Pràctica 3: Ús didàctic de Making the News

Com en el cas de FlashMeeting, que ha estat l'objecte de la pràctica anterior, Making the News es una aplicació desenvolupada conjuntament per l'Open University i l'East of England Broadband Network (e2bn). El creador del programa és també el professor Jeff Howson. Podeu accedir a la seva pàgina d'inici fent clic a http://mtn.e2bn.net/:

Es tracta d'una plataforma en llengua anglesa (però que també admet textos en qualsevol llengua) dissenyada per facilitar que els/les alumnes puguin penjar les seves notícies científiques.

La raó per la qual una pàgina d'aquest tipus no s'ompli d'escombraries (o coses pitjors) és que la publicació dels articles es fa sempre sota el control del professorat a càrrec del curs d'alumnes.

Les últimes notícies

Tot i que a la part de dalt de la pàgina hi apareixen diversos menús, el que aquí ens interessa és anar a la secció dedicada a Ciència a través del Món (Science across the World). Amb aquesta finalitat aneu al menú Regions | Science Across the World:

Accedireu a la pantalla següent, que conté les darreres notícies penjades (observeu que n'hi ha en diferents formats):

Si feu clic sobre PowerPointPresentation, descarregareu una presentació que us explica pas a pas el funcionament de l'aplicació (en anglès).

Publicar una notícia amb MTN

En primer lloc, assegureu-vos que esteu al web de Ciència a través del Mon (http://mtn.e2bn.net/satw_central/) i feu clic a Regions | Science across the World schools:

En la pantalla següent, feu clic a SAW Spain (es tracta d'una escola virtual per practicar, de la qual el vostre tutor n'és l'administrador i vosaltres en sereu els alumnes):

Accedireu a la pantalla següent:

Feu clic a News | Submit. Ä la següent pantalla, feu clic a Guest Entry:

Accedireu a la pàgina de creació i edició de notícies:

Ompliu els següents camps:

 1. El vostre nom.
 2. El vostre centre.
 3. El titular de la notícia.
 4. El text de la notícia: hi podeu copiar i enganxar qualsevol text que hagueu produït amb un processador de textos. A més, té unes eînes senzilles d'edició (negreta, etc.).
 5. Escolliu a categoria (Educació).
 6. Afegiu diversos arxius multimèdia (veure més endavant).
 7. Citeu una pàgina web relacionada amb el tema (aquest serà el text que el lector veurà).
 8. Escriviu l'adreça url de la pàgina web citada.

Com incloure arxius multimèdia

La secció 6 del llistat anterior us permet afegir diversos arxius multimèdia a la vostra notícia. Comproveu-ne el funcionament:

 • A Media file, podeu navegar pel vostre ordinador fins trobar un fitxer (imatge fixa, vídeo, presentació, fitxer d'un full de càlcul, etc.) que vulgueu incloure en la vostra notícia.
 • Fent clic a FlashBlog podeu gravar i desar un vídeo explicatiu. El sistema funciona de manera similar a FlashMeeting i cal que disposeu de càmera web, micròfon i altaveus o auriculars. Repetiu la gravació fins que us agradi i, llavors, deseu-la.
 • Si aneu a Media Gallery hi trobareu alguns fitxers que podeu utilitzar (n'hi ha molt pocs perquè està en construcció).
 • Feu clic a NEN Gallery i accedireu a una base de dades de recursos molt més extensa, creada per la NEN (National Education Network) de Gran Bretanya. Podeu escolir entre una gran varietat de recursos.
 • L'ultim camp (Media Caption) el podeu utilitzar per citar les fonts d'informació que heu utilitzat o posar un peu de foto.

Com publicar una notícia

Quan ja hagueu afegit tot el que us calgui, feu clic al botó situat al final de la pàgina (Save & Preview). Podreu veure com queda la vostra notícia:

Fent clic a Re-edit podeu canviar allò que vulgueu millorar. Quan n'esteu satisfets, feu clic a Publish per publicar la vostra notícia:


Nota: En realitat, aquesta notícia suposadament publicada per un alumne de secundària (en aquest cas vosaltres) no serà publicada directament, sinó que generarà un email d'avís a l'administrador de la pàgina (el tutor del vostre curs) el qual, prèvia revisió de la notícia, autoritzarà o no la seva publicació.


Practiqueu aquestes funcions.