Intervenció a l’entorn
A continuació podem observar exemples del treball d'artistes que necessiten dels mitjans de captura d'imatges fixes i en moviment per tal de documentar procesos efímers d'intervenció a l'espai. En utilitzar aquests i d'altres exemples a classe (Ana Mendieta, Andy Goldsworthy, Tim Knowles…) podem establir un diàleg amb l'alumnat en relació al concepte d'obra d'art que subjau en aquestes manifestacions artístiques: el d'una entitat dinàmica i oberta, susceptible de transformacions en el temps, ja siguin produïdes per fenòmens atmosfèrics o per la interacció amb l’espectador.
Christo Javacheff i Jeanne-Claude de Guillebon: Arbres embolicats, 1998 (Berower Park, Riehen, Suïssa, del 13 de novembre al 13 de desembre de 1998).
Les obres de Christo i Jeanne-Claude són sempre efímeres. La temporalitat de les seves intervencions a l'entorn (generalment dues setmanes) és considerada pels artistes com un recurs estètic. El procés i el progrés de cada projecte formen part integrant de l’escultura final. Per tal d’elaborar la memòria de cada intervenció, utilitzen tècniques com la fotografia, l’audiovisual, l’estadística i els informes. Habitualment treballen amb el fotògraf Wolfgang Volz i seleccionen aquelles imatges que formaran part de les publicacions posteriors que ajudaran a finançar els projectes següents.
Amb les seves intervencions aconsegueixen canviar la nostra percepció d’aquell espai, ens conviden a contemplar-lo i admirar-ne la bellesa, sense interferir en les activitats quotidianes de la gent que viu als voltants. L’espectador actua en el si de les estructures, anima el que és inanimat juntament amb els elements naturals: el vent, la pluja o el moviment de l’aigua. L’obra pot contemplar-se “in situ” , o bé a través dels mitjans de comunicació i també a partir dels dibuixos preparatoris, collages o gravats realitzats per Christo.
Més informació sobre els artistes:
http://www.christojeanneclaude.net/ Pàgina web dels artistes.
http://www.letraslibres.com/index.php?art=9304 Entrevista de Maite Iracheta als artistes.
Nils Udo: Arrel escultura, 1995 (Parc Chapultepec, Mèxic).
El mètode de treball de Nils Udo consisteix bàsicament en reaccionar davant dels estímuls que rep de l’entorn natural on es troba. L’artista fa intervencions efímeres, reorganitzant els elements naturals i sotmetent-los a alguna tensió. Amb aquesta manera d'actuar mostra allò que ja existeix, crida l’atenció de l’espectador cap els fenòmens naturals. Vol incitar-nos a recuperar els vincles perduts amb la natura.
Per realitzar l’obra Arrel escultura, l’artista, juntament amb un grup de col·laboradors, va excavar amb molta cura durant una setmana (després d’un llarg període de sequera) per descobrir un aspecte no-visual de l’arbre: les arrels. Després de la intervenció i la realització de les fotografies, la cavitat fou tapada amb terra un altre cop.
Les fotografies realitzades per l’artista amb la intenció de documentar els esdeveniments constitueixen obres d’art independents. Amb elles l’artista inicia un procés d’abstracció, ja que extreu un detall del context global de la intervenció en l’ambient natural. Aquesta segona fase de l’obra és tan subjectiva com la primera, ja que és la pròpia sensibilitat de l’artista que defineix la forma d’enquadrar la imatge o selecciona una determinada qualitat de la llum. La gran qualitat tècnica i plàstica d’aquestes imatges fotogràfiques, de grans dimensions i diferents formats (panoràmiques, quadrades, rectangulars) realitzades en Ilfochrome sobre alumini, fan patent la importància que l’artista dóna al suport fotogràfic final de les seves intervencions a la natura.
Més informació sobre l’artista:
http://www.circulobellasartes.com/ag_ediciones-libros.php?ele=17&_pagi_pg=2
Ressenya i document pdf del catàleg de l’exposició de Nils Udo: Huellas en la Naturaleza, organitzada pel Círculo de Bellas Artes de Madrid l’any 2006.
http://www.circulobellasartes.com/ag_ediciones-minerva-LeerMinervaCompleto.php?art=62 Entrevista de Camille Jutant a l’artista Nils Udo publicada a la revista Minerva (Círculo de Bellas Artes de Madrid), 2006.
http://www.unalmed.edu.co/mediateca/artenaturaleza/espanol/arte_tierra/artetierra_og_arte_ecol.htm#nils Web de Eugenia Pérez Arango, professora associada de la Universidad Nacional de Colombia, que recull tot un seguit de manifestacions artístiques que vinculen l’ésser humà amb entorns naturals.
http://www.envrak.fr/imprimer-article-26-nils-udo-et-le-land-art?PHPSESSID=3de16… Article procedent de Le webzine culturel Envrak que situa el treball de Nils Udo dins del context dels artistes del Land Art.
http://www.greenmuseum.org/content/artist_index/artist_id-36.html Web del Greenmuseum amb una relació d’artistes entre els quals es troba Nils Udo. Relata la manera de treballar de l’artista i ofereix un catàleg d’obres amb una explicació complementària.
ACTIVITAT: Canviar la nostra percepció de l’entorn
Pensa en la possibilitat de proposar a l’aula un exercici d’intervenció a l’espai amb l’objectiu de canviar les nostres percepcions sobre l’entorn quotidià (un carrer, una plaça, un jardí…). Les intervencions no sempre són visuals, també poden ser sonores, com el muntatge de l’artista Jordan Wolfson per la fira d’art contemporani ARCO 2006. En aquest cas, l’artista va col·locar uns altaveus sobre les teulades de l’exposició que reproduïen els crits dels corbs amb la intenció d’atraure altres ocells a l’edifici. L’única evidència de l’obra fou sonora, a part de la possibilitat d’observar els ocells que s’apropaven a l’edifici.
Cal tenir en compte:
- Aquesta activitat pot fomentar l’aprenentatge cooperatiu i, per tant, pot ser interessant proposar la formació de petits grups de treball (tres o quatre alumnes).* Escollir un lloc i definir el projecte tenint en compte les característiques de l’espai que l'envolta i els interessos de la gent que hi viu.
- El procés de treball estarà format pels esbossos, les anotacions, les fotografies del lloc escollit i la relació de materials necessaris per a la realització, el pressupost, etc.
- Simular la intervenció amb un programa de retoc d’imatges.
- En cas de portar-ho a terme, documentar gràficament (mitjançant fotografies i/o vídeo) el procés de creació.
Maria Colom, Mireia Chaos, Alba Filella, Noemí Sánchez: Intervenció a l’entorn Arbres embarassats, Cambrils, maig 2008.
Proposta de l’alumnat: Embarassar simbòlicament cinc arbres del passeig de Cambrils i escoltar detingudament les observacions de la gent del carrer.