Els blocs i la blogosfera
Amb aquesta pràctica es pretén donar a conèixer què són els blocs i mostrar diferents utilitzacions didàctiques dels mateixos.
Què són els blocs?
La neoloteca de www.termcat.cat, en dóna la definició següent:
Bloc: Pàgina web, generalment de caràcter personal i poc institucional, amb una estructura cronològica que s'actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos.
Si anem a la Viquipèdia trobem la següent definició:
En informàtica, un bloc (informalment també weblog, blog, dip -diari personal interactiu- o bitàcola) és un espai personal d'escriptura a Internet. Una mena de diari en línia, un lloc web que una persona utilitza per a escriure periòdicament, en el qual tota l'escriptura i l'estil s'utilitza via web.
Aquestes dues definicions permeten entendre que un bloc és un espai a Internet on es pot escriure lliurement: opinions, informacions, temes… També està clar a la idea de "diari personal" s'hi afegeix el mot "interactiu": és a dir es defineix el bloc com a espai personal d'escriptura que pot interactuar amb altres persones.
Els blocs i el nou vocabulari
A partir de la paraula 'bloc' ('blog') han sorgit noves paraules:
- 'Blocosfera' ("blogosfera" i també "catosfera" en català ), que es refereix a l'univers dels blocs, la vida que desprenen els blocs a la xarxa.
- 'Blocaire' ('weblogger', 'blogger'), es refereix a l'autor de blocs.
- 'Post', cadascun dels articles escrits en un bloc per un blocaire.
Els blocs, un nou recurs?
Els blocs esdevenen una nova eina i una nova manera de comunicar-se: escriptura-lectura-resposta-escriptura…. Qui diu que avui en dia no s'escriu ni es llegeix?
A més a més no representen cap dificultat tècnica per publicar continguts a la web.
Tot fa pensar que tots aquests ingredients (manca de dificultat, facilitat per escriure, escriure per interactuar…) poden ser molts bons recursos per utilitzar a les escoles.
Ús educatiu dels blocs
Cliqueu a sobre de la imatge per tal de veure aquest mapa conceptual. Es mostren 6 possibilitats didàctiques diferents amb els seus respectius exemples.
Navegueu per tots els enllaços d’aquest mapa conceptual per tal de conèixer diferents possibilitats didàctiques dels blocs.
http://anna.ravalnet.org/formacio/esquemablocsinf/esquemablocsinf.html
Aquest vídeo de Rachel Boy, una mestra de New Zealand, és prou clar per entendre les noves possibilitats que les eines anomenades web.2 ens ofereixen avui en dia a l'educació infantil:
- per a la comunicació,
- per a la instrucció,
- per a la propietat,
- per a compartir,
- per a la col·laboració,
- per a la discussió,
- per l’ “empowerment” (el fet de delegar poder i autoritat als alumnes i de conferir-los el sentiment que són amos del seu propi treball),
- per a la interacció,
- per a la motivació,
- per a la participació,
- per al contracte,
- per a l’entusiasme,
- per a la conversa,
- per a la creativitat,
- per a la reflexió,
- per ampliar les parets de l’aula,
- per donar als estudiants una veu,
- per donar als estudiants una audiència,
- per donar als estudiants un ambient que s’aprèn,
- per donar-los les habilitats útils per al seu futur digital,
- escriure per aprendre, bloc per aprendre
Hem de tenir present que el treballar en blocs ens possibilita treballar de forma col.laborativa i el que és útil pels alumnes ho és també pels mestres. D’aquesta manera trobem molts blocs de mestres que interactuen entre ells per tal de compartir idees, recursos, materials… és a dir a través dels blocs poden treballar de forma col.labotaiva i en xarxa. El bloc Educa't-Educa'm és un bon exemple de bloc educatiu elaborat per mestres.
Creació d'un bloc
Aquí teniu un mini turorial de com crear un bloc a xtecblocs.
Cal que tingueu en compte que el bloc que creareu i utilitzareu en aquest curs s'allotjarà a l'espai de proves dels blocs xtec. Paral·lelament podeu crear el vostre bloc personal, d'aula o de centre definitiu.