Pràctica 2: Ús didàctic de FlashMeeting

FlashMeeting és una aplicació dissenyada per realitzar videoconferències de caire educatiu entre alumnes de centres de diferents localitats o països. És molt útil per intercanviar dades i experiències amb alumnes d'altres centres, especialment entre alumnes de centres de diferents països que participin en projectes internacionals (per exemple, projectes Comenius).

Ha estat desenvolupada pel professor Jeff Howson per encàrrec de l'Open University i l'East of England Broadband Network (E2BN).

A diferència d'altres aplicacions semblants (MSN, Skype, etc.), FlashMeeting funciona sota un entorn flash, permet que s'hi connectin fins a 25 participants diferents i té algunes característiques (demanar la tanda per prendre la paraula, votació i escrutini dels vots sobre temes de debat, gravació i possibilitat de tornar a veure les videoconferències, etc.) que la fan molt adequada per al nostre alumnat. El programa existeix únicament en la seva versió en anglès, però és prou visual perquè amb un mínim coneixement d'aquest idioma el pugueu utilitzar sense grans problemes.

Es tracta d'una plataforma d'utilització molt senzilla. No cal que instal·leu cap programa. Només cal que tingueu instal·lat el Flash 8 o una versió posterior.

Caldrà, això sí, que disposeu d'una webcam, altaveus o auriculars i micròfon connectats al vostre ordinador.

Un altre dels seus avantatges (important si voleu fer videoconferències amb alguns països de l'Àfrica o Sudamèrica on les infraestructures escolars no sempre són les adequades) és que no cal una connexió especialment ràpida a Internet. Tot i així, el seu funcionament millora a més velocitat de connexió.

La pàgina d'inici

Per començar aneu amb el vostre navegador a la pàgina inicial de FlashMeeting (http://flashmeeting.e2bn.net/):

Feu clic sobre Quick Start i a la pantalla següent desplaceu-vos cap avall fins que hi trobeu la imatge següent:

 1. Temps que resta fins a la fi del meeting.
 2. Indica qui és primer de la cua per parlar.
 3. Mostra en una pantalla més gran la persona que està parlant.
 4. Mostra el nombre total de participants.
 5. Permet iniciar un xat privat (poc útil amb alumnes).
 6. Permet alternar la visió de les imatges o només els noms dels participants.
 7. Indicador del vostre nivell d'àudio.
 8. Només heu de prémer aquest botó si teniu alguna cosa urgent a dir o bé qui té la paraula s'està allargant massa (cal usar-lo amb prudència i cortesia…).
 9. Botó que ha de prémer la persona que té la paraula quan vol deixar de parlar i donar pas al següent de la cua. Si no esteu en possessió de la paraula, aquest és el botó que heu de prémer per demanar-la i posar-vos a la cua.
 10. Les pestanyes de les carpetes permeten intercanviar el xat amb votacions, adreces d'internet, etc.

En les pantalles petites l'ús d'emoticons permet expressar els vostres estats d'ànim. També s'hi mostra l'ordre de paraules demanades.


En aquesta pàgina de QuickStart, hi trobareu algunes de les seves principals característiques, entre les quals destaquem:

 • Facilitat d'ús: cliqueu per començar a parlar i un altre cop quan hagueu acabat.
 • Sistema intuïtiu per demanar la tanda i posar-vos a la cua.
 • Possibilitat de realitzar un xat simultani.
 • Possibilitat de compartir una pissarra digital amb els altres participants.
 • Votacions amb escrutinis automàtics.
 • Visió simultània de tots els participants (intercanviable amb el seu llistat).
 • Procés de reserva de meeting fàcil de gestionar.
 • Seguretat i privacitat.
 • Enregistrament automàtic i possibilitat de visionat posterior.

Podeu donar-hi un cop d'ull, però és massa exhaustiva per a un primer contacte amb FlashMeeting. En aquesta pràctica només ens referirem al seu funcionament bàsic per començar a utilitzar-lo.


Torneu a la pàgina d'inici i feu click sobre Help (Ajuda); aquesta és també molt detallada i té les seccions següents:

 • Resolució de problemes. Inclou informació molt important sobre com crear un compte
 • Entrar a FlashMeeting
 • Interfície
 • Reserves de sessions
 • Administració
 • Repetició de sessions
 • Registre a FlashMeeting
 • Preguntes freqüents


De les altres aplicacions de la pàgina d'inici, només en fem, de moment, una petita descripció i ja hi tornarem més endavant quan us hagueu registrat com usuaris:

Si feu clic a Book a Meeting podreu reservar una sessió de FlashMeeting (cal registrar-se prèviament com a usuari).

A Create a Sign In Account podeu registrar-vos com a usuari.

A Demo podeu accedir a una demostració de com funciona l'aplicació.

A Test Application podreu comprovar la versió de Flash instal·lada al vostre ordinador.

