Idees per treballar a l'aula

El JClic

El JClic està format per un conjunt d'aplicacions de programari lliure que permet crear diversos tipus d'activitats educatives multimèdia. La ZonaClic és un servei del Departament d'Educació creat amb l'objectiu de donar difusió i suport a l'ús d'aquests recursos i oferir un espai de cooperació obert a la participació de tots els educadors/es que vulguin compartir els materials didàctics creats amb el programa.

  • Biblioteca d'activitats. És el recurs més valuós de la ZonaClic. Està formada per centenars d'aplicacions creades gràcies a moltes hores de feina desinteressada d'educadors i educadores de diversos països.
  • Documents. En aquest apartat podreu trobar documentació referent a la instal·lació del programa, manuals d'utilització i creació d'activitats i, fins i tot, podreu llegir diversos articles que parlen de diferents maneres d'utilització i explotació de les activitats JClic a les aules.
  • Crear activitats Jclic. D'altra banda, amb el JClic-autor és molt senzill crear activitats de diferents tipus i adaptades a les necessitats del vostre alumnat. Fins i tot, també és possible adaptar-ne de ja existents segons les vostres necessitats. Al DVD-Web de Formació, podreu trobar un manual per a la creació d'activitats amb JClic: D73: Desenvolupament d'activitats educatives en l'entorn JClic

Henny, the Hen

Henny, the hen Es tracta d'un projecte d'activitats JClic basat en un conte, adreçat a Educació Infantil i primer cicle d'Educació Primària per a l'aprenentatge de les llengües estrangeres. El projecte JClic es troba en la versió anglesa i francesa.
D'altra banda, aquest projecte d'activitats forma part de tota una unitat de programació pensada per alumnes que comencen l’aprenentatge d’una llengua estrangera a l’Educació Infantil o Cicle Inicial. Consta d’una proposta didàctica i una casset amb el conte, la cantarella i dues cançons. Per al disseny d’aquesta unitat s'ha partit de l’elecció d’un tema o centre d’interès que ha semblat adequat per als/les alumnes tant de parvulari com de Cicle Inicial. Per a aquests/es alumnes, els animals constitueixen un tema motivador i proper.

L'art romànic

Romànic Una de les últimes aportacions a la Biblioteca d'activitats és precisament aquest projecte d'activitats sobre l'art romànic per a l'Educació Infantil (P4-P5). Aquestes activitats serveixen de reforç i completen la tasca feta a l'aula. Treballem el llenguatge matemàtic (sèries, trencaclosques, associacions, relacions…) i el llenguatge verbal i escrit (ordenar lletres, escriure noms, relacionar sons i paraules…).


Recordeu que a la Biblioteca d'activitats JClic hi ha quasi 1.200 projectes i que podeu fer la cerca a partir de diversos paràmetres.

QV: Quaderns Virtuals

Quaderns Virtuals Quaderns Virtuals (QV) és un entorn d'aprenentatge digital que neix i es desenvolupa al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de portar a la xarxa els quaderns d'exercicis tradicionals. El projecte està format per un conjunt d'aplicacions de programari lliure que facilita al professorat de qualsevol nivell i àrea educatius la creació de recursos didàctics multimèdia per tal d'avaluar el progrés i el rendiment de l'alumnat.

El projecte consta de diferents aplicacions web (editor, visualitzador, generador web…), desenvolupades en la plataforma Java, que requereixen connexió a Internet i que funcionen sobre diferents sistemes operatius (Windows, Linux, Mac OS i Solaris).

  • La Biblioteca d'activitats és un recurs que està en desenvolupament i pretén allotjar els quaderns creats per educadors i educadores que vulguin compartir el seu treball. Des d'aquesta secció podreu consultar la base de dades de Quaderns Virtuals a partir de diversos criteris de cerca i també podreu informar-vos sobre com col·laborar en el projecte.
  • A la secció de documents, hi trobareu diferents tipus de documentació relacionada amb els Quaderns Virtuals.
    • Articles: recull d'articles sobre Quaderns Virtuals apareguts en diverses publicacions.
    • Cursos i tutorials: cursos i altres materials per aprendre a crear activitats educatives amb Quaderns Virtuals i aprofitar-ne totes les seves possibilitats.
    • Presentacions a congressos i seminaris: ponències presentades a congressos i seminaris relacionats amb el programari i el món educatiu.
  • L'editor de Quaderns Virtuals és l'eina que facilita al professorat la creació, edició i publicació dels seus propis Quaderns. A més, també permet exportar Quaderns per compartir-los o simplement per guardar-los com a còpia de seguretat, i també importar Quaderns fets per altres persones o descarregats de la Biblioteca.

Les parts de l'ordinador

Parts de l'ordinadorParts de l'ordinador està format per un conjunt de tretze activitats per a l'aprenentatge de les parts de l'ordinador i la utilitat de cadascuna d'aquestes activitats. Aquest Quadern Virtual s'adreça a l'alumnat d'Educació Infantil i primer cicle d'Educació Primària.



Internet i les matemàtiques: Educació Infantil

Internet i matemàtiquesInternet i les matemàtiques és un Quadern Virtual de jocs i enigmes que es va crear pel curs telemàtic Internet i les matemàtiques a primària. Està format per quatre fulls: el primer conté activitats d'Educació Infantil i la resta activitats per a cadascun dels cicles d'Educació Primària.



