Eines de presentació

1. Presentacions d'imatges per a treballar el coneixement d'un mateix i dels altres

Cada vegada hi ha més eines i recursos a l’abast que ens ajuden a presentar les imatges en diversos formats per a diferents usos o situacions. La tendència és passar de les presentacions estàtiques a les més dinàmiques i incorporar elements multimèdia. L’exposició final de les obres que han elaborat els alumnes és un punt molt important. Les podeu penjar a la classe, però és bo que les puguin mostrar a d’altres companys en un espai comú exterior en un espai concebut amb aquesta finalitat. També Internet és un bon lloc per compartir les creacions i ensenyar-les als amics i familiars; i veure valorat així el treball que han fet.

Presentar imatges fixes encara és molt útil a l’aula. Per exemple, inserir una imatge en un editor de text permet imprimir el full i elaborar una fitxa de treball, muntar una auca, una orla o, per exemple, fer els horaris de classe amb imatge i text.

L’altra eina ofimàtica que utilitzem, l’editor de presentacions, l'Impress de l‘OpenOffice o el Powerpoint de Microsoft, ens permet incloure fotografies i dibuixos també des de l’opció Inserir imatge. És perfecte per passar llista amb les fotos dels nens, per treballar vocabulari a voltant d’un tema, per fer una presentació de l’escola o per explicar un conte.

impr.jpg

De les noves eines gratuïtes, fàcils i àgils allotjades a Internet podeu diferenciar dues tendències. Per un costat, tot un seguit de programes que basen les creacions en el format Flash, amb la finalitat que siguin atractives visualment i pesin poc. Per exemple, SlideShow Maker, SlideShare, Web Album Maker, MemoriesonWeb… Si us fan falta recursos musicals per animar les animacions podeu mirar http://freeplaymusic.com/ , http://www.jamendo.com/es/ i http://culturalliure.org/.

D’altra banda, hi ha un creixement molt gran en l'apartat de blogs i fotoblogs com per exemple Flickr, Picasaweb, Photoblogs, Fotolog, entre de molts d'altres…

2. Presentacions: Impress

Un recurs que té moltes possibilitats és la presentació amb hipervincles. Podeu practicar-lo fent una activitat interactiva amb els noms dels nens i nenes de la classe.

Passos que heu de seguir

  1. Feu fotografies de cadascun dels/de les alumnes de la classe. Una mida òptima podria ser de 400x300 píxels. Cal que tingueu en compte que com més pesi la presentació, més trigarà a obrir-se.
  2. Obriu el programa per fer presentacions (Impress, de l'Open Office) i escolliu el format de presentació. Obriu les diapositives que necessiteu i inseriu en cada diapositiva una fotografia.
  3. Escriviu en cada diapositiva tres noms, cada un dels quals en un quadre de text diferent. Un dels noms serà el de l'alumne que apareix en la fotografia.


  4. Posareu en cadascun dels dos noms que no són el de l'alumne de la fotografia un hipervincle de la diapositiva actual i un hipervincle de la diapositiva següent en el nom que es correspon a la imatge. Recordeu que per fer l'hipervincle cal tenir el nom seleccionat.

    Un cop hàgiu fet tots els hipervincles, aneu a Presentació, Transició de diapositiva i, on diu Avançar, mireu que les dues opcions estiguin desactivades.
  5. Aneu a Fitxer, Desar com i trieu l'opció: Presentació amb diapositives de Impress.


En cas que vulgueu conèixer amb més profunditat el programa Impress podeu consultar el manual del curs D71: Presentacions multimèdia: usos didàctics.

3. Combinació de la Presentació de Diapositives i JClic

Una presentació d’imatges personalitzada ajuda a millorar els aprenentatges. Quins nens de la imatge el seu nom comença per la A? Aquest exemple ens ajuda a aprendre la relació entre imatge, foto, i text, nom). Podem afegir audio, on diguin el seu nom gravat amb la seva veu. Així, es relaciona la foto, el text i el so del nom propi i dels companys i companyes.

impress.jpg

Per continuar en aquesta línia es pot elaborar un JClic (accés a la zonaClic http://clic.xtec.cat/ca/index.htm) on es jugui amb els elements exposats. En el primer nivell poden aparellar so-so, imatge-imatge i text-text. En un segon pas, relacionen so-imatge, imatge-text i text-so.

jclic2.jpg

Exemple de relacionar text escrit i imatge personal.

jclic.jpg

Amb elements de joc, quan construeixen el trencaclosques et diuen el seu nom.

Més idees per a treballar la imatge: http://imatgeidiversitat.blogspot.com/