El projecte tècnic

"La tecnologia permet satisfer necessitats"

Segurament hauràs sentit aquesta definició de tecnologia moltes vegades. El projecte tècnic està directament relacionat amb el concepte tecnologia perquè és el conjunt d'eines i operacions mitjançant les quals se satisfan necessitats. El projecte tècnic és el resultat d'un procés de treball format per diferents fases (des de l'identificació del problema fins arribar a l'avaluació del producte final) i en aquesta pràctica es pretén donar una visió general per treballar-ho a través de les TIC.

Els continguts d'aquesta pràctica són:

  • Conèixer les diferents fases del procés tecnològic: identificació del problema, recerca de solucions, proposta del projecte tecnològic (materials, eines, maquinari necessari, estudi econòmic, planificació del procés, realització i avaluació del resultat)
  • Presentar el projecte en format multimèdia
  • Valoració de l'estalvi de material: reciclatge, reutilització i economització
  • Normes de seguretat i d'ús en la utilització de màquines, eines i espais

Desenvolupament de la pràctica

El projecte tècnic

Un dels recursos que ens ofereix la xarxa sobre el projecte tècnic és un dels "posts" de Jordi Jordan en el seu weblog.

Feu un cop d'ull a aquesta pàgina, prestant especial atenció al model d'informe que proposa seguir i als enllaços amb exemples de projectes tècnics realitzats.

Model d'informe
Si es vol treballar a un nivell conceptual molt més senzill, hi ha un paquet d'activitats Jclic en castellà amb set activitats sobre el projecte tècnic.

Engegueu l'applet i veureu com funciona!

L'applet

Normes de seguretat

La seguretat i la prevenció de riscos han esdevingut molt importants en el nostre entorn de treball, i l'aula de tecnologia no n'és una excepció. En els webs indicats a continuació trobareu materials didàctics i informatius sobre la prevenció de riscos:Prevenció i normes de seguretat
La web que et proposem visitar a continuació està animada amb Flash i va posant a l'internauta en situacions de risc laboral (per poder-hi navegar lliurement t'hi has de registrar gratuïtament).

Risc laboral

Els àudiovisuals ens ajuden!

Moltes vegades el visionat d'un vídeo ens facilita la tasca a l'hora d'explicar com es duu a terme un procés de construcció.

Una possible activitat que es pot realitzar amb els alumnes, paral·lelament amb el projecte tècnic, és la gravació i posterior edició d'un vídeo del procés de construcció d'un objecte, per a disposar-ne en un futur i fer-lo servir per simplificar o fer més entenedores les nostres explicacions a classe.
Veieu dos exemples de processos de construcció trobats al YouTube.

Exemple 1: Com fer el muntatge d'un ordinador personal

(extret de YouTube: How to build a PC)Exemple 2: Com construir un "skateboard"

(extret de YouTube: Make a skateboard)


Informació complementària

Podeu trobar més informació en els següents enllaços:

Publicació de treballs a la xarxa

A l'entorn de la XTEC s'han incorporat diferents recursos que faciliten el desenvolupament dels Entorns Virtuals d'Ensenyament i Aprenentatge (EVEA).
Cadascun d'aquestes eines tenen les seves especificitats, que les fan adequades per una tasca determinada, algunes són ideals per a la publicació dels treballs dels grups d'estudi o de l'aula, altres faciliten la resolució d'exercicis i activitats d'aprenentatge.

El servei de blocs de la XTEC XTECBlocs ens pot permetre tenir un espai a la xarxa per mostrar i compartir tot el que fem a les aules.
Us animeu a obrir un bloc?