Projectes telemàtics

 >Els projectes telemàtics són una manera innovadora de treballar el currículum. En aquests projectes, els rols de l’alumnat i del professorat són diferents dels que habitualment es desenvolupen a l’escola. Seure en una cadira i esperar a veure què diu la mestra, copiar del llibre o de la pissarra i deixar la ment en blanc, són actituds i situacions que no són vàlides en la dinàmica del procés d’aprenentatge que aquí es planteja.

Anna Pérez, Sabina Redondo. Projectes telemàtics a l’educació primària: un recurs per transformar l’escola. Dossiers did@ac-TIC’s.nº1 Editorial UOC.

El projectes telemàtics cooperatius tenen el seu antecedent en el treball per projectes i la manera de compartir procediments i metodologia. Les seves característiques principals són: el treball col·laboratiu de l’alumnat i del professorat i la interdisciplinarietat en el tractament dels continguts. Aquesta orientació i les metodologies que s’hi utilitzen menen, inevitablement, al canvi de rols dels dos protagonistes del procés d’ensenyament-aprenentatge: mestres i alumnes. El/La mestre/a esdevé un intermediari entre l’alumne/a i els mitjans que li permeten assolir els coneixements; i aquest darrer esdevé l’actor i el protagonista del seu aprenentatge.

Els projectes telemàtics d'iEARN Pangea

iEARN són les inicials que designen la International Education and Resources Network (Xarxa Internacional d’Educació i Recursos). Es tracta d’una organització sense ànim de lucre que, des del 1989, fomenta la realització de projectes telemàtics cooperatius entre centres d’ensenyament d’arreu del món.

Entre els seus objectius cal destacar el foment de les relacions d’amistat entre professorat i alumnat de diferents comunitats, basades en el mutu coneixement i el respecte.

Per assolir aquesta fita, iEARN promou l’ús col·laboratiu de les TIC i ofereix a la comunitat educativa un ampli ventall de projectes i recursos.

El Sàlix i els sentits. Es tracta d'un projecte pensat per facilitar el treball dels sentits en l'Educació Infantil. El fil conductor és un personatge de ficció, Sàlix, que introdueix cada sentit i proposa unes activitats. Totes les escoles participants tenen una caixa amb materials relacionats amb els sentits per desenvolupar el projecte amb l'alumnat.









Endevina, endevina... Aquest projecte va dirigit als nens i nenes de Parvulari i Cicle Inicial. Es tracta d'enviar endevinalles fetes pels nens i nenes a l'aula. L'endevinalla i la solució s'han d'enviar per correu electrònic i, en tots els casos, tant la paraula com un dibuix fet pels nens i les nenes, així com una foto del grup inventor de l'endevinalla.

L'equip de coordinació de la XeR penjarà les vostres endevinalles en format d'activitat interactiva; d'aquesta manera, entre tots i totes haurem creat la web d'Endevina, endevina perquè es pugui treballar amb l'alumnat a l'aula o des de casa.

Altres projectes telemàtics

La carta als Reis

El projecte Carta als Reis és un intercanvi a través del correu electrònic entre escoles de Primària i instituts de Secundària.
Carta als ReisEn aquest projecte els nens i nenes de parvulari i cicle inicial de Primària, sovint amb l’ajut de l’alumnat de cicle superior, escriuen la seva carta als Reis d'Orient (a l'ordinador) i després l'envien a Orient per correu electrònic. Al cap de pocs dies, just abans de marxar de vacances de Nadal, tots i totes reben un missatge amb una carta de Ses Majestats, en resposta a la que ells els havien escrit. L'única cosa que ells no saben, ni han de saber, és que els seus reis particulars han estat els nois i noies d'ESO de diversos centres de Secundària que també hi participen des del més absolut anonimat.
Ja podeu imaginar que aquesta activitat és molt engrescadora, tant per als nens i nenes de Primària (petits i grans) com pels "Reis" de Secundària que hi participen. No cal dir que també és molt motivadora per a tot el professorat implicat. Podríem dir que és una ocasió de fer un treball escolar sense que ho sembli, i fer-lo de gust i amb qualitat. Els mestres i professors disposen, per uns dies, d’uns alumnes “transformats” (sobretot els de Secundària), que es deleixen per rebre una carta, per escriure’n una de resposta, per fer bé la feina… En alguns centres de Secundària, els/les alumnes que fan de “Reis d’Orient” ho fan de forma voluntària, fora d’hores de classe, i es queden sovint a fer hores extra al centre per tal que totes les cartes tinguin una resposta “reial” adequada. És, doncs, un projecte que mobilitza les il·lusions i els « bons sentiments » de tothom i fa que es visquin alguns moments « màgics » a l’escola.

Inventa't un conte

Inventa't un conte és un projecte de treball cooperatiu entre dues escoles al voltant del conte. Està pensat per a l'etapa d'Infantil: P-3, P-4 i P-5. L'objectiu principal és fomentar la imaginació i la creativitat de l'alumnat d'aquesta edat. Cal tenir molt present que als nens i nenes en aquesta etapa no els agrada massa escoltar contes inventats per companys, però sí que els agrada molt inventar contes i històries i ho fan molt bé.