Eines de presentació
1. Presentacions d'imatges per a treballar el coneixement d'un mateix i dels altres
Cada vegada hi ha més eines i recursos a l’abast que ens ajuden a presentar les imatges en diversos formats per a diferents usos o situacions. La tendència és passar de les presentacions estàtiques a les més dinàmiques i incorporar elements multimèdia. L’exposició final de les obres que han elaborat els alumnes és un punt molt important. Les podeu penjar a la classe, però és bo que les puguin mostrar a d’altres companys en un espai comú exterior en un espai concebut amb aquesta finalitat. També Internet és un bon lloc per compartir les creacions i ensenyar-les als amics i familiars; i veure valorat així el treball que han fet.
Presentar imatges fixes encara és molt útil a l’aula. Per exemple, inserir una imatge en un editor de text permet imprimir el full i elaborar una fitxa de treball, muntar una auca, una orla o, per exemple, fer els horaris de classe amb imatge i text.
L’altra eina ofimàtica que utilitzem, l’editor de presentacions, l'Impress de l‘OpenOffice o el Powerpoint de Microsoft, ens permet incloure fotografies i dibuixos també des de l’opció Inserir imatge. És perfecte per passar llista amb les fotos dels nens, per treballar vocabulari a voltant d’un tema, per fer una presentació de l’escola o per explicar un conte.
De les noves eines gratuïtes, fàcils i àgils allotjades a Internet podeu diferenciar dues tendències. Per un costat, tot un seguit de programes que basen les creacions en el format Flash, amb la finalitat que siguin atractives visualment i pesin poc. Per exemple, SlideShow Maker, SlideShare, Web Album Maker, MemoriesonWeb… Si us fan falta recursos musicals per animar les animacions podeu mirar http://freeplaymusic.com/ , http://www.jamendo.com/es/ i http://culturalliure.org/.
D’altra banda, hi ha un creixement molt gran en l'apartat de blogs i fotoblogs com per exemple Flickr, Picasaweb, Photoblogs, Fotolog, entre de molts d'altres…
2. Presentacions: Impress
Un recurs que té moltes possibilitats és la presentació amb hipervincles. Podeu practicar-lo fent una activitat interactiva amb els noms dels nens i nenes de la classe.
- Feu fotografies de cadascun dels/de les alumnes de la classe. Una mida òptima podria ser de 400x300 píxels. Cal que tingueu en compte que com més pesi la presentació, més trigarà a obrir-se.
- Obriu el programa per fer presentacions (Impress, de l'Open Office) i escolliu el format de presentació. Obriu les diapositives que necessiteu i inseriu en cada diapositiva una fotografia.
- Posareu en cadascun dels dos noms que no són el de l'alumne de la fotografia un hipervincle de la diapositiva actual i un hipervincle de la diapositiva següent en el nom que es correspon a la imatge. Recordeu que per fer l'hipervincle cal tenir el nom seleccionat.
Un cop hàgiu fet tots els hipervincles, aneu a Presentació, Transició de diapositiva i, on diu Avançar, mireu que les dues opcions estiguin desactivades.
- Aneu a Fitxer, Desar com i trieu l'opció: Presentació amb diapositives de Impress.
En cas que vulgueu conèixer amb més profunditat el programa Impress podeu consultar el manual del curs D71: Presentacions multimèdia: usos didàctics.
3. Combinació de la Presentació de Diapositives i JClic
Una presentació d’imatges personalitzada ajuda a millorar els aprenentatges. Quins nens de la imatge el seu nom comença per la A? Aquest exemple ens ajuda a aprendre la relació entre imatge, foto, i text, nom). Podem afegir audio, on diguin el seu nom gravat amb la seva veu. Així, es relaciona la foto, el text i el so del nom propi i dels companys i companyes.
Per continuar en aquesta línia es pot elaborar un JClic (accés a la zonaClic http://clic.xtec.cat/ca/index.htm) on es jugui amb els elements exposats. En el primer nivell poden aparellar so-so, imatge-imatge i text-text. En un segon pas, relacionen so-imatge, imatge-text i text-so.
Exemple de relacionar text escrit i imatge personal.
Amb elements de joc, quan construeixen el trencaclosques et diuen el seu nom.