear una pel·lícula en diferents formats de vídeo.

Quan executeu el programa veieu que té tres pestanyes a la part superior: captura, edició i creació. La captura fa referència a la càmera de vídeo i ara no la fareu servir. La part d’edició és on incloureu les imatges fixes o en moviment, els títols i les transicions.

stud.jpg

Al clicar les icones del menú de la part superior esquerra mostren les opcions de:

 • Vídeo.
 • Transicions.
 • Títols.
 • Fotos.
 • Efectes de so.
 • Menú.

s82.jpg

A la part inferior hi ha les pistes i, la línia del temps mostra la imatge a la part superior dreta. En l’exemple veieu imatges fixes amb transicions inserides entre elles. Per inserir arrossegueu des de la part central superior aquell element que voleu incloure al film. També podem incloure un títol, per exemple, a l’inici i un text de comiat al final. Per esborrar un element, el seleccioneu i cliqueu la tecla Suprimir o Delete.

s83.jpg

Un cop tingueu la part d'edició acabada, podeu passar a fer el vídeo. En la creació decidiu el tipus de format i mida del vídeo que té molta relació amb la seva qualitat de resolució. Les icones de l’esquerra permeten crear el vídeo o presentació en format:

 • Cinta.
 • Avi.
 • Mpeg.
 • Transmissió: RealVídeo o Windows Media.
 • Compartir.
 • Disc.

Escolliu el format que més us convingui. A la part superior central s'indica la mida aproximada que ocuparà. El format Mpeg acostuma a donar un bon resultat. Quan ordeneu que creï el vídeo, és molt recomanable deixar el temps necessari per a que l’ordinador faci només aquesta tasca. Per ampliar la informació sobre l’edició i gravació de vídeo digital consulteu el curs: Fem vídeo amb l'ordinador.

2. El vídeo com a eina d’expressió oral

El treball amb la ràdio escolar, la videoconferència, un circuit tancat de televisió o la gravació de vídeo permet fer conscients als alumnes de com s’expressen davant dels altres. Treballant amb aquestes eines, els alumnes milloren l’escolta activa, la comprensió i la consciència d’un mateix. La càmera de vídeo us ajudarà a propiciar situacions on l’ús de la llengua oral sigui imprescindible: preguntes, relats, contes, jocs, racons, entrevistes, rutines, experiències, reportatges, projectes comuns, converses, debats, recitar poemes, endevinalles o rodolins, explicar allò que ens agrada de l’escola, narrar una història de vida, fer un reportatge sobre el barri o poble…

 • Experiència: Les noves tecnologies i l'aprenentatge de la llengua en contextos plurilingües. Activitats desenvolupades al CEIP La popa, CEIP Mercè Rodoreda i CEIP Turó de Guiera. Es basa en l'ús de les noves tecnologies com element enriquidor en contextos de reflexió i aprenentatge de les llengües. Pretén millorar l'expressió oral dels alumnes a partir de la motivació que representa la comunicació i la utilització de les noves tecnologies. També vol propiciar situacions on es faci necessari l'ús de la llengua oral amb el suport de la llengua escrita i les noves tecnologies.

3. El vídeo com a eina d’expressió de llenguatges

A més de l’expressió oral, la gravació de vídeo i el seu visionat ajuda a fer conscient i a millorar la comunicació no verbal (corporal, gestual, expressió facial, mirada…). Permet desenvolupar llenguatges d’altres tipus com la dansa, coreografies i cançons amb l’expressió musical i emocional. Podeu treballar aquells aspectes referents a la identitat i afavorir el protagonisme i l’autoestima de l’alumnat. Permet desenvolupar projectes creatius oberts de tot tipus, des de trucs d’imatge a reportatges socials.

 • Experiència: Alfabetització audiovisual. Taller de sis sessions on a partir d'una idea decidida entre tots i totes, es treballa en l'elaboració de textos, l'expressió oral, gravació i edició de vídeo digital relacionat amb el tema escollit. Serveix d'excusa per aprendre més dels mitjans de comunicació i l'elaboració de material audiovisual. També per aprendre a ajudar-se, aprendre a compartir i aprendre a cooperar.

4. El vídeo a la xarxa

Teniu moltes opcions a la xarxa per a trobar i per a penjar vídeos. Algunes de les pàgines utilitzen el format Flash per emular el vídeo, perquè pesa poc, encara que el visionat perd una mica de qualitat. El més popular de tots és el http://www.youtube.com/ ja comentat a l’apartat de blocs. Permet penjar vídeos amb un títol, una breu descripció i etiquetes que serveixen per al seu cercador. N’hi ha d’altres com http://www.mydeo.com/ o, per exemple, http://video.google.com/

El vídeo didàctic, educatiu o amb finalitat pedagògica que ens pot servir per a qualsevol àrea de coneixement també és present a la xarxa. La seva equivalència al Youtube és http://teachertube.com/ . La pàgina http://www.videoseducativos.es/ permet visionar, descarregar i penjar vídeos educatius. Una font molt rica d’exemples fets per alumnes és la mostra d’audiovisuals a la XTEC que es fa cada curs i també el web http://www.videodigitaleducativo.com/

video.jpg

Per incidir en el llenguatge audiovisual teniu a l’abast les activitats de l’edu365. Vídeo i foto: el reportatge, l’animació, la ficció, el documental, el noticiari, la publicitat i foto vídeo creació. Aprofundiu en les fases de pluja d’idees, guió i planificació, gravació, anàlisis, muntatge, visionat i distribució. En aquest punt us podeu acostar al món del cinema.

Practica: Busqueu algun vídeo a la xarxa que us sigui interessant per a treballar a l’aula.