Com ordenar i desar les URL dels recursos
De ben segur que en la pràctica anterior, mentre navegàveu per diferents webs de recursos, n'heu trobat d'altres que us han semblat molt interessants. Moltes vegades, però, resulta difícil recordar com s'hi ha arribat.
Els sistemes de marcatge en línia, coneguts amb el nom de social bookmarking faciliten en gran mesura el registre de les adreces d'interès i aporten un seguit de facilitats que cal conèixer:
- Accés a la pròpia llista de favorits des de qualsevol ordinador connectat a Internet.
- Compartir les llistes amb companys/es de feina o amb qui es vulgui. Tanmateix, també es pot mantenir una llista d'adreces privada.
- Facilitat tant per trobar usuaris amb interessos comuns als nostres i que utilitzen les mateixes folcsonomies1), com per accedir a les seves adreces d'interès.
del.icio.us
del.icio.us és tracta d'un servei web d'emmagatzematge i classificació d'adreces d'Internet, on podreu desar la vostra col·lecció de favorits; alhora, també podreu accedir a les de molts altres usuaris/es.
Es poden usar etiquetes per tal d'organitzar i recordar els llocs preferits, la qual cosa en facilita la cerca. També hi ha l'opció de cercar i fullejar del.icio.us per trobar adreces que altres usuaris han enregistrat, o descobrir-hi les més visitades o populars.
Per què del.icio.us?
Delicious té alguns avantatges respecte a d'altres sistemes de marcatge:
- Totes les adreces que hi desem són etiquetables, això vol dir que podem assignar a cada adreça que desem diferents paraules clau i podem afegir-hi també anotacions per tal d'identificar ràpidament allò que tenim desat.
- Permet la cerca per etiquetes, notes i títols. D'altra banda, també es poden encadenar diferents etiquetes per fer-ne la cerca. Per exemple: http://del.icio.us/dei1/infantil+llengua ens retornarà la llista d'adreces etiquetades amb les paraules "infantil" i "llengua".
- Les adreces desades a del.icio.us són accessibles de diferents maneres, tant via navegador com via sindicació RSS.
Comencem?
Esteu a punt per començar a desar i organitzar els vostres favorits a del.icio.us?
Per començar a desar les vostres adreces us haureu de registrar tot clicant l'enllaç register o a »get started«:
Arribareu a una pantalla on se us demanaran les vostres dades:
Un cop emplenades us demanarà que instal·leu els botons al vostre navegador que us permetran desar i consultar ràpidament el vostre del.icio.us. Ho podeu fer ara, o bé més tard. Fem-ho!
Finalment, l'última pantalla us informarà que ja ho teniu tot a punt per començar a fer bookmarking amb del.icio.us.
Abans, però, us caldrà llegir el mail que us arribarà a l'adreça de correu electrònic que heu indicat al formulari de registre, per tal de confirmar el nou compte:
Marquem?
Els botons que heu instal·lat al vostre navegador són la forma més ràpida de desar (marcar) adreces a del.icio.us. Quan visiteu una pàgina i la volgueu desar, només caldrà fer clic al botó TAG o al post to del.icio.us (tot dependrà de quin tipus de botó hagueu instal·lat).
Quan apareix el quadre de diàleg per desar l'adreça
tindreu l'opció de emplenar els apartats següents:
- URL: és l'adreça web que voleu desar. Aquest concepte es obligatori.
- Description: és el nom de la pàgina que esteu registrant. De manera automàtica es registra el títol de la pàgina, si el té. També es pot canviar, si així ho voleu.
- Notes: aquí podreu anotar tot allò que cregueu oportú destacar de l'adreça que deseu. Té un límit de 255 caràcters.
- ags: paraules clau (etiquetes, categories) que assignareu lliurement per descriure l'adreça web que esteu desant i que, posteriorment, us facilitaran la cerca de la web que necessiteu.
I com les editem?
Un cop desades les adreces, podem editar-les per fer modificacions als diferents camps o, simplement, esborrar l'adreça. Quan tenim visibles les nostres adreces, podrem observar les opcions edit i delete.
Com queda això?
