Moodle: entorn virtual d'ensenyament i aprenentatge

Moodle es l'acrònim de Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, és a dir, Entorn Modular Dinamic d'Aprenentatge Orientat a Objectes. Es tracta d'un programa que té aquestes característiques:

  • Crea un entorn virtual, un espai de comunicació a Internet, on té lloc l'ensenyament i l'aprenentatge.
  • És un entorn dinàmic perquè s'actualitza immediatament a cada intervenció nova dels participants.
  • És modular perquè s'hi poden afegir funcionalitats noves, o mòduls d'activitats, que encaixen perfectament amb les presents.
  • Està orientat a objectes, per la forma en què s'ha programat.

Moodle

Moodle per als estudiants

Moodle ofereix als estudiants un entorn privat i personal on cal identificar-se per entrar, i que, un cop dins, es troba fàcilment el camí cap al curs o cursos on estan inscrits. Quan un estudiant entra en un curs, troba una estructura clara i molt navegable, amb activitats programades seguint el calendari proposat pel professorat i amb recursos interns, com ara textos, imatges o multimèdia, o recursos externs, com llocs web per visitar.

També hi ha les diferents vies de comunicació per mantenir el contacte amb el professorat i amb la resta de companys i companyes : fòrums de discussió en grup, missatgeria interna de persona a persona i retroacció del professorat a tots els treballs i activitats que faci. L'experiència demostra que un estudiant no es troba mai sol en un entorn d'aquest tipus i que, en molts casos, serveix per acostar-lo al professorat i millorar l'acció tutorial.

Moodle per al professorat

Moodle ofereix al professorat, que no necssita tenir cap mena de coneixement tècnic ni de programació, una interfície visualment molt agradable des de la qual es poden crear fàcilment activitats didàctiques motivadores, tant individuals com grupals, i es poden afegir recursos de tota mena. A més, fer el seguiment i l'avaluació dels estudiants i de l'efectivitat de les activitats és una tasca molt senzilla i que es pot personalitzar.

Si encara no teniu clar què és el Moodle, visioneu aquest vídeo:

Incorporació a la comunitat Moodle

Moodle.org es recolza sobre una àmplia comunitat de voluntaris que fan possible les diferents tasques: desenvolupar programari per introduir mòduls nous i funcionalitats, provar el programari (beta testers), traduir-lo a les diferents llengües, crear documentació, respondre preguntes i donar suport als nouvinguts, etc.

Quan una persona vol començar a treballar amb Moodle, el primer que ha de fer és anar a la web del projecte, moodle.org, i visitar-la a fons: hi trobarà documentació en molts idiomes, fòrums d'ajuda i de participació, així com les darreres novetats.

Però, sobretot, el que hi trobarà són persones del món sencer que comparteixen els seus mateixos objectius i problemes: posar en marxa un sistema que doni suport a l'ensenyament. Per això és tan important incorporar-se tant aviat com sigui possible a la comunitat moodler, és a dir, a la dels usuaris i les usuàries de Moodle.

La web del projecte Moodle funciona sobre el mateix Moodle, per tant, s'organitza al voltant de cursos. Val la pena inscriure's al curs Moodle en català, un curs on trobareu la comunitat catalana de Moodle i el lloc de traducció dels programaris i les ajudes a la nostra llengua. Hi ha diferents utilitats per als inscrits, com ara, fòrums de discussió sobre les possibilitats de Moodle, un "mercat" de cursos on compartir recursos i materials en català, etc.

El procés d'inscripció és molt senzill:

  • Aneu al lloc web de Moodle
  • A la part superior dreta de la pàgina us adverteix que no esteu registrat:

Enregistrament

  • Feu clic sobre Entrada per obrir la pàgina d'inscripció: se us explica el procés per inscriure-us:

Enregistrament2

Cliqueu a Comenceu creant-vos un compte d'usuari! i ompliu el següent formulari amb les vostres dades.

Enregistrament3

  • Escriviu el Nom d'usuari i la Contrasenya que desitgeu, després, a Correu electrònic una adreça de correu vàlida (no hi rebre mai correu brossa, només notificacions d'actualitzacions de seguretat), i, a escriure-la una altre vegada. A Nom i Cognoms escriviu respectivament el nom i cognoms que voleu que aparegui a la pàgina del lloc. A Població la població i trieu un país del desplegable País. Per finalitzar el procés premeu el botó Crea el meu compte.
  • Enregistrament5Quan hagueu enviat les dades, rebreu un missatge de correu a l'adreça que haureu donat, on se us demanarà que confirmeu la inscripció tot fent clic sobre un enllaç a una pàgina web. Quan hagueu confirmat la inscripció ja podreu entrar les vegades que vulgueu amb el vostre nom d'usuari i la contrasenya perquè ja estareu inscrits al lloc. Només caldrà, aleshores, triar els cursos on us voleu inscriure.
  • Ara ja sou moodlers!

Exemples Moodle

Visiteu llocs Moodle i fixeu-vos en el contingut dels blocs centrals i la diversitat de blocs laterals que hi ha. Trobareu llocs Moodle per visitar a Moodle Sites. Visiteu els cursos que el professorat de tecnologia ha compartit a través del repositori Alexandria.

Un curs moodle sobre generació d'electricitat i circuits elèctrics

Recordeu que al primer mòdul del curs es va realitzar una bona aproximació als recursos de Tecnologies als diversos espais del Departament d'Educació (XTEC, edu365, edu3,…) i a les seccions de Quaderns Virtuals, de JCliC,… Creieu que tenim prou recursos disponibles com per dissenyar un curs moodle per treballar els temes de la generació d'electricitat i els circuits elèctrics i els seus components bàsics? Quins recursos penseu que podrien formar part d'aquesta aula moodle? Com es podrien organitzar?

Informació complementària

Curs de Moodle
Recursos Moodle