Art: neoclassicisme, romanticisme i realisme

En aquesta pràctica busquem la manera d'apropar-nos als corrents artístics predominants en el període històric que abasta aquest mòdul.

El neoclassicisme, el romanticisme i el realisme són un reflex fidel dels canvis socials, econòmics i culturals del període, i la seva anàlisi ens permet entendre i apropar-nos a algunes de les qüestions que es plantegen en les altres pràctiques del mòdul.

Els recursos que aquí exposarem poden utilitzar-ser tant per al segon cicle de l'ESO com per al batxillerat, tot i que el grau d'aprofundiment i el coneixement de l'alumnat acabaran de situar-los en el nivell adequat.

Desenvolupament de la pràctica

Internet és una font immensa de recursos per a la història de l'art (penseu només en la consulta que podem fer de les obres dels principals museus de tot el món), però en molts casos no estan elaborats per poder-los fer servir com a unitat didàctica autònoma per part de l'alumnat. Procurarem, per tant, donar algunes idees per facilitar aquesta tasca.

Les activitats se centren en els moviments artístics que donen nom a aquesta pràctica, però amb tècniques semblants poden servir per a qualsevol període o moviment artístic.

No entrarem aquí en la qüestió del paper de la història de l'art en la comprensió dels fenòmens històrics ni en la relativa -o no- indepèndencia del fet artístic del seu context històric. Són qüestions que s'abordaran en alguna pràctica d'altres mòduls.

Una web per aprendre i gaudir de l'art

La web Artsdidàctica,http://personal.biada.org/~jsorolla/wordpress/ de Joan Sorolla, de l'IES Miquel Biada, és una excel·lent base per començar qualsevol activitat sobre l'art i la seva història i, per tant, també sobre el període que ens ocupa:

artsdidactica

Com veieu, hi ha un munt de continguts amb enllaços a altres webs

I per si no n'hi hagués prou, un parell de seccions magnífiques per al seu ús didàctic:

  • Anàlisi d'obres: obres analitzades, guions actuals i guions anteriors
  • Recursos: els estils en fitxes, activitats a l'aula, fonts, mitologia clàssica i cultura grecollatina, altres recursos per treballar a l'aula i bibliografia bàsica



Segur que només donant una ullada a aquestes pàgines ja se us han ocorregut un munt d'activitats per fer a l'aula amb els alumnes. Però anem al tema que ens ocupa: podríeu començar per fer buscar als nois i les noies les fitxes corresponents als tres estils d'aquesta pràctica. Amb la informació aconseguida, podrien cercar obres significatives de cada corrent en aquesta web:

Web Gallery of Arthttp://www.wga.hu/frames-e.html?/html/s/schluter/index.html

O també podeu anar a:

WebMuseumhttp://www.ibiblio.org/wm/paint/

Una vegada seleccionada una obra arquitectònica, pictòrica o escultòrica per part de cada alumne/a, podeu emprar els guions d'anàlisi de la web de Joan Sorolla, adaptant-los si convé als vostres objectius o a l'alumnat. També podeu trobar uns models de fitxes d'anàlisi a la web de Xavier Ripoll, a l'adreça http://www.xtec.cat/~xripoll/arttot14.htm

Programació de l'activitat

  • Requeriments de maquinari i de programari:

Necessiteu un ordinador per cada un o dos alumnes (preferiblement per cada un) amb connexió a Internet i algun programa de tractament de textos.

  • Metodologia:

Se suposa que ja heu explicat aquests corrents artístics a classe (podeu fer-ho també abans de l'activitat); però si no, aquesta és perfectament autònoma i pot servir també d'introducció al tema. L'activitat es pot fer de manera totalment independent per part de cada alumne/a només amb una petita explicació prèvia o una fitxa de treball. Fins i tot poden fer-la a casa, tant com a introducció al tema com també com a reforç de les explicacions a classe.

  • Temporització:

L'activitat es pot desenvolupar en un parell de sessions d'una hora de durada si només es fa l'anàlisi d'una obra. Si se'n fa una de cada estil artístic, necessitareu tres sessions.