Suposem que hem marcat l'adreça de la XTEC. Comproveu quin aspecte tindrà la vostra llista de favorits:
Anem a pams...
A la part superior esquerra, veureu:
- El logo seguit de la vostra adreça.
- Bookmarks: accés a la vostra llista d'adreces. També podreu veure-hi les més populars, les més recents o cercar una de les adreces desades.
- Network: accés a la vostra xarxa d'usuaris. Accedint a les adreces desades més populars o les més recents de la vostra xarxa.
- Tags: accés a les etiquetes. També podeu reanomenar les etiquetes, esborrar-les o agrupar-les.
- Subscriptions: accés a la pàgina de subscripcions i a les adreces més populars o recents de les subscripcions.
- Inbox: accés a la pàgina en la qual ens han deixat marcatges altres usuaris.
A la part superior dreta, trobareu:
- Search: un cercador d'etiquetes.
- Save a new bookmark: per accedir al formulari per desar una nova etiqueta.
- Create public profile: per determinar els aspectes del vostre perfil que voleu que siguin públics.
- Bulk edit: per editar les característiques de diverses adreces a la vegada.
- Tag options: per editar les opcions de les etiquetes, fins i tot l'opció Manage tag bundles…, que us permetrà agrupar les etiquetes en categories.
A la part esquerra central:
- Podreu veure el nombre d'adreces desades, amb les notes i la quantitat d'usuaris que també l'han desat a del.icio.us.
I al peu de pàgina:
- Podreu seleccionar la pàgina d'adreces que voleu veure.
- La possibilitat de sindicar-nos a la pàgina via RSS.
Compartir els nostres favorits
Cal tenir en compte la possibilitat de compartir que ofereixen aquests serveis i aprofitar-ho.
- Si el/la company/a és també usuari/ària de del.icio.us, podrà afegir-vos a la seva xarxa. En aquest cas, podrà veure la vostra llista sense haver de visitar la vostra pàgina a del.icio.us. Vosaltres també podreu afegir companys o altres usuaris a la vostra pròpia xarxa (Network).
- Si voleu compartir una pàgina amb un/a company/a, podeu etiquetar-la posant for:nomusuari. Al company/a, l'hi apareixerà a Inbox.
- Finalment, no només podreu compartir la vostra llista de favorits de del.icio.us tot fent-la pública, sinó que podreu destacar enllaços interessants en el vostre bloc. Tal com s'ha mostrat a la pràctica 4 del mòdul 1, per fer-ho només cal que copieu l'adreça URL que desitgeu compartir, si es tracta de tota la vostra llista pública: http://delicious.com/identificador_propi. Tanmateix, també podeu fer pública la vostra llista respecte a una etiqueta http://delicious.com/identificador_propi/etiqueta_seleccionada o un grup d'etiquetes http://delicious.com/identificador_propi/grup_etiquetes_seleccionat.
A manera de resum...
Com podem integrar-ho tot en la pràctica docent?
Els usuaris d'aquests serveis comparteixen llistes d'adreces de llocs que interessen mútuament. Hem vist que, quan nosaltres marquem una adreça, ja hi ha, segurament, altres usuaris que ho han fet prèviament. Això significa que, d'alguna manera, tenim interessos comuns.
Bateria d'idees
- Elaborar una llista de recursos d'interès per a la classe.
- Compartir la nostra llista amb alumnes d'altres classes però del mateix nivell.
- Revisar i analitzar les llistes per tal d'esporgar allò que no ens interessa.
- Crear una llista per enregistrar adreces interessants per a un projecte de treball comú.
- Confeccionar llistes compartides per grups de docents de les mateixes matèries, cicles del mateix centre o intercentres per treballar-les a l'aula.
- Examinar la popularitat d'una adreça desada i mirar quins usuaris l'han desat per tal de trobar nous recursos.
- Sindicar-se via RSS a pàgines/etiquetes d'interès per al docent o per a l'alumnat.
- Cercar a del.icio.us etiquetes sobre aquells temes que estem treballant a l'aula. Afegir-les a la nostra xarxa.
- Integrar al bloc les nostres llistes d'adreces d'interès.