Textos enumeratius
Diríem que són textos enumeratius aquells que tenen per funció recordar dades, etiquetar, classificar, comunicar resultats, anunciar successos… Es caracteritzen gramaticalment per ser construccions sintàctiques majoritàriament centrades en el nom.
Activitats tancades
Per treballar el text enumeratiu (el nom) podem recórrer a la xarxa.
edu365
Si donem una ullada a la web de l'edu365, a l'etapa d'Infantil i a l'apartat Llegir i escriure, trobem diferents aplicacions en què l'alumnat ha d'identificar la paraula a partir d'una imatge, confegir-la, escriure-la.
Paraules. En aquesta activitat podem triar el grup de paraules que volem treballar. Hi apareix una imatge, escoltem la paraula i aleshores cal identificar aquesta paraula entre d'altres quatre.
Lletra per lletra.
Es donen totes les lletres que necessitem per confegir una paraula.
JClic
La Zona Clic també ens aporta activitats interessants.
Llegim etiquetes.
Es tracta d'una activitat JClic sobre la identificació d'etiquetes de productes coneguts.
Els fruits de la tardor.
És una altra activitat JClic en què primer escoltem el nom dels diferents fruits que apareixen en les imatges i, de mica en mica, es van proposant activitats més complexes de lectura.
100 paraules per escriure. L'alumne/a ha d'escriure la paraula que sent i que es representa amb una imatge. Les activitats estan agrupades en sis nivells de dificultat.
Dictat de paraules.
Aquesta activitat JClic s'organitza en 4 blocs de consonants: mp/lrs/tn/fd. Se sent una paraula i l'alumne/a l'ha d’escriure.
Altres recursos
Podeu fer una passejada per les activitats Animals, Paraules 1, Paraules 2 i Escric de la pàgina web Vols jugar?
Una altra opció la trobareu a la pàgina El racó de la bruixa de l'apartat de Llengua. Es tracta d'activitats JClic.
100 PARAULES PER ESCRIURE. Tot i que es tracta d'una activitat JClic, la seva aparença és tan diferent que sembla totalment un altre tipus format.
Activitats obertes
A Educació Infantil s'inicia el treball del llenguatge escrit amb el propi nom com a text amb significació per als nens i nenes. Es comença per identificar el propi nom, i això ens servirà per saber on hem de penjar la jaqueta, quin és el nostre calaixet, posar el nom als treballs que fem, etc. També és el punt de partida per introduir el nom dels altres companys i el coneixement de les lletres.
A la xarxa no trobarem activitats per treballar el propi nom, però això no vol dir que no podem utilitzar les TIC per fer-ne.
Activitats ben simples com escriure el propi nom en un processador de textos amb l'objectiu de fer la llista dels nens i nenes de la taula, dels que surten en una foto, dels que es queden a dinar, dels que han vingut a l'escola, etc., estan a l'abast de tothom.
Podem provar de fer altres activitats:
KidPix
- Utilitzant les lletres animades del mateix Kid Pix fent servir l'eina d'animacions.
Presentacions: Impress
Un recurs que té moltes possibilitats és la presentació amb hipervincles. Podeu practicar-lo fent una activitat interactiva amb els noms dels nens i nenes de la classe.
- Feu fotografies de cadascun dels/de les alumnes de la classe. Una mida òptima podria ser de 400x300 píxels. Cal que tingueu en compte que com més pesi la presentació, més trigarà a obrir-se.
- Obriu el programa per fer presentacions (Impress, de l'Open Office) i escolliu el format de presentació. Obriu les diapositives que necessiteu i inseriu en cada diapositiva una fotografia.
- Posareu en cadascun dels dos noms que no són el de l'alumne de la fotografia un hipervincle de la diapositiva actual i un hipervincle de la diapositiva següent en el nom que es correspon a la imatge. Recordeu que per fer l'hipervincle cal tenir el nom seleccionat.
Un cop hàgiu fet tots els hipervincles, aneu a Presentació, Transició de diapositiva i, on diu Avançar, mireu que les dues opcions estiguin desactivades.
- Aneu a Fitxer, Desar com i trieu l'opció: Presentació amb diapositives de Impress.
En cas que vulgueu conèixer amb més profunditat el programa Impress podeu consultar el manual del curs D71: Presentacions multimèdia: usos didàctics.
Altres recursos
Escriu les paraules: joc per compondre paraules seguint un model, encara que també es pot utilitzar per compondre paraules de forma oberta i lliure.