Textos expositius

Són aquells tipus de textos que tenen per funció transmetre nous coneixements. La seva característica diferenciadora principal és que utilitzen un vocabulari precís. Es consideren textos expositius les biografies, els apunts, els resums, les descripcions, els dossiers de treball, etc.

A Educació Infantil us proposem treballar les descripcions, que poden servir de base per treballar, entre d'altres textos, les endevinalles i per construir un diccionari de classe.

Activitats tancades

Les endevinalles són un bon recurs per treballar la descripció. La paraula clau n'és la solució, i tant si partim de l'endevinalla ja construïda per trobar la solució, com si en volem crear una, necessiteu tenir molt clares les seves característiques: com és, per a què serveix, de què està feta, on la trobem, etc.

Les endevinalles que trobem a l'Edu365, sobretot el contingut de les pistes, ens poden servir de punt de partida per entendre la necessitat de conèixer les característiques d'allò que hem decidit que serà la solució.

endev.jpg

Penseu que és una bona activitat per fer amb tot el grup classe mitjançant la utilització del canó de projecció.

Propostes d'activitats obertes

Podeu donar una ullada a la pàgina El mar. És la materialització d'un projecte realitzat en una aula de P5, on s'utilitza el text expositiu.

Vosaltres, però, us centrareu en la descripció que us servirà per crear un diccionari de classe.

A la xarxa hi ha un diccionari visual creat en format htm. Tot i que és en castellà, es poden aprofitar les imatges d'aquest diccionari per elaborar, amb el vostre alumnat, les descripcions.

També es poden obtenir les imatges des d'un cercador:


http://images.google.com


http://recursos.cnice.mec.es/bancoimagenes4/


http://www.freefoto.com/index.jsp


Si feu servir la càmera fotogràfica, o bé del TuxPaint, només cal inserir la imatge en un document d'un processador de textos i escriure'n la descripció.
També el podem construir fent una presentació i posant a cada diapositiva una imatge i el text.

Recordeu que podem enregistrar la descripció amb un editor de so i inserir-la en el nostre diccionari virtual.

Una altra possibilitat per fer el vostre diccionari seria entrar cada paraula amb la seva imatge en un bloc. Vegeu el mòdul 1.

El diccionari que construïu el podeu utilitzar per moltes altres coses; a més de treballar el vocabulari, l'escriptura i la lectura, us pot ser útil per elaborar endevinalles, inventar contes, crear noves paraules, fer jocs de paraules, etc.

Activitats fetes amb l'alumnat

  • Treball d'un grup classe elaborat en format presentació, on es combinen textos explicatius amb fotografies.
  • Divertit treball d'abecedari on cada alumne es fa seva una lletra, fa un dibuix i escriu una frase relacionada.