Creacions multimèdia
Què és multimèdia?
Com podriem definir un concepte tan ampli en poques paraules? Text? So? Imatge fixa? Vídeo? Hiperenllaços? Animacions?
Multimèdia és un còctel de mitjans de comunicació com els que acabem d'anomenar, presentats al mateix temps i que fan que la transmissió de la informació sigui més entendora ja que comprèn diversos sentits.
De vegades la multimèdia fins i tot ens permet interactuar amb l'ordinador per millorar el procés d'aprenentatge gràcies a aquesta interactivitat, ja que se li permet a l'usuari controlar certs aspectes del projecte multimèdia. Les pissarres digitals interactives (PDI) són també un bon recurs per aprofitar al màxim la interactivitat de les eines multimèdia, el potencial de les noves tecnologies i d'Internet.
El so o àudio representa una part important en la multimèdia, i s'encarrega d'activar el sentit auditiu. La imatge fixa és un altre element important multimèdia, fent més entenedors els continguts que es vulguin desenvolupar.
Els continguts d'aquesta segona pràctica són:
- Captura, edició i muntatge d'àudio.
- Ús de tècniques de tractament de la imatge digital.
- Caracterització de formats de vídeo.
Desenvolupament de la pràctica
Àudio
L'àudio es pot treballar des de diverses vessants. A continuació us proposem que visiteu una proposta didàctica d'un professor d'Andalusia sobre ràdio escolar.
La XTEC proposa treballar la ràdio i l'àudio des d'una webquest.

Audacity
Si ens centrem més en qüestions tècniques, per editar àudio d'una manera senzilla i intuïtiva, al CDWeb disposem d'un programari molt adequat per treballar a l'aula: Audacity.
L'Audacity és una aplicació lliure i de codi obert, pensat per a gravar i editar àudio, permetent aplicar efectes, conversió de formats, etc. Vegeu el tutorial amb SlideShare de sota.
Imatge fixa: editors en línia i àlbums de fotos
Aquesta part de la pràctica se centrarà en els dos aspectes principals del tractament de la imatge digital i les TIC: l'edició de la imatge i la posterior publicació a Internet.
Hi ha molts programes d'edició d'imatge fixa gratuïts. Segur que tots hem sentit a parlar de Picasa, però en aquesta pràctica parlarem d'editors d'imatge fixa en línia. Aquí, però us en mostrem uns quants:
Picnik
Picnik és un editor ràpid i amb molts efectes. Permet obtenir les fotos directament des de xarxes socials i aplicacions web 2.0 com Facebook,Flickr o els Àlbums web de Picasa. No necessita registre.
Pixlr
Pixlr és un editor amb paleta flotant d'eines, una finestra també flotant de navegació i una altra finestra flotant per a les capes. Les icones tenen un cert aire a Photoshop. No necessita registre.
Snipshot
Snipshot és una aplicació web de retoc i edició d'imatges. Permet la importació d'imatges de diversos llocs, i realitza les operacions principals d'edició, a més de permetre retocar altres paràmetres en línia. Aquesta aplicació està dissenyada en AJAX.
Pixenate
Aquesta és una altra aplicació Web 2.0. Pixenate és un editor d'imatges online que permet realitzar les accions d'edició més bàsiques així com d'altres com modificar paràmetres de llum o color, transformar les fotos a sípia, treure els ulls vermells, etc.
Per publicar les nostres fotos a Internet disposem de diverses aplicacions anomenades Àlbums de fotos. Dues de les més utilitzades actualment són els àlbums de fotos de Flickr i els àlbums de fotos de Picasa.
Flickr
Flickr permet publicar un número limitat de fotografies, organitzades en carpetes (sets). Si es vol un número ilimitat de fotografies i sets cal contractar el servei.
Un exemple a Flickr: auladetecnologia, de Xavier Rosell
Picasa
PicasaPermet publicar fins a 250Mb en fotografies, amb número ilimitat de carpetes. Si es vol més espai web per emmagatzemar les fotos, s'ha de pagar.
Un exemple a Picasa: Àlbum de fotos del departament de tecnologia de l'IES Badalona VII
Vídeo/Animacions
En aquesta part de la pràctica descobrirem el Wink, una aplicació que permet fer captures de pantalla amb l'objectiu de generar tutorials animats. Les animacions generades tenen format Flash o executables.
Visita el tutorial en SlideShare que hi ha a sota per aprendre a utilitzar l'aplicatiu.
Conversors de formats
Moltes vegades necessitem convertir el format d'un fitxer multimèdia. A Internet disposem d'aplicatius que fan aquesta funció en línia, sense haver de tenir descarregat i instal.lat cap programa a l'ordinador. El punt feble d'aquestes aplicacions, sobretot pel que fa a la conversió de fitxers de vídeo, és la mida màxima del fitxer.
Les dues aplicacions gratuïtes que us mostrem a continuació en són dos exemples. Aquests programes són capaços de convertir els següents formats:
- Àudio: aac, ac3, flac, m4a, mmf, mp3, ogg, ra, ram, wav, wma etcètera.
- Imatge fixa: bmp, gif, ico, jpg, png, tiff, wmf, pcx, etcètera.
- Vídeo/Animacions: 3gp, avi, flv, qvi, ipod, mov, mp4, mpg, ogg, rm, vob, wmv, etcètera.
- Documents de diversos tipus: csv, doc, html, odp, ods, odt, pdf, ppt, rtf, txt, xls,xlm etcètera.
Informació complementària
Tutorials
Informació complementària