I si volem fer servir el programari lliure?

Què en sabem del programari lliure?

El programari lliure es defineix, segons la Free Software Foundation (FSF) com una garantia de llibertat dels usuaris d'aquest programari per executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millorar el programari.

Es refereix a quatre tipus de llibertat, per a usuaris de programari:

  • La llibertat per executar el programa, per a qualsevol propòsit.
  • La llibertat d'estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies. L'accés al codi font és una precondició per a això.
  • La llibertat de redistribuir còpies.
  • La llibertat per millorar el programa, i alliberar-ne les millores al públic, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. L'accés al codi font es una precondició per a això.

Un programa és lliure si els usuaris tenen totes aquestes llibertats. La llibertat per usar un programa significa la llibertat per a qualsevol persona o organització d'usar-lo en qualsevol mena d'ordinador, per a qualsevol mena de treball.

El programari lliure pot ser utilitzat i modificat sense restriccions. Aquest programari pot ser redistribuït o bé ser copiat, ja sigui en la seva versió original o en una de modificada sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes que garanteixin els mateixos drets de còpia i distribució als futurs destinataris. Aquest programari el podem descarregar de forma gratuïta a Internet.

No s'ha de confondre amb el programari gratuït, que inclou en algunes ocasions el seu codi font. Aquest programari pot ser (o no) lliure, però el fet de només ser gratuït no assegura els drets a la modificació i redistribució del programari.
Informació complementària

La Linkat: un entorn operatiu lliure i en catalàPer la seva banda, el Departament d'Educació ja fa anys que treballa en la Linkat. La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia…

A continuació us deixem un vídeo divulgatiu sobre la Linkat 2.0 (la versió més actual, però, és la 3.0).

Edu3.cat