Societat i economia: conceptes d'economia social
L'objectiu d'aquesta pràctica és presentar les influències que les diferents dinàmiques econòmiques exerceixen sobre l'àmbit social. Una altra pretensió és la de sensibilitzar, en la mesura del possible, els alumnes de l'efecte que exerceixen fenòmens com la desocupació, la superpoblació, les desigualtats socials, la incorporació dels immigrants, el racisme… sobre els individus, i més en concret sobre els joves.
Aquesta pràctica està adreçada preferentment al 2n curs de l'ESO. També podeu adaptar-la a nivells superiors.
Desenvolupament de la pràctica
Aquesta pràctica vol tenir una orientació diferent a les que heu fet al mòdul anterior. Es tracta de facilitar-vos el coneixement de realitats que, a través de textos i d'estudis trobats per les autopistes de la informació, obrin un punt de vista sobre com és i com voldríem que fos la nostra societat, sempre des d'una mirada crítica, reflexiva i constructiva.
Iniciareu aquest recorregut visitant la web Desigualtats a l'adreça http://www.xtec.cat/~fbaldese/desigual.html. Aquesta web parla de les desigualtats socials des de diferents punts de vista: per raons de gènere, per raons d'edat, per raons ètniques. També estudia la influència del capitalisme sobre les classes socials que determina. Disposa així mateix de dades estadístiques, un apartat sobre els s teòrics de la sociologia més rellevants segons l'autor de la web.
Parla de la societat de traspàs com a evolució d'una societat industrial cap a una altra que podem anomenar societat de la informació. Com afecta aquest canvi a un grup tan sensible com són els joves és una altre tema a tractar. En trobareu una primera aproximació teòrica a l'adreça http://www.peretarres.org/eutses/recursos/inaguracio.pdf.
A continuació, visiteu la pàgina Diagnòstic de la societat actual a l'adreça http://mural.uv.es/raya/analisis.htm Aquesta web ofereix una diagnosi de la societat actual fonamentada en la idea següent: el creixement econòmic sense ocupació.
Per trobar propostes sobre com afrontar els problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món vinculats a les carències pressupostàries, la corrupció, la manca d'informació sobre el mercat, els suborns, l'abús de poder, etc., visiteu la web del Centre d'Estudis Joan Bardina a l'adreça http://chalaux.org/index.htm.
Un altre aspecte important de reflexió amb els alumnes i que cada vegada pren més rellevància en la societat actual és el tema del racisme. Treballar el racisme sense entrar en el vessant "victimista" és molt important, i probablement afrontar aquest tema mitjançant l'ajut del cinema pot ser estimulant per a l'alumnat. A la web Filoètica a l'adreça http://www.xtec.cat/~asarsane/Cinema.htm trobareu pel·lícules que parlen sobre el racisme i com treballar-les a l'aula.
No estaria gens malament visitar una web amb enllaços sobre un altre aspecte força vinculat a l'economia social: la solidaritat. A la web Links de solidaritat, a l'adreça http://www.xtec.cat/~nsarsane/links_so.htm, trobareu un gran nombre d'enllaços a webs relacionades amb la solidaritat.
Programació de l'activitat
L'activitat que us proposem en aquesta pràctica és que agafeu un dels textos que us hem presentat a les webs anteriors i que considereu més apropiat per al tipus d'alumnat i en genereu un treball de reflexió.
- Requeriments de maquinari i de programari:
Necessiteu un ordinador per cada un o dos alumnes, preferiblement per cada un, amb connexió a Internet i un programa de tractament de textos.
- Metodologia:
Per desenvolupar el treball, primer redacteu unes preguntes de comprensió i de reflexió que cada alumne/a contestarà de manera individual sobre cadascun dels elements que heu vist a la pràctica. A continuació, cal posar en comú les respostes per tal que us assegureu que tothom hagi adquirit les idees més importants. Després, prepareu una activitat per desenvolupar entre dos alumnes en la qual hagin de cercar informació sobre un dels aspectes treballats a la pràctica (racisme, corrupció, desocupació…) en diaris electrònics i altres webs per després fer-ne una presentació als seus companys.
- Temporització:
Una sessió per al treball individual i dues per a la recerca i les conclusions del treball en grup. Si cal fer-ne una exposició, cal ampliar la previsió temporal.
- Avaluació:
El lliurament de la recerca proporciona material per fer una avaluació dels continguts. L'observació del treball a l'aula i l'exposició permeten avaluar els procediments i l'actitud.
Informació complementària
Algunes webs per complementar el que ja heu vist són:
- http://www.edu365.cat/aulanet/comsoc/claus_historia.htm. Situada al portal COMSOC presentat com a laboratori interdisciplinari per a batxillerat, i en aquesta zona en concret per explorar la complexitat social al llarg de la història.
- http://www.xtec.cat/~pcairo/bios/6.htm. Dóna informació sobre la influència de la superpoblació en el medi ambient.
- http://personal.telefonica.terra.es/web/felipefoj/ECONOMIA%20DE%20CINE.htm. Propostes de cinema amb activitats per treballar l’economia a batxillerat.
- http://www.xtec.cat/~vprat/xauxa/index.htm. Activitats adreçades a l'alumnat de batxillerat i que podeu adaptar per a alumnes d'ESO, on la simulació social és el fil conductor.