Registrar-se a FlashMeeting

Per crear un compte d'usuari a FlashMeeting heu d'anar a la pàgina inicial i clicar sobre Create a Sign In Account; aleshores accedireu al formulari següent:

Ompliu-lo i feu clic a create. Ja heu creat un compte del tipus Sign in que us permet participar en sessións de FlashMeeting. Tanmateix, amb aquest compte no podeu reservar sessions vosaltres mateixos. Per fer-ho cal que sol·liciteu a l'administració del programa una millora (upgrade) del vostre compte. Aneu novament al formulari anterior i feu clic sobre l'enllaç administrator per crear un compte Booker:

Accedireu al següent formulari:

Ompliu-lo i, a partir d'aquest moment, ja podreu no tan sols participar sinó reservar una sessió de FlashMeeting.


NOTA: Per si teniu dificultats amb l'anglès us suggerim el text següent:

 • Subject: Booker account.
 • Message: Please, upgrade my account into a booker account. I'm a secondary teacher working in IES …….. (localitat) and I'm very interested in using Flashmeeting with my pupils.

Reservar una sessió de FlashMeeting

Ara que ja teniu el vostre compte Booker, podeu reservar una sessió de FlashMeeting amb alguna company/a de curs telemàtic i el vostre tutor. Poseu-vos d'acord a través del Moodle del curs.

Per fer-ho cal que aneu a la pàgina d'inici i feu clic sobre Login. Se us obrirà la pàgina següent:Introduïu el vostre e-mail i la vostra contrasenya i accepteu. Accedireu al formulari següent:

{{:cursos:curriculum:eso_btx:dsna:modul_6:flashmeeting_booking_form1.jpg|

en que se us mostra el nivell d'ocupació del servidor a dia d'avui (si el servidor està massa carregat no us deixarà reservar la sessió). Feu clic a Check a date per veure la situació per al dia que teniu previst realitzar la vostra sessió.

Un cop comprovat que no hi ha problema de saturació, exploreu la part inferior de la pàgina amb l'ajut del botó lliscant de la dreta:

Escolliu la data i hora més adient. Pel que fa a l'hora és important recordar que com que l'aplicació és d'origen anglès, l'hora del servidor és una hora abans que la nostra hora oficial (tal i com s'encarrega de recordar-vos la part dreta de la página!).

Tot seguit escolliu:

 • La durada (fins a 6 hores a intervals de 30 minuts).
 • Els participants (fins un màxim de 25).
 • El títol.
 • Una breu descripció del tema de trobada.
 • Paraules clau.
 • Sindicar l'enregistrament (consell: deixeu marcat no).
 • Fer public l'enregistrament en directe (consell: deixeu marcat no).
 • Fer servir l'estil de presentació (marqueu sí si voleu fer servir el FlashBoard o pissarra interactiva; consell: de moment, deixeu marcat no).

Un cop enviat el formulari, el sistema us enviarà al vostre email una adreça d'Internet (url) que haureu de fer arribar a tots els participants a través del Moodle per tal que s'hi connectin amb el seu navegador (copia i enganxa) a l'hora establerta per poder participar en la sessió.

Desenvolupament d'una sessió de FlashMeeting

Uns minuts abans de començar la sessió connecteu-vos a l'adreça d'Internet que us haurà subministrat la persona que ha reservat la sessió. Tanmateix, ara, per veure com funciona l'aplicació, aneu a la pàgina principal de FlashMeeting i feu clic a Demo. En el següent quadre de diàleg:

feu clic a permitir per tal que el sistema comprovi el funcionament correcte de la vostra webcam, altaveus o auriculars i micròfon:

Tot seguit feu clic a Open test application. En la pantalla següent:

marqueu que teniu altaveus o auriculars, micròfon i càmera i feu clic sobre Now test my equipment:

i seguiu els quatre passos per comprovar que tot funciona correctament. Veureu una pantalla de confirmació:

Tanqueu les dues finestres de comprovació i en la següent pantalla entreu el vostre nom i feu clic a Enter:

Accedireu finalment a la pantalla de la sessió:

Com que es tracta d'una Demo, només hi veureu la vostra imatge. Si feu clic a Start broadcasting i Stop broadcasting us en fareu una idea de com funciona. Proveu les diferents pestanyes que apareixen en la pantalla.

Exercici, revisió i edició

Feu l'exercici corresponent a la Pràctica 2 del Mòdul6 (bàsicament consisteix a reservar i realitzar una sessió de FlashMeeting).

Un cop realitzada una sessió, es pot tornar a veure tants cops com es vulgui i es pot editar. Per fer-ho, aneu des de la pàgina principal a Book a Meeting i inicieu una sessió de FlashMeeting amb el vostre nom d'usuari i la vostra contrasenya:

Feu clic a My events:

Si feu clic sobre el llapis i la llibreta la podreu editar. Si cliqueu sobre el símbol M podreu veure la pàgina de la sessió.

Feu clic a M | Go to the replay i accedireu a la següent pantalla que us permet reproduir la vostra sessió: