Els recursos audiovisuals dins dels blocs (I)

Aquesta pràctica té com a objectius:

  • Mostrar-vos algunes idees de l'ús de la imatge al bloc
  • Iniciar-vos en la pràctica de penjar imatges fixes i vídeos en els blocs.

Avui en dia les possibilitats educatives que ens ofereix l’anomenada web2 ens permet que els blocs siguin un espai on el text, la imatge i l’àudio s’acompanyin amb la finalitat de comunicar.

Aquest vídeo ens pot ajudar a entendre l’evolució del “text” a Internet així com l’evolució comunicativa d'Internet i de la web en concret:

La imatge: La imatge fixa i els Fotoblocs

Com ja s’ha dit abans els blocs són una eina que ens permet la comunicació i en aquest sentit també són una bona plataforma per poder mostrar i penjar imatges. A l’educació Infantil, per les característiques pròpies de l’edat dels infants, les imatges prenen una gran importància, ja que és el llenguatge que el nen comprèn més intuïtivament.

A causa de la poca autonomia dels infants d’aquestes edats, és bo que els posts (amb o sense imatges) i els comentaris els faci tot el grup classe junt, cosa que es pot fer amb l’ajuda del canó de projecció. A mesura que els alumnes es vagin familiaritzant amb el mitjà, dominant més la llengua escrita i agafin així més seguretat i autonomia, ho poden anar fent sols a l’ordinador.

Vegem alguns exemples de l’ús didàctic de les imatges. Les podem utilitzar,

A nivell d’aula

  • Per mostrar la feina feta a l’aula (un experiment, una activitat que els hagi engrescat molt, …). Permet, en efecte, per una banda, fer una reflexió a posteriori de la mestra amb el grup classe sobre la feina feta i pensar entre tots les imatges que posem; i per altra banda, que els alumnes expliquin i mostrin a les seves famílies la feina feta tot compartint-la i comentant-la.
  • Com a suport d’una feina didàctica concreta, per exemple d’un Projecte de treball. Posem per cas que treballem els lleons. Tant des de l’aula com des de casa es podem penjar imatges de lleons (a través de les imatges també aprenem, ens ensenyen coses noves i ens ajuden a aprendre). Podem aprofitar el bloc per escriure, en l’apartat del comentari, allò que la imatge ens mostra o ens suggereix.
  • Per mostrar les vivències d’una sortida feta amb l’escola. Amb el canó de projecció presentem les diverses fotos de la sortida i entaulem una conversa amb tot el grup classe sobre l’activitat feta. Així decidim quines imatges posem i quin text escrivim al post (l’escriu la mestra davant de tots els infants).

A nivell de família

  • Penjar les fotos d’alguna activitat que hagi fet durant el cap de setmana, o les vacances amb la família. És una manera més de compartir amb el grup classe les vivències que l’alumne té amb la família fora de l’escola.
  • Com a suport d’una feina didàctica concreta. Penjar algunes imatges que hagin trobat i que des de l'escola se'ls demanin, o d'algun tema que hagin treballat a l'aula.

El bloc permet, en suma, una comunicació més estreta família-escola, els pares poden veure i saber què es fa a l’escola d’una manera més directa, a la vegada que poden compartir les vivències amb els seus fills. El bloc pot esdevenir, d’aquesta manera, un nou pretext per enriquir la comunicació entre pares i fills, entre alumnes i mestres, i entre els alumnes mateixos.

Penjar fitxers Mèdia al bloc

Per inserir un arxiu Mèdia (imatge 1, so 2, vídeo 3 o d'altres tipus de Mèdia 4) al vostre bloc, caldrà que us valideu al bloc, tal com s'explica a la Pràctica 2 d'aquest mòdul i que accediu a l'espai en que s'escriu un article: penjar1.jpeg

1.- Prèviament cal haver seleccionat l'arxiu Mèdia que es vol pujar, en aquest cas una imatge (1), i tenir-lo localitzat.
2.- Accediu a l'edició d'articles, ja sigui per modificar-ne un d'existent, o bé per crear-ne un de nou. 3.- Feu la inserció de l'arxiu Mèdia seleccionant la font des d'on voleu pujar l'arxiu d'entre les diferents opcions que es proposen.

  • des de l'ordinador, cal fer una cerca del fitxer Mèdia en els directoris del vostre ordinador;
  • des d'una URL, adreça d'Internet, indiqueu-ne l'adreça web des d'on carregar l'arxiu;
  • des de la Galeria d'imatges prèviament pujades, cerqueu i seleccioneu la imatge a inserir;
  • des de la biblioteca d'arxius Mediateca, cerqueu el fitxer que desitgeu inserir.

En tots els casos cal omplir els camps requerits marcats amb un *

4.- Situeu l'arxiu dintre l'article donant-li el format més escaient, tot seleccionant les opcions que més us convinguin d'entre les diverses possibilitats de la Mida i l'Alineació penjar111.jpeg
5.- Finalment, cliqueu Inseriu a l'article.

Després d'haver pujat i inserit l’arxiu, en aquest cas una imatge, a l'article que esteu editant, sempre podreu tornar-lo a modificar. Només cal que seleccioneu la imatge clicant al damunt i apareixen les icones: Edita la imatge o bé Elimina la imatge: penjar2.jpeg
En l'opció d'editar podreu modificar-ne la mida, així com el format dintre de l'espai de l'article i fins i tot inserir un enllaç extern a una altre pàgina web, mentre que a la petanya d'Opcions avançades podreu seleccionar els Estils i les Propietats de la imatge, com el Marc o Espai vertical i horitzontal que més us convinguin:
penjar3.jpeg

Penjar arxius Mèdia des d'Internet

Per penjar imatges des d'Internet només heu de seguir els mateixos passos que heu fet per penjar una imatge d'un arxiu allotjat al vostre ordinador, però tenint en compte que heu se seleccionar Des d'una URL i haureu d'escriure l’adreça web on està ubicat l'arxiu Mèdia.

Penjar imatges des d'Internet a partir d'un àlbum de fotos o fotobloc

Una altra manera de inserir imatges a un article, podria ser utilitzant una plataforma de fotobloc on podem pujar diferents fotografies.

Llavors l'arxiu el podríeu enllaçar des del vostre bloc, posant la imatge tal com s’ha descrit anteriorment: inserint una imatge que s’allotja a Internet.

Segons la Viquipèdia un Fotobloc és una variant de weblog (bloc), que consisteix bàsicament en una galeria d’imatges fotogràfiques publicades regularment per un o més autors. Generalment, amb la foto, el propietari del fotolog hi escriu comentaris.

En aquesta adreça de la Jornada Tècnica d'audiovisuals: Comunicació i audiovisuals a Internet podeu trobar molta informació de diferents fotoblocs (tipus Flickr) que ens poden anar molt bé, si el que voleu fer és penjar les imatges en un altre lloc diferent al nostre bloc.

La imatge amb moviment: els vídeos en el bloc

Es poden penjar als blocs pel·lícules ja fetes, per exemple trobades al Youtube, que siguin suggeridores per algun motiu especial o senzillament perquè les volem mostrar a les famílies i, tenir-les recollides al bloc, facilita la feina als infants alhora que permet escriure comentaris tant als nens com a les famílies.

D'altra banda, La mestra amb els alumnes pot fer una pel·lícula que ajudi a treballar conceptes o que mostri unes vivències dels infants. Aquest vídeo pot servir d'exemple.

Per tal de promoure la visualització per part de les famílies del bloc, convé treballar-lo periòdicament amb els alumnes, per tal que siguin els mateixos nens i nenes que convidin els seus pares a veure’l i a participar-hi.

Posar en el bloc vídeos existents

En els blocs xtec trobareu dues opcions diferents per inserir vídeos en un article del bloc. Primer de tot cal fer una recerca per Internet d'algun vídeo que us interessi. Podeu accedir a les webs de Youtube o Google video i fer-ne una cerca.

Primera opció: embed
  • Adquisició del codi embed
    • Youtube:
      • Podeu personalitzar 1 l'aparença del reproductor de vídeo clicant la icona Personalitzar
      • A continuació copieu el codi generat a la casella Insertar 2.
        penjarvideo1.jpeg
  • Google Vídeo: copieu el codi de la casella Embed video penjarvideo2.jpeg
  • Inserció del codi a l'article del bloc
    • A l’apartat on escriviu habitualment les vostres notícies i articles cal que seleccioneu la pestanya HTML i hi enganxeu el codi del vídeo seleccionat.

penjarvideo3.jpeg

Segona opció: adreça URL
  • Copiar l'adreça URL del vídeo que voleu inserirvideo1.jpg
  • Clicar la icona
  • Escriure l'adreça web copiada anteriorment, tal com es mostra a la imatge:

  • Finalment, clicar D'acord

Així és com podreu visionar un vídeo en el vostre bloc:

penjarvidoe4.jpeg

Als Blocs de l'espai XTECBlocs podreu pujar fitxers amb els següents formats:

  • Imatge: jpg, jpeg, png, gif
  • So: mp3, midi, mid
  • Vídeo: mov, avi, wmv
  • Multimèdia: flv, swf
  • Text: pdf, odt, css

Heu de tenir en compte, però, que en cap cas poden superar 1Mb de grandària.

Per saber-ne més: posar en el bloc vídeos que hem fet nosaltres

Si ens registrem a Youtube o a Google video podrem pujar les nostres produccions.

Un cop les hem pujat la manera d’enganxar-les al bloc és la que s’ha explicat a l’apartat anterior.

Podem trobar algunes experiències interessants d’escoles que utilitzen els vídeos, el video cuentos del Ceip San Walabonso de Huelva (Niebla) són un bon exemple.

A la web de les Jornades de Comunicació i Audiovisuals a Internet podreu trobar més informació sobre com registrar-vos en aquest tipus de serveis de vídeo.