Pràctica 5: Treballar amb Wikis

Què és una Wiki?

Una wiki és una aplicació web que permet crear i editar fàcilment pàgines web de forma col·laborativa entre diversos usuaris. Si un usuari crea una nova pàgina, qualsevol dels altres usuaris la pot modificar. El sistema wiki fa còpies de les versions anteriors que es poden recuperar en cas de necessitat.

Tot i que en aquest curs només veureu una petita introducció al món de les wikis, la seva finalitat és que us animeu a construir, compartir i millorar les vostres pròpies wikis. Poden ser wikis de la classe, de l'IES, del Departament de Ciències… la llista seria inacabable i us correspon a vosaltres donar-li la utilitat que més us convingui.

La wiki més coneguda és la wikipèdia (http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada), la qual ja compta, en la seva versió en català, gairebé amb 200.000 articles (la versió anglesa en té al voltant de 3 milions i la castellana, prop de 500.000):

La finalitat de les wikis és que els seus usuaris (hauríem de dir creadors col·laboratius?) puguin intercanviar informació i modificar-la amb les aportacions de cadascun d'ells.

Com crear una wiki

Existeixen diverses webs que permeten crear i gestionar wikis. Una de les més populars és wikispaces (http://www.wikispaces.com), la qual ens servirà per veure molt per sobre com funciona una wiki. Obriu la pàgina d'inici de wikispaces:

El quadre de la dreta (Get Started) us permet registrar-vos i crear una wiki.

Introduïu-hi:

  1. Un nom d'usuari que hagueu escollit
  2. Una contrasenya
  3. La vostra adreça de correu electrònic (podeu utilitzar la de gmail que heu creat en un mòdul anterior)

Feu clic a Get Started. Completeu el quadre següent:

Introduïu un nom per a la wiki. La wiki es dirà: nom.wikispaces.com

Marqueu Make a space per crear la wiki al mateix temps que us registreu.

De les tres opcions, us suggerim que marqueu la versió protegida (protected), especialment si voleu utilitzar la wiki com un espai de treball per a alumnes (recordeu les normes de privacitat que regeixen aquestes qüestions).

Indiqueu que es tracta d'una wiki educativa (Primària i Secundària).

Cliqueu a Create. En la pantalla següent, sota el títol Getting Started With Your Wiki, podeu accedir a una sèrie de tutorials en anglès:

Podeu examinar els tutorials o deixar-ho per a més endavant. En aquest cas feu clic a Turn Off Getting Started o a Here per saltar-vos els tutorials. Això farà que aquesta secció la pugueu consultar en qualsevol moment fent clic al botó d'ajuda. Accedireu a la pantalla següent (la primera pantalla de la vostra wiki):

D'aquesta wiki, en sou l'administrador, però no hi ha encara cap membre. Podeu afegir membres de tres maneres:

Fent clic a Manage space accediu a la pàgina següent:

Feu clic a members. Us apareixerà el quadre següent:

Introduïu el nom d'usuari de la persona que voleu convidar a ser membre de la wiki si sabeu que ja està registrat a wikispaces, o el seu email si no ho està. Premeu Invite.

  • En el primer cas (usuari ja registrat a wikispaces), aquesta persona rebrà un invitació al seu compte de correu i ja podrà utilitzar la wiki.
  • Si no està registrat, rebrà un email amb un enllaç que el menarà a un petit formulari on haurà d'introduir un nom d'usuari, una contrasenya i una adreça electrònica de manera semblant a com ho heu fet vosaltres en crear la wiki.
  • Una tercera manera d'esdevenir membre d'una wiki és fer clic a Join this space (part superior esquerra) quan es visita la wiki.

Editar, desar, crear

Els dos botons, i conseqüentment les dues funcions més importants que es poden desenvolupar en una wiki, són: Editar (Edit) i Desar (Save). Vegem con funcionen.

A la pàgina inicial de la vostra wiki (Home) no hi ha encara continguts. Feu clic a Edit this page:

L'aspecte canvia i ara podeu editar el contingut de la pàgina que, en aquest cas, encara no té cap contingut i, per tant, està en blanc:

Remarqueu:

  1. Zona de treball (introducció del contingut: text, imatges)
  2. Eïnes d'edició del contingut (negreta, subratllat, etc.)
  3. Botó (Preview) que permet previsualitzar el contingut abans de desar-lo
  4. Botó (Save) per desar el que hagueu editat

L'última funció que heu de practicar abans de passar a l'exercici 5 del mòdul 6 és la de crear un enllaç a una nova pàgina. Feu clic a New page:

En el següent quadre de diàleg:

introduïu el nom de la nova pàgina i premeu Create. En la vostra pàgina d'inici apareix ara el nom, i l'enllaç a les vostres pàgines a la part dreta de (Navigation):