  • Avaluació:

El lliurament de les fitxes d'anàlisi proporciona el material per fer una avaluació dels continguts. L'observació del treball a l'aula permet avaluar els procediments i l'actitud.

  • Tal com està plantejada, l'activitat és més adequada a l'alumnat de batxillerat, però amb les adaptacions corresponents es podria fer perfectament a l'ESO.

Una altra web per aprendre història de l'art

Una web amb molts recursos per a la història de l'art és Art History:

 Art History resources on the webhttp://witcombe.sbc.edu/ARTHLinks.html

En aquesta web, classificat per períodes, trobem referències a gairebé tot l'art universal i enllaços a imatges dels principals moviments artístics, d'artistes i dels principals museus del món. Destaquem que inclou força referències de l'art no occidental: asiàtic, africà, nadiu americà, etc.

L'activitat proposada és fer un àlbum d'imatges d'obres artístiques dels tres corrents d'aquesta pràctica. L'àlbum es faria amb un processador de textos mitjançant una fitxa semblant a aquesta:

Àlbum d'art neoclàssic, romàntic i realista
Característiques generals de cada estil
Neoclassicisme:
Romanticisme:
Realisme:

Exemples d'obres d'art de cada estil; poden ser tant d'arquitectura, d'escultura com de música (amb autor i característiques bàsiques):

Louis David
Louis David
1748-1825
The Consecration of the Emperor Napoleon and the Coronation of Empress Josephine (December 2, 1804)
1806-1807
Canvas
H 6.21 m; W 9.79 m
INV 3699

Posar algun exemple d'obra artística catalana d'aquests estils (a la web de l'MNAC n'hi poden trobar):

Marià Fortuny
MARIÀ FORTUNY
(Reus, 1838 — Roma, 1874)
La vicaria
1870
Oli sobre fusta
60 x 93,5 cm
Adquisició per subscripció pública, 1922
MNAC/MAM 10698
Quines obres t'han agradat més i per què?

A la fitxa s'hi poden afegir tants ítems com cregueu necessaris i donar-li així més profunditat. Si els faciliteu en format electrònic tota la feina, es podrà fer amb l'ordinador.

Programació de l'activitat

  • Requeriments de maquinari i de programari:

Necessitareu un ordinador per cada un o dos alumnes (preferiblement per cada un), tot i que l'activitat es pot fer perfectament en grups de dos, amb connexió a Internet i algun programa de tractament de textos i d'imatges (si voleu donar-hi un format unificat).

  • Metodologia:

Per fer l'activitat heu de facilitar a l'alumne/a la fitxa en format electrònic, amb l'adreça de la web, i fer una petita explicació prèvia de la feina que ha de fer. A partir d'aquí, el professor/a només ha de resoldre els problemes o dubtes que li plantegi l'alumnat.

  • Temporització:

L'activitat pot tenir des d'una durada mínima de dues sessions d'una hora fins a diverses sessions, segons la complexitat de la fitxa de treball. S'ha de pensar en un temps per posar en comú els resultats. Si disposeu d'un canó de projecció, es fa molt més atractiva.

  • Avaluació:

L'activitat permet avaluar tant els resultats com l'actitud i els procediments. S'ha de recollir la fitxa de cada alumne/a i fer-ne una avaluació final.

  • És una activitat pensada fonamentalment per a l'ESO, tot i que es pot adaptar perfectament al batxillerat.

Informació complementària

Altres webs d'història de l'art que us poden ser útils:

Amb qualsevol d'aquestes webs es poden crear altres activitats. No oblideu tampoc que a l'opció d'imatges dels cercadors també podeu trobar molts recursos, com ara la imatge que teniu a continuació:

bastil3.jpeg

I un bon espai per trobar imatges de bona qualitat, per preparar les vostres classes o exposicions, és Flickr. Trobareu què és Flickr a la Viquipèdia.

Un exemple de cerca "Las Meninas"

Flickr