Població i poblament (demografia): conceptes bàsics, moviments i estructura de població

L'objectiu d'aquesta pràctica és treballar conceptes referents al càlcul de la densitat de població i interpretar les piràmides d'edats.

La pràctica que començareu s'adapta amb més facilitat a elements del currículum de 1r cicle de l'ESO, i en concret es troba integrada al temari de 2n d'ESO, però podeu fer alguna adaptació per a nivells superiors si ho estimeu convenient.

Desenvolupament de la pràctica

Conceptes bàsics de demografia

Inicieu la pràctica amb l'accés a la web El web de les ciències socials: història, geografia, art, a l'adreça http://www.xtec.cat/~aguiu1/socials/geo09.htm. Hi trobareu molts enllaços a webs amb continguts sobre demografia, alguns d'ells amb propostes de treball amb els alumnes.

Conceptes bàsic de demografia

També en la mateixa línia d'ofertar els conceptes bàsics de la demografia trobareu la web Demografía, a l'adreça http://www.eumed.net/cursecon/2/dem.htm . Aquesta web presenta la informació articulada en seccions amb textos introductoris sobre conceptes com l'evolució de la població mundial, la població i el desenvolupament econòmic, la transició demogràfica, les migracions i les piràmides de població. També ofereix textos relacionats amb els conceptes anteriors i un apartat molt interessant d'elements multimèdia. Aquests elements multimèdia són vídeo i presentacions electròniques -amb efectes sonors vinculats a l'apartat gràfic i textual- que exemplifiquen conceptes i mostren, per exemple, l'evolució de la piràmide de població espanyola des del 1991 fins al 2050.

Demografía

Presentacions multimèdia

A l'apartat Preguntes amb resposta del portal edu365.com a l'adreça http://www.edu365.cat/eso/muds/socials/index.htm disposeu d'algunes definicions sobre aquests conceptes que estem abordant: taxa de natalitat, taxa de mortalitat, taxa de mortalitat infantil i taxa de fecunditat.

Apartat Preguntes amb resposta

Una visió des del vessant de la immigració infantil amb dades específiques és el que trobareu a la web Pediatría, inmigración y cooperación internacional a l'adreça http://www.aepap.org/inmigrante/demografia.htm. Presenta un bon grapat de taules amb dades que podeu utilitzar, per exemple, com a recurs per treballar gràfics.

Pediatría, Inmigración y Cooperación internacional

Per aconseguir dades fiables de Catalunya i Espanya sobre els conceptes que esteu treballant, podeu accedir a les webs de l'Institut d'Estadística de Catalunya i l'Instituto Nacional de Estadística a les adreces http://www.idescat.net/ i http://www.ine.es/ respectivament.

Idescat

Instituto Nacional de Estadística

Per completar aquesta informació numèrica, visiteu la web U.S. Census Bureau amb dades de tot el món (en anglès) a l'adreça http://www.census.gov/.

U.S. Census Bureau

Una visió més de conjunt sobre gairebé tots els països del món la trobareu a la web Guía del mundo, a l'adreça http://www.guiadelmundo.org.uy/cd/index.html.

Guia del mundo

Piràmides de població

Comenceu aquest segon apartat accedint a una pàgina on es visualitzen les diferents tipologies de piràmides de població. La web Pirámides de población la trobareu en una adreça a la qual heu accedit a l'apartat anterior d'aquesta pràctica: http://www.eumed.net/cursecon/2/piramides_de_poblacion.htm.

Tipologies de piràmides de població

Programació de l'activitat

L'activitat consisteix a treballar els conceptes de densitat, natalitat, mortalitat, creixement demogràfic, etc., a partir de les dades recollides a la web del municipi on estigui ubicat el centre.

  • Requeriments de maquinari i de programari:

Necessiteu un ordinador per cada dos alumnes amb connexió a Internet i un programa de tractament de textos.

  • Metodologia:

Podeu fer que els alumnes cerquin a la xarxa el màxim de dades possible sobre la seva població, bé accedint a la web del municipi o la Diputació, o bé a la web de l'Institut d'Estadística de Catalunya. Amb les dades aconseguides faran els càlculs pertinents per saber les dades sobre el creixement que estimeu oportunes. Després les podeu comparar amb les dades del municipi veí. Cal treure'n conclusions una vegada feta aquesta comparativa.

  • Temporització:

Tres sessions en total, comptabilitzant la cerca d'informació, el tractament i l'anàlisi posterior.

  • Avaluació:

Recollida del material elaborat amb el processador de textos per cada parella d'alumnes en cadascuna de les sessions de l'activitat.

Informació complementària

Algunes webs per complementar el que ja heu vist són: